Maior: În 2009, economia neagră era de 35% din PIB, s-a diminuat acest procent spre 25-27%

Directorul SRI, George Maior, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, că, potrivit unei evaluări a Serviciului, economia neagră era în 2009 de 35% din PIB, acest nivel diminuându-se spre 25-27%, el menţionând agricultura printre sectoarele cu cei mai mulţi bani negri.

Urmărește
9 afișări

Întrebat care sunt sectoarele în care există cei mai mulţi bani negri, Maior a menţionat agricultura - cu aproximativ 60%, construcţiile, produsele puternic accizate, zona turismului.

"Totdeauna o criză economică, mai ales de o asemenea intensitate, atrage după sine o serie de riscuri, vulnerabilităţi, în ceea ce priveşte economia şi cu răsfrângere asupra contextului individual, social. Economia neagră proliferează într-o situaţie de criză, mai mult decât în alte situaţii, şi evaziunea fiscală, şi aspecte legate de contrabandă, de crimă organizată sau chiar de corupţie la nivel central sau local", a spus el.

George Maior a precizat că SRI are o direcţie de securitate economică ce realizează şi analize integrate, fie singular, fie în cooperare cu alte instituţii pe aceste chestiuni.

"De exemplu, analiza produsă în CSAT şi prezentată CSAT care a dus la crearea acelui grup de lucru interguvernamental, la care s-a alăturat şi Parchetul, pe combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, a fost produsă de SRI, prezentată în CSAT şi mă bucur că, după aprobarea sa şi după crearea acestor structuri integrate, s-au obţinut anumite rezultate pe aceste domenii", a adăugat el.

Întrebat care este procentul economiei negre, Maior a răspuns că, într-o evaluare a Serviciului, ca medie, în 2009 era de 35% din PIB, cu un prejudiciu estimat în PIB de 80 de miliarde lei.

"S-a diminuat acest procent către 25-27%, conform evaluărilor Serviciului şi datorită acestor acţiuni şi datorită acestor măsuri care s-au luat în ultimele luni şi datorită unor, poate, informări mai pertinente şi unor decizii mai stricte pe linia anumitor instituţii", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici