Maior: Nu e cazul să ne alarmăm în mod deosebit privind ameninţarea teroristă pe teritoriul României

Directorul SRI, George Maior, a declarat, la TVR 1, că, în baza informaţiilor, Serviciul apreciază că nu este cazul de a alarma în mod deosebit în privinţa ameninţării teroriste pe teritoriul României, el opinând totodată că dezbaterea pe serviciile de informaţii este slabă calitativ şi interesată.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Maior: Nu e cazul să ne alarmăm în mod deosebit privind ameninţarea teroristă pe teritoriul României

Maior: Nu e cazul să ne alarmăm în mod deosebit privind ameninţarea teroristă pe teritoriul României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Maior a fost întrebat, la emisiunea "Fără Frontiere", în legătură cu gradul de alertă teroristă în România, în contextul informaţiilor privind colete cu explozibil transmise din Yemen, alerte teroriste repetate în Europa, răpirea a şapte persoane în Niger sau mesajul lui Osama Ben Laden către Franţa.

"În lumina informaţiilor pe care le colectăm prin SRI, apreciem că nu este cazul să ne alarmăm în mod deosebit în privinţa ameninţării teroriste pe teritoriul României. Nu am simţit nevoia, în mod obiectiv, pe baza unor evaluări foarte serioase, să ridicăm nivelul de alertă teroristă. Suntem, totuşi, foarte atenţi la nivelul acestor evoluţii, pentru că unele se petrec în zone cu incidenţă asupra teritoriului european, asupra aliaţilor noştri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, evident suntem într-un complex multilateral de schimb de informaţii şi ne aducem şi noi contribuţia la înţelegerea acestor fenomene", a spus el la TVR1.

Directorul SRI a admis că atenţia Serviciului este mai mare acum decât în urmă cu câteva luni, spunând că "este firesc să fie aşa, având în vedere posibila afectare a intereselor unor aliaţi din Europa şi de peste Ocean pe de o parte, pe de altă parte multiplele implicaţii asupra cetăţenilor români, care nu mai trebuie văzuţi doar strict în raport de teritoriu naţional".

"Sunt foarte mulţi cetăţeni români în Europa sau chiar în state care au un ridicat nivel de ameninţare teroristă", a explicat el.

Întrebat dacă i se par suficiente măsurile de securitate de pe aeroporturile din Europa în ceea ce priveşte cursele de pasageri, George Maior a spus că acestea sunt la un nivel mai ridicat din punct de vedere al screening-ului şi că, deşi acest lucru creează anumite neplăceri, securitatea oamenilor este cea mai importantă.

Directorul SRI a mai spus că România are o problemă pe care Serviciul a semnalat-o în urmă cu mai mult timp, dar încă nu a fost soluţionată, privind cartelele telefonice preplătite.

"Sunt lucruri care variază de la ţară la ţară. Din punctul nostru de vedere, Romania are o problemă pe care am semnalat-o mai demult, dar care, datorită unui context indus privind interceptările de telefoane, nu a fost adoptată la nivel de Guvern - context indus privind alte aspecte care sunt fireşti în activitatea serviciilor de informaţii, folosirea interceptărilor pentru prevenirea unor asemenea evenimente - şi mă refer la cartelele telefonice preplătite, care la noi sunt anonimizate, în alte state europene, în toate, de fapt, există obligativitatea înregistrării lor, ca să se cunoască foarte clar numele persoanei ce posedă o asemenea cartelă preplătită, astfel încât din punctul acesta de vedere noi avem o vulnerabilitate", a afirmat el.

Maior a spus că această problemă a fost ridicată şi în CSAT şi la nivel de Guvern, însă nu a fost rezolvată. "Dar trag un semnal de alarmă în perspectivă în legătură cu acest lucru", a continuat el.

Directorul SRI a mai fost întrebat dacă ceea ce se întâmplă în această perioadă, cu ameninţările de atentate la nivel mondial, ar putea acţiona ca un semnal de alarmă.

"Din păcate, există o lipsă de cultură de securitate la nivelul opiniei publice în general, noi încercăm să realizăm nişte acţiuni în acest sens, dar sunt destul de sceptic, văzând cum se desfăşoară dezbaterea pe serviciile de informaţii în România. Este foarte slabă calitativ, este interesată, sunt factori care vor să decredibilizeze activitatea serviciilor pe alte laturi ale lor, întrucât nu este singura misiune a serviciilor contra-terorismul şi, din acest punct de vedere, cred că avem o problemă", a spus Maior.

În contextul unei discuţii privind recrudescenţa mişcărilor teroriste din ultimele luni, Maior a spus că "doar o colaborare bună a serviciilor de informaţii şi îndeosebi a serviciilor saudite de informaţii au putut preîntâmpina o catastrofă", referindu-se la cazul coletelor-capcană.

Maior a precizat că serviciul saudit de informaţii a transmis informaţiile rapid, acestea au fost prelucrate şi operaţionalizate la nivelul serviciilor occidentale şi astfel s-au putut preîntâmpina atentatele.

"Să repetăm un pic evenimenţial: se fură identitatea unui cetăţean, a unei doamne din Yemen, cu această identitate falsă se merge şi se depun mai multe colete la Federal Express şi UPS, transportatori importanţi de colete pe plan internaţional, în Sanaa, capitala Yemen, aceste colete cuprindeau instalaţii artizanale extrem de sofisticate care ar fi putut, fără drept de apel, arunca în aer chiar şi clădiri. Ele erau destinate avioanelor cargo care aveau asociate telefoane celulare şi urmau să fie detonate la ţintele respective. Informaţiile au fost transmise de serviciul saudit unor servicii occidentale şi astfel s-au putut captura aceste colete în Dubai şi în Londra", a explicat directorul SRI.

"Până acum lumea ar fi crezut, ce puţin la nivelul gândirii comune, că ţinta ar fi avioanele de pasageri, iată că ţintele au fost avioanele cargo, unde securitatea este mai laxă din punct de vedere al controlului coletelor, posobilităţile tehnologice de a detecta asemenea colete au eşuat, ele au trecut de razele X şi doar informaţia ca atare a putut preveni un dezastru", a mai spus el.

Întrebat dacă, tehnic, se poate ca transporturile prin cargo să fie mai bine supravegheate, Maior a spus că "este o problemă care chiar se discută foarte acut". "Sunt multiple probleme, inclusiv de natură economică, este o reţea globală cu multiple valenţe economice şi comerciale care e deja afectată de această chestiune. În primul rând, s-au şi întrerupt unele transporturi cargo între unele dintre aceste ţări, în al doilea rând, o scanare mai amănunţită a acestor colete împiedică desfăşurarea normală a comerţului internaţional - sunt colete foarte urgente, sunt mărfuri uneori perisabile, vă daţi seama câte implicaţii inclusiv de natură economică generează această problemă", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici