Video Majoritatea elevilor din Capitală s-au alăturat profesorilor "pentru o grevă mai bună"

Atmosferă de sfarşit de an şcolar în liceele din Capitală unde cei mai mulţi profesori, afiliaţi la Federaţia sindicală "Spiru Haret", sunt în grevă de avertiment, cei mai mulţi dintre elevi lipsind de la ore, iar dascălii au rămas singuri în unităţile de învăţământ.

Urmărește
348 afișări

În Bucureşti, liceele unde nu s-a predat din cauza grevei au fost Sfântul Sava, Jean Monnet, Spiru Haret, Mihai Viteazul şi Colegiul Economic Virgil Madgearu.

Luni dimineaţă, la intrarea în Liceul "Spiru Haret" era anunţată greva: "Luni, 3 noiembrie 2008, grevă pe durata întregii zile". Lângă acest anunţ, pe un afiş galben strident sunt prezentanţi inamicii profesorilor: "Acesta e Guvernul care refuză creşterea salariilor aprobată de Parlament".

În acest liceu, ca şi-n altele, multe clase sunt goale, iar unii profesori au încălcat recomandarea Federaţiei de a merge la şcoală "fără a face activităţi didactice sub nicio formă".

"Greva de avertisment înseamnă o grevă de demnitate. Ne-am străduit să atragem atenţia asupra faptului că în momentul în care este o lege, ea trebuie respectată. În ceea ce îi priveşte pe elevi, nu s-au pus absenţe în catalog celor care nu au venit, iar cei care au venit au beneficiat de desfăşurarea unei ore fără predare. Am discutat teste, probleme legate de teza cu subiect unic, suntem în clasa a VIII-a şi nu ne-am permis să ne uităm unii la alţii astăzi", a spus profesoara Luiza Popescu, de la Colegiul Naţional "Spiru Haret".

Profesorii spun că elevii sunt afectaţi de grevă, mai ales cei din clasele terminale, dar e un sacrificiu care trebuie făcut. "Afectăm elevul, afectăm şi profesorul, şi părintele. Dar nu trebuie să ne gândim doar noi la faptul că afectăm pe cineva", crede liderul de sindicat, Valentin Croitoru, în Liceul "Spiru Haret".

La Liceul "Mihai Viteazu", în jurul orei 11.00, mai erau doar câţiva elevi în şcoală, care pregăteau "Ziua Liceului". Profesorii au considerat că acasă elevii au lucruri mai bune de făcut, cum ar fi să citească o carte.

În rest, în liceu sunt doar profesori care bântuie pe holuri şi care se uită la două panouri puse în cancelarie, unul cu mesajul: "Nu se vor face ore toată ziua. Eventual, vor fi supragheaţi numai elevii care ajung la şcoală", iar celălalt cu un top al lefurilor profesorilor din alte ţări, unde România ocupă un deprimant penultimul loc.

"Am aflat de la ştiri că este grevă azi. Nu mă va afecta extrem de tare pentru că sunt relativ puţine orele care chiar contează în clasa a XII-a, în principal cele pentru Bac. Majoritatea elevilor în acest moment fac pregătire individuală pentru Bac, deci greva nu o să afecteze activitatea elevilor de XII-a în mod semnificativ", crede Laurenţiu Bălaşa, elev în clasa a XII-a.

Liderul de sindicat de la Liceul Economic "Virgil Madgearu", Geta Bercaru, a susţinut că profesorii care au ore sunt la şcoală, iar elevii care au venit la şcoală au fost lăsaţi să plece dacă au vrut. De altfel, în jurul orei 12.00, erau doar câţiva elevi în sala de sport, care au profitat de grevă pentru a mai face mişcare.

"Elevii vor fi afectaţi de grevă, dar genericul grevei de astăzi e: «O lecţie de demnitate». Profesorul de azi este târât de Guvern într-o situaţie fără demnitate în faţa elevului", a spus Bercaru, care însă nu este convinsă că va merita acest sacrificiu.

La Liceul "Jean Monnet" elevii sunt în clase, la ore, supravegheaţi de profesori. Liderul de sindicat din liceu, Jenica Babu, a precizat că elevii de I-IV au fost aduşi la şcoală de părinţi, aceştia fiind supravegheaţi de învăţătoare până la prânz. Iar elevii de gimnaziu şi de liceu au activitate liberă, "o discuţie liberă între profesori şi elevi fiind tot timpul binevenită". Însă aici unii profesori lucrează, fiind conştienţi de faptul că elevii într-o lună dau examenele naţionale.

"Sunt prezenţi în clasă, nu predau, nu pun note, dar mi se pare firesc sa lucrăm. Ei au o teză de dat într-o lună şi nu trebuie să piardă orele pentu că noi suntem în grevă. Eu mă consider în grevă, dar nu e necesar să întrerup total activitatea în clasă. Să sperăm că nu se va ajunge la grevă generală, când elevii nu vor mai intra în şcoală", a spus profesoara Diana Răducan.

La Liceul "Sfântul Sava", copiii mergeau pe coridoare întrebând din colţ în colţ dacă se fac ore, iar liderul de sindicat al unităţii, Gabriel Săndoiu, răspundea cu umor: "Dacă vă prind profesorii la ore, se fac".

Acesta era nemulţumit de faptul că nu există uniune în rândul profesorilor, unii punând absenţe, iar în jur de cinci "capsomani" au semnat că au făcut ore normale nu grevă, aceştia "acţionând astfel în numele unor principii pe care nu le pot preciza".

Una peste alta, atmosfera era una de sfârşit de an, când nu se ştie dacă se fac ore, când profesorul te mai lasă să pleci acasă, dacă nu vrei să zăboveşti cu alţi colegi la o vorbă într-o clasă. Totul în numele sloganului scris mare pe o tablă: "Împreună, pentru o grevă mai bună!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici