Majoritatea pacienţilor din Spitalul Cisnădie, care va fi transformat în cămin de bătrâni, externaţi

Spitalul din localitatea sibiană Cisnădie, care urmează să fie transformat în cămin de bătrâni, a rămas, joi, fără pacienţi, după ce majoritatea pacienţilor au fost externaţi, iar trei au fost trimişi la Spitalul Judeţean Sibiu, autorităţile neştiind ce se va întâmpla cu unitatea de la 1 aprilie.

Urmărește
28 afișări

Potrivit primarului oraşului Cisnădie, Iohann Krech, situaţia de la Spitalul Cisnădie, singurul din judeţul Sibiu care ar urma să fie transformat în cămin de bătrâni, este, cel puţin până vineri la ora 08.00, incertă.

"Deocamdată stăm în expectativă. Mâine dimineaţă (vineri - n.r.) urmează să vedem dacă CJAS Sibiu va încheia sau nu un contract de finanţare cu unitatea spitalicească, cel puţin, pentru următoarele două luni în care trebuie să se facă evaluarea spitalelor. Mă aştept la înţelepciune de la cei de la CJAS. În principiu, nu au temei legal să nu încheie un nou contract cu spitalul, cel puţin pentru această perioadă", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Iohann Krech.

Potrivit acestuia, CJAS Sibiu ar trebui să încheie un contract de finanţare cu spitalul din Cisnădie pentru lunile aprilie şi mai, iar activitatea să continue ca şi până acum.

"Cele două luni ar fi o perioadă în care putem să rezolvăm situaţia administrativă şi să vedem ce putem face ulterior. Atitudinea autorităţii locale nu s-a schimbat şi vrem în continuare să păstrăm spitalul", a afirmat Krech.

El a susţinut că dacă decizia Ministerului Sănătăţii de a transforma spitalul în cămin de bătrâni va rămâne neschimbată, Asociaţia Oraşelor din România o va contesta în instanţă.

Între timp, pentru că nimeni nu ştie clar ce urmează să se întâmple după data de 1 aprilie, pacienţii au fost externaţi sau evacuaţi.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Gabriel Budescu, în Spitalul din Cisnădie erau internaţi, miercuri după-amiaza, aproximativ 40 de pacienţi, dintre care opt cazuri sociale.

Potrivit directorului spitalului, Dorina Hanzu Dăncăneţ, joi, trei pacienţi au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, iar ceilalţi au fost externaţi, starea lor fiind ameliorată.

De asemenea, de teama de a nu rămâne fără un loc de muncă, 68 din cei 72 de angajaţi ai Spitalului Cisnădie au depus, până în 30 martie, aşa cum prevede un ordin al Ministerului Sănătăţii, solicitare scrisă pentru a fi transferaţi la alte unităţi medicale.

Guvernul anunţa, în 9 martie, că a stabilit o listă de 67 de spitale care trebuie transformate în cămine pentru bătrâni, sub sancţiunea sistării finanţării, primarii în subordinea cărora funcţionează aceste unităţi fiind obligaţi să se înscrie în program până la sfârşitul lunii martie.

Programul se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine. Programul poate fi accesat şi de alte autorităţi locale care au în subordine spitale.

În cele 67 de spitale sunt 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali.

Pe lista unităţilor medicale vizate se află şi Spitalul Orăşenesc Cisnădie, din judeţul Sibiu.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu mai plăteşte din 1 aprilie servicii medicale celor 67 de spitale reprofilate în cămine de bătrâni, funcţionarea lor în noua structură fiind asigurată de către Ministerul Muncii, chiar dacă un timp nu vor fi internaţi vârstnici, potrivit unui proiect al MS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici