Majoritatea românilor cred că aderarea la UE a fost benefică
Majoritatea cetăţenilor români cred că aderarea la UE a fost benefică pentru economia României, dar afirmă că sunt afectaţi personal de criza economică globală şi doresc ca Uniunea Europeană să aibă o influenţă mai mare pe plan mondial, potrivit studiului Transatlantic Trends 2010, realizat de GMF.
Majoritatea românilor cred că aderarea la UE a fost benefică (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)
Românii cred că SUA ar trebui să exercite un rol de conducere pe plan mondial
Potrivit sondajului GMF, 58 la sută dintre români cred că este de dorit ca Statele Unite să exercite o puternică influenţă şi un rol de conducere pe plan mondial.
Rata de popularitate a preşedintelui american Barack Obama este de 64 la sută în România, cu 14 procente mai scăzută decât media din statele UE unde a fost realizat studiul GMF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
În privind relaţilor cu UE, 70 la sută dintre români cred că şi Uniunea Europeană ar trebui să îşi asume un rol de conducere pe plan global. Potrivit studiului, 63 la sută dintre români cred că aderarea la UE a fost un lucru benefic pentru economia României, iar 54 la sută sunt de părere că trecerea la moneda euro ar fi în avantajul României.
Doar 15 la sută dintre români - cea mai mică proporţie la nivelul UE - cred că Bruxellesul ar trebui să aibă principala responsabilitate pentru gestionarea crizei economice.
Conform rezultatelor studiului, 57 la sută dintre români ar dori ca SUA să asume un rol de conducere în economia globală, iar 70 la sută speră că şi Uniunea Europeană va avea un asemenea rol.
Optzeci şi nouă la sută dintre români - cu 29 la sută mai mult decât media din ţările UE şi cea mai ridicată proporţie la nivel european - afirmă că ei şi familiile lor au fost afectaţi de criza economică globală.
Cincizeci şi opt la sută dintre români sunt de acord cu strategia administraţiei Barack Obama pentru stabilizarea Afganistanului, cu nouă la sută mai mulţi decât media europeană. Potrivit sondajului, 44 la sută dintre cetăţeni cred că România ar trebui să înceapă retragerea trupelor din Afganistan în 2011, dacă situaţia va permite acest lucru.
Românii au o părere bună despre China şi India
Românii au în proporţie de 67 la sută o percepţie favorabilă despre China, cea mai mare din rândul ţărilor membre UE, iar 44 la sută cred că Beijingul joacă un rol pozitiv în gestionarea economiei globale. Treizeci şi unu la sută dintre români - procentul cel mai ridicat în rândul europenilor - cred că Beijingul joacă un rol important în combaterea sărăciei în lume, iar 44 la sută sunt de părere că statul chinez reprezintă o oportunitate economică, mai degrabă decât o ameninţare. Doar 47 la sută dintre români - cu 21 la sută mai puţini decât media europeană - cred că statul chinez va deveni un lider mondial. De altfel, 46 la sută dintre români percep favorabil şi India.
Majoritatea românilor cred că Turcia are valori comune cu Occidentul
Pentru al cincilea an consecutiv, România este singurul stat UE, dintre cele în care s-a desfăşurat studiul, unde o proporţie importantă de cetăţeni (43 la sută) cred că aderarea Turciei la UE ar fi un lucru bun. În plus, România este singurul stat UE în care majoritatea cetăţenilor (52 la sută) cred că Turcia are suficiente valori comune cu Occidentul pentru a aparţine acestei zone geopolitice.
Potrivit studiului Transatlantic Trends 2010, 78 la sută dintre europenii intervievaţi aprobă politica externă a preşedintelui american Barack Obama, 55 la sută cred că SUA trebuie să joace un rol de conducere la nivel global şi doar 49 la sută dintre europeni sunt de acord cu strategiile aplicate în Afganistan şi în relaţia cu Iranul.
Transatlantic Trends 2010 - un proiect al German Marshall Fund of the United States (GMF) şi al Compagnia di San Paolo (Torino) - studiază opiniile publice din Statele Unite, Turcia şi 11 state membre UE, inclusiv România, prin intervievarea unui eşantion reprezentantiv de 13.000 de persoane pe teme legate de relaţiile transatlantice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO