Majoritatea spaniolilor asociază România cu sărăcia şi delincvenţa

Aproximativ trei sferturi din populaţia Spaniei consideră că sunt prea mulţi imigranţi în Spania, iar majoritatea cetăţenilor îşi exprimă acordul cu expulzările de imigranţi, şase din zece spanioli percepând creşterea şomajului ca fiind corelată cu numărul ridicat de imigranţi.

Urmărește
585 afișări
Imaginea articolului Majoritatea spaniolilor asociază România cu sărăcia şi delincvenţa

Majoritatea spaniolilor asociază România cu sărăcia şi delincvenţa (Imagine: Mediafax Foto)

Concluziile rezultă dintr-un studiu sociologic intitulat "Imaginea României în Spania", realizat de Mercury Research în parteneriat OpiPublic Data Sampling (Spania), la cererea Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG). Populaţia ţintă a fost reprezentată de cetăţeni spanioli cu vârsta de peste 17 ani, rezidenţi în Peninsula Iberică şi Insulele Baleare.

Eşantionul este considerat reprezentativ pentru populaţia ţintă, cu o eroare tolerată de ±3% la o probabilitate de 95%.

Potrivit acestui studiu, aproximativ trei sferturi din populaţia Spaniei (76%) consideră că sunt prea mulţi imigranţi, iar 69% dintre respondenţi îşi exprimă acordul cu expulzările de imigranţi. Şase din zece spanioli (61%) percep creşterea şomajului ca fiind corelată cu creşterea numărului de imigranţi.

Peste jumătate dintre persoanele intervievate consideră că imigranţii se integrează cu dificultate în societatea spaniolă (58%), în timp ce 49% apreciază că Spania are de câştigat de pe urma imigranţilor. Majoritatea spaniolilor consideră însă că statul spaniol acordă prea mult sprijin imigranţilor (67%).

Din rândul categoriilor de imigranţi prezente pe teritoriul Spaniei, cei sud-americani atrag cele mai favorabile opinii ale spaniolilor; faţă de aceştia spaniolii având şi cel mai ridicat nivel de toleranţă. Cele mai nefavorabile opinii şi cel mai scăzut grad de toleranţă se constată faţă de imigranţii romi.

Imigranţii români atrag preponderent opinii negative şi un grad de toleranţă relativ scăzut, percepţia spaniolilor faţă de imigranţii români fiind însă mai bună decât percepţia faţă de imigranţii romi, arată ASG.

Proximitatea imigranţilor români induce o percepţie pozitivă asupra acestora. Atât cei care susţin că au stat de vorbă vreodată cu un imigrant român, cât şi cei care au colegi imigranţi români declară în mai mare măsură decât cei care nu au avut astfel de contacte că au o părere pozitivă despre imigranţii români. Spaniolii din zona Centrală, unde se află numărul cel mai consistent al comunităţii româneşti din Spania, au şi ei o părere mai bună despre imigranţii români decât cei din zona de Nord şi Nord-Vest, unde se află cei mai puţini imigranţi români.

Primul lucru cu care spaniolii asociază România în mod spontan este sărăcia şi mizeria (21%). Urmează delincvenţa (9%), romii (5%) şi faptul că România este o ţară cu dificultăţi economice, fără locuri de muncă (5%). Un număr reprezentând 4% dintre spanioli asociază spontan România cu Dracula, Transilvania şi vampirii.

Cea mai frecventă asociere făcută în mod spontan românilor în general este aceea cu delincvenţa (17%). Românii mai sunt asociaţi spontan cu sărăcia (10%), cu oameni muncitori (10%), oameni în căutarea unei vieţi mai bune (6%).

Două-treimi dintre spanioli nu au putut indica o personalitate românească cunoscută (67%). Ceilalţi au amintit de Nicolae Ceauşescu (16%), Dracula (15%), Nadia Comăneci (12%) şi de câţiva fotbalişti. "Notorietatea brandurilor româneşti am putea spune că este practic inexistentă în rândul spaniolilor: 99% din cei intervievaţi nu au putut sau nu au vrut să menţioneze numele unor mărci de produse fabricate în România", arată ASG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici