Mama bebeluşului declarat mort la naştere: Toţi medicii ne-au spus că înainte de naştere era în viaţă

Părinţii bebeluşului declarat mort la naştere la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iaşi şi în cazul căruia necropsia a stabilit că era decedat de cel puţin 24 de ore afirmă că toţi medicii care au consultat-o pe mamă au spus că fetiţa este în viaţă şi are o evoluţie bună.

Urmărește
457 afișări
Imaginea articolului Mama bebeluşului declarat mort la naştere: Toţi medicii ne-au spus că înainte de naştere era în viaţă

Mama bebeluşului declarat mort la naştere: Toţi medicii ne-au spus că înainte de naştere era în viaţă (Imagine: Shutterstock)

Părinţii bebeluşului se declară stupefiaţi de rezultatul necropsiei, care arată că acesta era mort cu cel puţin 24 de ore înainte de a se naşte, ei spunând că este ”halucinant” ce se întâmplă.

”S-au făcut atâtea investigaţii, toată lumea şi-a pus parafa şi nenumăraţi doctori mi-au spus că este în viaţă copilul. De ce? Aş vrea răspuns la asta. Toată lumea mi-a spus că bebeluşul a fost în viaţă. De la ora 03.00 la 07.00 dimineaţa, când ne-a văzut o întreagă echipă de medici, de ce nu ne-a spus nimeni? Eu nici până astăzi nu am un act doveditor, e a treia oară când vin la spital şi nu sunt în stare să-mi completeze un certificat constatator al morţii“, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Constantin Ciobanu, tatăl copilului.

La rândul său, Ioana Ciobanu, mama copilului, susţine că la internare, în 8 septembrie, i s-a făcut o ecografie şi i s-a spus că bebeluşul este bine şi că trebuie să aştepte să se intensifice contracţiile.

”Cum poţi să intri cu un copil mort în spital şi să îţi spună că e viu? Eu după ora 03.00 dimineaţa am început să simt copilul într-o poziţie mai ciudată. Mi s-a facut ecografie dimineaţă la internare, pe data de 8 septembrie. Mi-au spus că e bine şi că aşteptăm să se intensifice contracţiile ca să decurgă procesul mai departe. E halucinant“, a declarat Ioana Ciobanu, mama copilului.

Părinţii bebeluşului spun că au depus plângere împotriva medicilor inclusiv la Colegiul Medicilor din Iaşi.

Legiştii au stabilit în cazul bebeluşului declarat mort la naştere, în 9 septembrie, la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iaşi, că bebeluşul murise cu peste 24 de ore înainte de naştere, în uterul mamei, deşi medicii susţineau că mama fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluţie bună.

Reprezentanţii Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi arată, în raportul întocmit după necropsie, că bebeluşul nu a murit la naştere, cum a susţinut conducerea Maternităţii ”Elena Doamna", ci era mort cu peste 24 de ore înainte ca mama să ajungă în spital pentru a naşte.

”Necropsia a fost finalizată în urmă cu două zile şi trimisă către toate organele care anchetează cazul, de la Ministerul Sănătăţii la Poliţie. Putem să spunem doar faptul că bebeluşul murise cu mai bine de 24 de ore înaintea naşterii", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Diana Bulgaru, directorul IML Iaşi.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Marius Voicescu, a declarat că joi se va întruni o comisie de malpraxis în acest caz, în condiţiile în care concluziile raportului medico-legal arată că bebeluşul s-a născut mort, deşi reprezentanţii maternităţii afirmau că acesta era în viaţă la naştere.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Lucian Indrei, a declarat că instituţia a solicitat o serie de documente de la spital.

”Mâine (joi-n.r.) , de la ora 13.00, va avea loc şedinţa comisiei de malpraxis, iar acolo se vor solicita inclusiv raportul de necropsie de la IML şi celelalte înscrisuri. Deja am solictat o serie de documente de la spital şi există o anchetă în desfăşurare care este a Ministerului Sănătăţii. Însă la nivelul DSP nu avem ca modalitate de demarare a procedurilor autosesizarea, de aceea abia vineri, când familia a depus o reclamaţie, am început procedurile preliminare”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Bebeluşul a fost declarat mort la naştere, în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, şi că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.

Pe de altă parte, conducerea Maternităţii ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea naşterii".

"Există la foaia de observaţie cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului - n.r.) la orele 0.30, 2.40, 4.50 şi 5.55. Inclusiv medicul de neonatologie s-a dus să discute cu pacienta la ora 2.00 şi a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineaţă, când doctoriţa Doina Iancu a dat acordul pentru cezariană", susţinea medicul Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi.

După acest caz, Corpul de control de la Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă la Maternitatea ”Elena Doamna", verificările fiind încă în desfăşurare.

În paralel, Poliţia Iaşi face cercetări în acest caz după ce tatăl bebeluşului a depus plângere, acuzând că soţia sa nu a primit îngrijirile medicale necesare, iar personalul medical al unităţii ar fi acţionat prea târziu în cazul naşterii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici