Mama lui Mitrea: Lucrările de la casa mea, plătite din pensia primită din Germania

Mama lui Miron Mitrea, Viorica Mitrea, în vârstă de 84 de ani, a dat, vineri, la instanţa supremă, o declaraţie în dosarul de corupţie al fiului ei, în care a arătat că lucrările de renovare a casei sale au fost plătite din bani proveniţi din pensia ei primită din Germania.

Urmărește
1477 afișări
Imaginea articolului Mama lui Mitrea: Lucrările de la casa mea, plătite din pensia primită din Germania

Miron Mitrea (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Viorica Mitrea, audiată în calitate de martor, le-a relatat judecătorilor că iniţiativa renovării imobilului în care locuieşte temporar a venit după ce a câştigat, în Germania, un proces de întregire a cetăţeniei.

Ea a explicat că în urmă cu mulţi ani a fugit din ţară şi s-a stabilit în Germania, împreună cu soţul ei, însă nu a obţinut cetăţenie cu drepturi depline. În aceste condiţii, la un moment dat s-a hotărât să dea în judecată statul german, pentru întregirea drepturilor cetăţeneşti.

Mama lui Miron Mitrea a mai arătat că locuieşte mai mult în Germania, deoarece acolo îşi face tratamentele pentru bolile de care suferă. Ea a adăugat că, după ce a câştigat procesul cu statul german şi a intrat în drepturi depline ca cetăţean german, i-au fost returnate retroactiv drepturi de pensie de aproximativ 280.000 de euro.

Viorica Mitrea a mai spus că, după ce a primit banii, a decis să-şi renoveze imobilul şi că suma de 39.000 de euro plătită pentru lucrări a fost scoasă dintr-o bancă germană, din pensia primită retroactiv.

Femeia a precizat că se poate dovedi, cu documente, natura licită a sumelor de bani plătită firmelor conduse de Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

Întrebată cum a ajuns să apeleze la Jianu, Viorica Mitrea le-a spus judecătorilor că aceasta era vecină de imobil cu Sergiu Sechelariu, pe care ea îl cunoştea.

Mama lui Mitrea a mai arătat că discuţiile despre renovarea imobilului său au fost purtate cu Sergiu Sechelariu, iar rolul Irinei Jianu a fost acela de a prelua mai uşor banii plătiţi pentru lucrări firmelor sale, în contextul în care Viorica Mitrea nu se putea deplasa cu uşurinţă.

Femeia a mai spus că toate sumele de bani pentru lucrări au fost date cash şi că ar fi primit chitanţe pentru toate sumele plătite.

Instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 25 aprilie, când vor continua audierile în acest dosar.

În 25 octombrie 2013, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 - 2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Cei trei inculpaţi au fost trimişi iniţial în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie, din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.

Camera Deputaţilor a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici