Mamele au încheiat protestul de la sediul Guvernului

Protestul de la sediul Guvernului la care au participat, miercuri, peste 50 de mame cu copii, precum şi femei însărcinate s-a încheiat după două ore, acestea cerând Executivului să menţină perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului la doi ani.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Mamele au încheiat protestul de la sediul Guvernului

Mamele au încheiat protestul de la sediul Guvernului (Imagine: Cosmin Andrei/Arhiva Mediafax Foto)

În timpul protestului, mamele au strigat "Boc, lasă-ne banii, vreau să stau cu mami", "La un an sunt prea mic, încă mai sug lăptic", "Boc, Boc, nu uita, noi îţi plătim pensia", "N-avem creşe, n-avem bone" şi au afişat un banner pe care scria "Luaţi banii de la şpăgari, nu de la copii sugari".

"Nu se ştie ce se va întâmpla cu cele trei categorii care sunt afectate de această propunere, respectiv gravidele care vor naşte după 1 ianuarie, mămicile care la 1 ianuarie termină cele 42 de zile de concediu postnatal şi mămicile care au al doilea copil imediat. Pentru aceste trei categorii, în contextul în care ar fi agreată această propunere, trebuie să ne gândim la soluţii", a declarat, miercuri, preşedinţele onorific al Asociaţiei "Mame pentru Mame", Vania Limban.

Preşedintele Asociaţiei "Mame pentru Mame", Ana Mihăiţă, a spus că au decis să protesteze pentru că sunt nemulţumite atât de decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului, cât şi de menţinerea limitei maxime de 3.400 de lei pe lună şi după 1 ianuarie 2011.

Ana Mihăiţă a precizat că anunţul Guvernului de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului reprezintă o lovitură pentru viitoarele mame, inclusiv pentru femeile care au rămas însărcinate la sfârşitul lunii noiembrie.

Ea a mai spus că mamele vor ca guvernanţii "să nu se atingă" de prevederile anterioare referitoare la perioada de acordare a indemnizaţiei şi de limitele acesteia. Ana Mihăiţă a adăugat că după 1 ianuarie 2011 limita maximă a indemnizaţiei ar fi trebui să revină la 4.000 de lei pe lună, aşa cum Guvernul a promis în luna iulie, când a decis diminuarea acesteia cu 15 la sută.

Preşedintele Asociaţiei "Mame pentru Mame" a mai spus că în cazul în care guvernanţii trebuie să ia neapărat asemenea măsuri, să le aplice peste nouă luni, pentru ca femeile care au rămas deja însărcinate şi şi-au făcut un plan financiar să nu fie afectate de aceast act normativ.

În timpul protestului mamelor, la Guvern au venit miniştrii Finanţelor şi Muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş, care au discutat cu premierul Emil Boc despre indemnizaţia de creştere a copilului. În clădirea Guvernului s-a aflat şi liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela.

Proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este reglementat sistemul concediului de creştere a copilului a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, pentru a fi discutat şi aprobat de către miniştri, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse politice.

Premierul Emil Boc anunţa, luni seară, că perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea acesteia, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici