Managementul Calităţii în Sănătate: Un nou registru naţional, prin care greşelile să fie raportate în mod „anonim”, pentru preîntâmpinarea erorilor medicale

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate au spus,joi,că Guvernul ar putea înfiinţa registrul naţional al evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale,în care unităţile medicale vor raporta greşelile în mod „anonim” în scopul preîntâmpinării erorilor medicale.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Managementul Calităţii în Sănătate: Un nou registru naţional, prin care greşelile să fie raportate în mod „anonim”, pentru preîntâmpinarea erorilor medicale

Managementul Calităţii în Sănătate: Un nou registru naţional, prin care greşelile să fie raportate în mod „anonim”, pentru preîntâmpinarea erorilor medicale

Reprezentanţii ANMCS au informat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că Guvernul ar putea înfiinţa registrul national al evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale ( REA).

Potrivit aceleiaşi surse, proiectul de hotărâre de guvern elaborat de ANMCS se află în dezbatere publică pe www.anmcs.gov.ro, în secţiunea Transparenţă decizională- dezbatere publică. „Guvernul ar putea înfiinţa un registru naţional al evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale ( REA ), administrat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). În acest registru, evenimentele vor fi raportate de către unităţile medicale în mod anonimizat, fără caracter acuzator, în scopul învăţării din erori”, conform datelor din comunicat.

În acelaşi comunicat, reprezentanţii ANMCS au preciat că acest registru a fost conceput ca unul de suport, prin care să fie gestionate evenimentele adverse conexe asistenţei medicale, în scopul reducerii riscului apariţiei evenimentelor de acest tip şi implicit, în sensul creşterii calităţii serviciilor de sănătate şi siguranţa ale pacienţilor. „Potrivit proiectului, Registrul naţional al evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale (REA) “reprezintă un registru de suport prin care sunt gestionate evenimentele adverse asociate asistenţei medicale”. Scopul înfiinţării REA constă în dezvoltarea culturii organizaţionale privind identificarea şi analiza cauzelor care au dus la apariţia unui EAAM (eveniment advers asociat asistenţei medicale ), pentru reducerea riscului apariţiei acestora, creşterea calităţii serviciilor de sănătate şi siguranţa pacietului”, spun reprezentanţii ANMCS.

Potrivit aceleiaşi surse, un “eveniment advers” este evenimentul asociat asistenţei medicale considerat „prevenibil”. „Reprezintă afectarea neintenţionată şi nedorită a sănătăţii, rănirea, îmbolnăvirea, dizabilitatea temporară sau permanentă sau chiar moartea pacientului”, informează cei de la ANMCS.

Prin acest proiect, ANMCS doreşte să vină în sprijinul unităţilor sanitare şi al profesioniştilor din sănătate „oferind o serie de definiţii legale ale evenimentelor adverse, în concordanţă cu definiţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, spun reprezentanţii ANMCS.

Datele cuprinse în registru vor fi puse la dispoziţia ANMCS strict în scopul învăţării din erori, de către unităţile sanitare sanitare acreditate sau aflate în proces de acreditare publice şi private. „Furnizori de date sunt unităţile sanitare acreditate sau aflate în proces de acreditare, indiferent de forma de organizare, din sistemul public şi privat, precum şi profesionişti din sănătate, care pun date la dispoziţia ANMCS exclusiv în scopul învăţării din erori”, după cum se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, Ministerul Sănătăţii colaborează cu ANMCS pentru coordonarea implementării registrului.

Reprezentanţii ANMCS au concluzionat spunând că, în cuprinsul proiectului sunt stabilite şi principalele atribuţii şi responsabilităţi în vederea funcţionării REA.„Constatarea neidentificării sau neraportării EAAM (evenimente adverse asociate asistenţei medicale )ori a netransmiterii raportului de analiză a EAAM, la termenul solicitat, poate conduce la iniţierea unei vizite de monitorizare a unităţii sanitare, în condiţiile prevăzute prin ordin al preşedintelui ANMCS”, mai precizează reprezentanţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici