- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (28.05.2013, 20:27)
- Pacala Dana , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Manager de spital privat: Statul face concurenţă neloială privatului
Fostul şef al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş Florin Gomotârceanu, care acum este manager de spital privat, susţine că statul român face "concurenţă neloială" sistemului privat, aceasta fiind chiar "o politică a Ministerului Sănătăţii".
Urmărește
1063 afișări
Manager de spital privat: Statul face concurenţă neloială privatului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Fostul şef al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş Florin Gomotârceanu, în prezent manager al unui centru medical privat pe care l-a înfiinţat în 1996, a declarat, marţi, în cadrul mesei rotunde "Târgu Mureş - Oraş Medical", că sistemul privat de medicină întâmpină greutăţi din cauza faptului că este dezavantajat faţă de sistemul public de către Ministerul Sănătăţii, care practică o "concurenţă neloială".
"An de an, fondurile alocate sistemului medical privat de casele de asigurări sunt tot mai mici, inevitabil, dezvoltarea activităţii medicale private este pe măsură şi din ce în ce mai grea. Un alt lucru pe care aş dori să îl pun în această discuţie este concurenţa neloială a statului român faţă de activitatea medicală privată, concurenţa neloială a politicii sanitare a Ministerului Sănătăţii faţă de zona privată. În momentul în care Ministerul Sănătăţii dotează spitale din România cu echipamente de zeci de milioane de euro, în cealaltă parte a baricadei, asistenţa medicală privată, nu există facilităţi sau credite performante care să poată fi accesate de medicii din activitatea privată. Şi în acest moment se rupe echilibrul care ar trebui să existe între sistemul sanitar de stat şi sistemul sanitar privat", a declarat Gomotârceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
În acest context, managerul unui alt centru medical privat din municipiu, Lucian Neagoş, a atras atenţia că plecarea medicilor pregătiţi de la Târgu Mureş are la bază raţiuni financiare.
Potrivit lui Neagoş, din România au plecat peste 14.000 de medici din 2007 până acum, adică mai mulţi decât se şcolarizează, mulţi dintre aceştia fiind din Târgu Mureş.
"În curând vor fi secţii care nu vor mai avea tineri. Nu poţi să-l mai atragi pe un tânăr cu 1.100 de lei, când rezidentul din Germania primeşte din start 2.000 de euro, să-şi facă specialitatea. Aceasta este principala bază după care noua generaţie se orientează, cea financiară, să înţelegeţi acest lucru. Dacă înainte medicina reprezenta glorie, acum reprezintă bani. Braşovul şi Sibiul au crescut (ca şi centre medicale - n.r.) datorită investiţiilor private", a afirmat el.
Potriviti sursei citate, la Sibiu, "s-a concesionat teren în curtea spitalului cu 500 de euro pe an de la CJ".
"La Braşov au fost tot privaţi - şi secţiile de chirurgie care s-au deschis şi policlinicile şi centrele de excelenţă care au dus cea mai mare parte din specialişti din Târgu Mureş, care au peste 10.000 de euro salariu pe lună. Punct. Oficial! N-are rost să ne gândim la alte lucruri. Lumea actuală s-a schimbat, oamenii vin la aceste clinici pentru că sunt la vârf - tehnologie de vârf, specialişti de vârf. Haideţi să ne întrebăm: câţi dintre conducătorii de secţii actuali din Târgu Mureş îşi trimit în mod deliberat rezidenţii sau medicii tineri să se pregătească în centre de excelenţă din alte părţi", a spus Neagoş.
El a fost însă întrerupt de protestele altor medici din sală, care i-au cerut să nu spună "neadevăruri".
Neagoş a revenit spunând că singura şansă a oraşului este să reprezinte în continuare "ceva pentru lumea medicală" şi cerându-le celorlalţi medici să stabilească împreună nişte priorităţi în acest sens şi să facă o analiză comparativă, pe fiecare secţie, cu alte zone.
El a subliniat că este nevoie de investiţii şi că "sunt multe aspecte de piaţă care ar trebui aduse la o masă" la care să participe toate personalităţile medicale ale oraşului.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate