Manager "Fundeni": Transplantul de organe din institut, în condiţiile impuse de legislaţia specifică

Transplantul de organe din Institutul Fundeni s-a desfăşurat şi se desfăşoară, sub toate aspectele, în condiţiile impuse de legislaţia specifică în vigoare, cu avizul Comisiei de Etică şi respectând criteriile medicale pentru selectarea receptorilor şi donatorilor, informează managerul spitalului.

Urmărește
20 afișări

În urma analizării activităţii de transplant de organe desfăşurată în cadrul Institutului Clinic Fundeni, managerul Carmen Orban a precizat că de la începutul anului 2011, în spital au fost realizate 39 transplanturi hepatice, dintre care 35 cu donatori în moarte cerebrală, patru de la donatori în viaţă (doi înrudiţi genetic – tată, fiică), unul înrudit emoţional (soţ) şi unul umanitar (prietenă din copilărie).

De asemenea, au fost realizate 59 de transplanturi renale, dintre care 27 de la donatori în moarte cerebrală, 32 de la donatori în viaţă (26 înrudiţi genetic - mamă, tată, frate, soră) şi trei înrudiţi emoţional (soacră, soţ, soţie) şi trei umanitari.

Managerul Institutului Clinic Fundeni menţionează că, potrivit declaraţiilor comune ale şefilor celor trei centre de transplant - prof. univ. dr. Irinel Popescu, prof. univ. dr. Ioanel Sinescu şi prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, ultimul şef al Comisiei Ştiinţifice din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant - activitatea de transplant de organe din institut s-a desfăşurat şi se desfăşoară, sub toate aspectele, în condiţiile impuse de legislaţia specifică în vigoare, cu avizul Comisiei de Etică şi cu respectarea criteriilor medicale pentru selectarea receptorilor şi donatorilor.

"Activitatea de transplant de organe din institut s-a desfăşurat şi se desfăşoară, sub toate aspectele, în condiţiile impuse de legislaţia specifică în vigoare, cu avizul Comisiei de Etică şi cu respectarea criteriilor medicale pentru selectarea receptorilor şi donatorilor. Profesorii care conduc acest tip de activităţi atenţionează asupra faptului că orice informaţie denigratoare neverificată privind activitatea de transplant are repercusiuni asupra vieţii celor care sunt înscrişi pe listă pentru acest fel de intervenţii", a mai spus managerul Carmen Orban.

"Adevărul" a prezentat, vineri, un reportaj privind modul în care s-ar realiza transplantul de organe la Institutul Fundeni, fiind prezentate mărturii ale unor persoane implicate, donatori, primitori sau rude.

Unul dintre ei, un bărbat, povesteşte că pentru jumătate din ficatul soţiei a negociat suma de 13.000 de euro cu familia unui bătrân. Acesta mai face referire şi la câteva cadre medicale care ar avea legătură cu "tranzacţiile" de organe. Un alt bărbat povesteşte că a cumpărat un rinichi, anul trecut, cu 10.000 de euro, în timp ce un altul spune că este dispus să primească 15.000 de euro pentru un rinichi şi 40.000 de euro pentru un plămân.

Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul de Seară Bucureşti, "tranzacţia cea mare: banii pentru transplant", se face înainte de operaţie între famiile primitorului şi ce a donatorului, aceste "afaceri" fiind uneori intermediate de medici.

"Nu contest că nu s-au întâmplat aceste lucruri, acorduri pe bani între donatori şi primitori. Dacă e aşa, vor răspunde în faţa legii", a declarat, pentru jurnaliştii de la Adevărul, profesor doctor Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Transplant Renal Fundeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici