- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.06.2016, 09:43)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Managerul Spitalului „C.C.Iliescu”, Şerban Bubenek: În spitalele din România nu există în momentul de faţă dezinfectanţi pe bază de chlorhexidină
Unul dintre cei mai puternici dezinfectanţi de piele, chlorhexidina, recomandat de ghidurile americane şi europene, lipseşte momentan din spitalele româneşti, ceea ce ne plasează teoretic într-o situaţie de malpraxis, atrage atenţia managerul Spitalului „C. C. Iliescu”, Prof. Dr. Şerban Bubenek.
Urmărește
1008 afișări
Managerul Spitalului „C.C.Iliescu”, Şerban Bubenek: În spitalele din România nu există în momentul de faţă dezinfectanţi pe bază de chlorhexidină
În spitalele din România nu există în momentul de faţă dezinfectanţi pe bază de chlorhexidină, principala substanţă dezinfectantă pentru piele recomandată de Ghidul American pentru prevenirea infecţiilor intravasculare (Guidelines for the Prevention of Intravascular Catheter-Related Infections), atrage atenţia managerul Spitalului de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”, Prof. Dr. Şerban Bubenek.
„După ce Ministerul Sănătăţii a cerut ca spitalele să retragă din uz dezinfectanţii Hexi Pharma, cu siguranţă că spitalele şi-au luat măsurile, s-au aprovizionat din altă parte. Un aspect neplăcut cu care ne confruntăm, însă, este absenţa chlorhexidinei, o substanţă dezinfectantă de piele care din anii 2010 - 2011 este recomandată ca singura substanţă cu care trebuie dezindecta pielea în cazul în care se montează perfurzii, fie pe cale venoasă periferică, fie pe cale venoasă centrală. Este singura substanţă recomandată de ghidul CDC american şi preluată în toate recomandările europene. În clipa de faţă nu există această substanţă în România, se folosesc substanţe care nu fac parte din recomandările ferme ale ghidurilor internaţionale”, a explicat Bubenek pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Având în vedere situaţia, managerul spitalului „C. C. Iliescu” a mai spus că aşteaptă cu interes ca „Unifarm-ul, Ministerul Sănătăţii să găsească o soluţie pentru ca să avem clorhexidină şi în România şi să ne aliniem acestor exigenţe ale ghidurilor internaţionale pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale”.
El a adăugat în momentul de faţă putem spune că suntem într-o situaţie de malpraxis, având în vedere absenţa acestei substanţe.
„Teoretic, se poate spune că suntem într-o situaţie de malpraxis, pentru că nu urmăm o indicaţie de ghid 1A care recomandă ferm utilizarea numai a acestei substanţe care are o remanenţă de până la două-patru ore pe piele după ce pacientul este dezinfectat. Noi luăm toate măsurile de siguranţă pentru ca toate manevrele să fie executate în mod steril, dar putem spune că în clipa de faţă nu putem să ne aliniem cerinţelor ghidurilor internaţionale în ceea ce priveşte asepsia şi antisepsia”, a mai spus Bubenek.
În ghidul american pentru prevenirea infecţiilor intravasculare (Guidelines for the Prevention of Intravascular Catheter-Related Infections) scrie că pentru asigurarea dezinfecţiei corecte a zonei de piele unde se va introduce un cateter, trebuie folosită o soluţie antiseptică cu alcool şi cu o concentraţie mai mare de 0,5% de chlorhexidină, iar bandajele puse pe rana deschisă trebuie să fie îmbibate în chlorhexidină în cazul în care se constată că zona a fost infectată şi bacteriile sunt rezistente. De asemenea, ghidul american mai recomandă folosirea unei concentraţii de 2% chlorhexidină atunci când se curăţă o rană, pentru a reduce posibilitatea infecţiilor nosocomiale.
În afară de chlorhexidină, ghidul mai prevede folosirea substanţelor dezinfectante bazate pe iod, idophor sau alcool în concentraţie de 70%.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe