Prima pagină » Social » Managerul Spitalului Judeţean Suceava, dr. Alexandru Calancea: Panica era foarte mare, dar, din fericire, focul a fost foarte repede izolat, pentru că pompierii au intervenit prompt

Managerul Spitalului Judeţean Suceava, dr. Alexandru Calancea: Panica era foarte mare, dar, din fericire, focul a fost foarte repede izolat, pentru că pompierii au intervenit prompt

Sorin Avram
03 feb. 2022, 11:23, Social

Situaţia a revenit la normal la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, după incendiul izbucnit în noaptea de 2 spre 3 februarie 2022, în jurul orei 00.30. Managerul unităţii medicale, dr. Alexandru Calancea, apreciază promptitudinea cu care au intervenit pompierii, dar este dezamăgit că a avut loc un incendiu, în ciuda deselor controale care se fac la instalaţii: „Am ajuns la faţa locului imediat după miezul nopţii. Panica era foarte mare, dar, din fericire, focul a fost foarte repede izolat, pentru că pompierii au intervenit prompt. Sunt un pic dezamăgit, fiindcă noi am avut controale şi verificări pentru absolut tot. Însă, iată că nu ţine doar de avize, autorizări, de controale şi trebuie să fim în continuare vigilenţi”.

Alexandru Calancea a adăugat că important este că nu au fost victime: „Nu au fost victime, ceea ce-i extraordinar şi mă bucur pentru acest lucru. Nu a fost nici un incident major în rândul pacienţilor şi în prezent lucrurile sunt absolut normale. Pacienţii au fost foarte bine coordonaţi de către cadrele medicale. Cadrele medicale fac instructajul periodic”.

Conform comandantului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, colonel Costică Ghiaţă, incendiul a izbucnit din cauza unui ventilator: „Un ventilator din dotarea unei băi a salonului 8 de le etajul IV a funcţionat mai mult timp, sens în care s-a supraîncălzit, a generat un scurtcircuit, iar echipamentele aferente acestei instalaţii electrice şi alte instalaţii alăturate acestui circuit electric din izolaţie cu PVC s-au aprins şi propagarea a fost cu rapiditate la partea superioară a holului de la etajul IV. În planşeul fals s-a adunat o cantitate de PVC topit, care, la un moment dat, din cauza greutăţii, a distrus o placă şi a căzut pe pardoseala holului”.

La etajul IV funcţionează Secţia de Obstetrică-Ginecologie. 329 de pacienţi, dintre care 102 copii şi 57 nou-născuţi, au fost evacuaţi de la etajele IV până la IX pe secţiile de la etajele inferioare şi în Unitatea de Primire a Urgenţelor. Incendiul de la spitalul din Suceava a fost localizat în 8 minute şi lichidat 10 minute mai târziu, după care pacienţii au revenit în saloanele lor.