Managerul unui spital Covid din România a obţinut în instanţă anularea a două Ordine emise de Nelu Tătaru, în timpul stării de alertă

  • Adrian Cican , directorul Spitalului de Urgenţă Caransebeş, spital suport COVID, a fost revocat din funcţie, în timpul stării de alertă, de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru
  • Curtea de Apel Craiova a anulat ordinele de ministru de revocare din funcţie şi de numire a altui manager la Spitalul de Urgenţă Caransebeş
  • Felix Borcean, primarul oraşului Caransebeş: E un ordin cu iz politic pentru că aici este judeţul lui Marcel Vela
Urmărește
3817 afișări
Imaginea articolului Managerul unui spital Covid din România a obţinut în instanţă anularea a două Ordine emise de Nelu Tătaru, în timpul stării de alertă

Managerul unui spital Covid din România a obţinut în instanţă anularea a două Ordine emise de Nelu Tătaru, în timpul stării de alertă

În plină epidemie de COVID-19, autorităţile din România „joacă ping-pong” cu managerii spitalelor unde sunt trataţi pacienţii infectaţi cu SARS-COV2. La spitalul suport COVID din Caransebeş, de exemplu, unde acum sunt internate 18 persoane, managerul a fost schimbat de cinci ori în patru luni.

Adrian Cican, managerul spitalului, a fost revocat din funcţie, în luna aprilie, de ministrul Sănătăţii, iar în locul lui a fost numit un alt director. Acesta a fost revocat din funcţie de primarul Caransebeşului, Felix Borcean, care spune că deciziile ministrului Sănătăţii sunt cu „iz politic”.

„Domnul manager Cican a fost înlocuit, a fost revocat de către ministrul Sănătăţii, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, cu iz politic aş adăuga eu, fără să mă feresc, pentru că aici este judeţul lui Marcel Vela. (...) Vor să inducă ideea că eu aş avea de pierdut”, a declarat primarul Caransebeşului.

Dispoziţia primarului a fost atacată în instanţă de prefectul de Caraş -Severin, Cristian Gâfu, iar managerul Cican a fost suspendat, din nou. Reprezentantul  guvernului în teritoriu se bazează pe Ordonanţa 70 din 14 mai care reglementează măsurile ce trebuie luate în starea de alertă.

Iată argumentele prefectului: „Conform legislaţiei în vigoare, spitalele sunt la Ministerul Sănătăţii, iar  atributul de numire şi de încetare a activităţii de manager aparţine Ministerului Sănătăţii, şi nu autorităţilor publice locale sau judeţene”.

Adrian Cican, managerul suspendat al Spitalului suport Covid Caransebeş, invocă Legea 55/2020 care a intrat în vigoare în 18 mai. Cican s-a adresat instanţei, iar judecătorii Curţii de Apel Craiova i-au dat dreptate şi au anulat cele două Ordine emise de Nelu Tătaru în timpul stării de alertă. Hotărârea nu este definitivă. Între timp, în 21 iulie, ministrul Sănătăţii a numit un nou manager la Spitalul de Urgenţă din Caransebeş.

„Va duce la un precedent extrem de periculos în România. În sensul că, un manager de spital este destituit printr-un act samavolnic, vine printr-o hotărâre judecătorească a înaltei Curţi, revine pe funcţie şi nu mai poate fi schimbat timp de 2-3 ani până se va soluţiona pe fond recursul celorlalte ordine”, a comentat Adrian Cican. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici