- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.04.2018, 18:24)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Manda: În 2007, Kovesi a trimis o adresă către Coldea pentru modificarea unui protocol din 2005
Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a detaliat, miercuri, geneza protocolului din 2009 între SRI şi Parchetul General. În 2007, actuala şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a solicitat, printr-o adresă, fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, să modifice un protocol mai vechi, din 2005.
Urmărește
937 afișări
"Unul dintre lucrurile care ne-a interesat a fost geneza protocolului. Au fost întrebaţi şi domnul Maior şi domnul Coldea cum s-a ajuns la acest protocol din 2009. Ne-am uitat pe documentele de acolo şi am înţeles că în 2007, la iniţiativa Parchetului a fost o adresă către SRI de a se modifica un protocol mai vechi, un protocol din 2005, pe care îl avem la Comisie şi pe care, cred că în anul 2007, comisia de control al SRI l-a analizat şi l-a văzut. După care a existat o comisie, o echipă de lucru, formată din procurori şi ofiţeri SRI. Am înţeles că în anul 2008 a mai fost un schimb de adrese între Serviciu şi Parchet pe diferite modificări. S-a agreat o formă finală şi în anul 2009 s-a semnat acest protocol. Nu. Am înţeles că adresa sau solicitarea care a existat de la Parchet către SRI a fost de la doamna Laura Codruţa Kovesi către Florian Coldea. Am înţeles că a existat o echipă formată din ofiţeri ai SRI şi există lista de ofiţeri ai SRI. Nu ne-am uitat peste ea pentru că erau nişte nume, dar oricând am putea să detaliem şi o serie de procurori care au lucrat efectiv la acest protocol. A existat o variantă la nivelul anului 2007 şi pe parcursul anului 2008 a existat schimb de adrese între SRI şi Parchet privind diferite articole de protocol pe care să le propună spre modificare. Am şi văzut o parte dintre acestea. E clar că le-am solicitat să le avem la o comisie spre o analiză în linişte în Comisie şi a existat acea variantă finală", a declarat Manda, la Palatul Parlamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Întrebat dacă, la vizita Comisiei de control al SRI efectuată marţi la direcţia juridică a Serviciului Român de Informaţii, membrii forului legislativ au cerut date despre conţinutul protocoalelor de dinante de anul 2009, Claudiu Manda a răspuns: "Nu am intrat să analizăm ce s-a întâmplat în 2004 sau 2005. Cred că acel protocol cu DNA, PNA în avem la Comisiei, este printre cele 65. NU pot să răspund în acest moment. Noi am fost foarte interesaţi să vedem cum funcţiona acest protocol din 2009, cel denunţat. Cred că suntem destul de lămuriţi noi. Au fost discuţii tehnice şi de aici încolo oricând vom mai avea întrebări, solicitări, oricând vom putea să mergem în control, atât la direcţia juridică şi în alte structuri ale SRI. Pot să spun că au fost lucruri pe care şi le-am apreciat în cazul Comisiei, o deschidere totală a celor de la direcţia juridică. Orice întrebare pusă şi orice document solicitat ne-a fost pus la dispoziţie sau ne-a fost explicate lucrurile. Despre cel din 2004 su 2005 sau dacă a existat un protocol cu DNA sunt totuşi alte subiecte pe care nu le-am abordat în acel moment. Sunt sigur că dacă am dori să le abordăm le vom aborda. De exemplu, despre cel din 2005, dacă avem nişte concluzii ale comisiei din 2007, nu ştiu ce am putea să mai analizăm noi."
Serviciul Român de Informaţii a desecretizat, la sfârşitul lunii martie, protocolul încheiat în anul 2009 cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În luna octombrie 2017, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, declara că sunt în vigoare 65 de protocoale încheiate între Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi diverse instituţii ale statului, dar membrii comisiei nu au apucat să verifice în ce masură respectivele protocoale respectă legislaţia existentă.
Totodată, nu mai puţin de 52 de instituţii aveau încheiate protocoale pentru protejarea datelor. Asta după ce cu câteva luni înainte Eduard Hellvig, şeful SRI, anunţa că a decis denunţarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI cu alte instituţii, care nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 05:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi
-
astăzi, 05:02
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi