Mandat de arestare prelungit cu 60 de zile pentru Ghenosu

Tribunalul Prahova a prelungit, miercuri, mandatul de arestare pe numele lui Florin Ghinea, zis Ghenosu, cunoscut drept liderul celei mai mari grupări infracţionale din Dâmboviţa şi trimis în judecată de DIICOT Ploieşti alături de alţi 18 inculpaţi, pentru constituire de grup infracţional.

Urmărește
314 afișări
Imaginea articolului Mandat de arestare prelungit cu 60 de zile pentru Ghenosu

Mandat de arestare prelungit cu 60 de zile pentru Ghenosu (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Judecătorii Secţiei penale a Tribunalului Prahova au prelungit, miercuri, cu 60 de zile, mandatul de arestare preventivă pe numele lui Florin Ghinea (fost Pârjol), acuzat de proxenetism, şantaj, infracţiuni cu violenţă şi trimis în judecată în 2009, alături de alţi 18 inculpaţi.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, judecătorul Alice Harhoi, a declarat pentru că mandatul de arestare a fost prelungit cu 60 de zile întrucât prelungirea a fost făcută în cursul cercetării judecătoreşti.

În prezent, Ghinea este încarcerat în Penitenciarul Rahova.

Săptămâna trecută, la cel de-al 69-lea termen al procesului deschis în 2009, avocatul lui Florin Ghinea a cerut transferarea dosarului de la Tribunalul Prahova la Tribunalul Dâmboviţa, invocând excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Prahova. La acelaşi termen, apărătorul lui Ghinea a invocat excepţia nulităţii absolute a actelor de cercetare penală întocmite de DIICOT Ploieşti, susţinând că DIICOT Ploieşti nu era abilitată să facă cercetarea penală în acest caz. Ambele excepţii au fost respinse de Tribunalul Prahova.

Dosarul în care Florin Ghinea este cercetat pentru constituire de grup infracţional a fost înregistrat la Tribunalul Prahova în martie 2009, Ghenosu fiind trimis în judecată în trei dosare penale, ultimul întocmit în luna august a acestui an, pentru mai multe infracţiuni din sfera criminalităţii organizate.

În septembrie 2010, Judecătoria Târgovişte l-a condamnat pe Ghenosu la un an închisoare pentru loviri şi alte violenţe şi la patru ani pentru tulburarea liniştii publice, contopind această pedeapsă cu alta, dată de o instanţă franceză, şi stabilind executarea a şapte ani de către acuzat.

Florin Ghinea a fost condamnat în anul 2003, în Franţa, la şapte ani de închisoare.

În aprilie 2007, Florin Ghinea (fost Pârjol), a fost predat autorităţilor din România, unde pe numele său exista un mandat de arestare pentru trafic de persoane, iar jumătate de an mai târziu a fost pus în libertate de Tribunalul Dâmboviţa.

În ianuarie 2009, unsprezece membri au grupării Ghenosu, printre care şi liderul acesteia, au fost arestaţi preventiv.

În 14 martie 2009, şapte dintre membrii grupării "Ghenosu", cunoscută drept unul dintre cele mai importante şi violente grupuri de crimă organizată din România, care acţiona în mai multe ţări ale Uniunii Europene, au fost puşi în libertate de un complet al Curţii de Apel Ploieşti, ceilalţi trei, printre care şi Ghenosu, rămânând atunci în arest preventiv.

Potrivit anchetatorilor, gruparea, deosebit de periculoasă, acţiona în judeţele Dâmboviţa şi Prahova, dar şi în Italia şi Spania. Anchetatorii au stabilit că gruparea era formată din 25 de persoane, majoritatea cu vârste până în 25 de ani, cunoscute cu preocupări de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate. Cele mai multe acţiuni ale membrilor reţelei erau violente, gruparea axându-se îndeosebi pe comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, spălare de bani şi, în subsidiar, camătă şi şantaj. Din aceste activităţi, membrii grupării obţineau sume mari de bani şi bunuri, respectiv autoturisme de lux, apartamente şi bijuterii.

Liderul grupării, Florin Ghinea, era cunoscut în mediile interlope ca o persoană deosebit de violentă şi periculoasă, fiind suspectat de comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă, proxenetism, ultraj contra bunelor moravuri sau spălare de bani, săvârşite atât în ţară, dar şi în străinătate.

În 2009, Ghinea a fost pus în libertate de judecătorul dâmboviţean Dumitru Rebegea, magistratul fiind trimis în judecată în noiembrie 2009 pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. Pentru eliberarea lui Florin Pârjol judecătorul i-a cerut avocatei acestuia, Viorica Pilică, 20.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici