Mandate de arestare pentru Alen Moisin şi alte două persoane acuzate de infracţiuni informatice

Alen Moisin, cunoscut membru al lumii interlope din Braşov, şi celelalte două persoane reţinute odată cu el şi acuzate de apartenenţă la o grupare specializată în infracţiuni informatice au fost arestaţi preventiv, joi seară, pentru 20 de zile, de Tribunalul Braşov.

Urmărește
1297 afișări
Imaginea articolului Mandate de arestare pentru Alen Moisin şi alte două persoane acuzate de infracţiuni informatice

Mandate de arestare pentru Alen Moisin şi alte două persoane acuzate de infracţiuni informatice

Potrivit prim-grefierului Tribunalului Braşov, Ştefan Costache, instanţa a admis în parte solicitarea DIICOT de arestare preventivă a celor trei şi a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pentru 20 de zile, şi nu pentru 29 de zile, aşa cum solicitaseră procurorii.

Conform sursei citate, instanţa a ţinut cont şi de gradul de periculozitate reprezentat de cei trei.

 Alen Moisin, Florin Vrîncianu şi Valentin Teslaru au fost audiaţi timp de aproximativ cinci ore de către magistraţii Tribunalului Braşov.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Braşov i-au reţinut pe Alen Moisin, Florin Vrîncianu şi Valentin Teslaru, cei trei fiind duşi, joi după-amiază, la Tribunalul Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiuni informatice.

Într-un comunicat de joi al DIICOT se arată că  Alen Daniel Moisin, recidivist, şi Florin Vrîncianu sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional, constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni informatice, complicitate la fraudă informatică.

Alături de cei doi este anchetat şi Valentin Teslaru, cu antecedente penale, pentru apartenenţă la un grup infracţional, constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni informatice şi de complicitate la deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.

Anchetatorii arată că cei trei fac parte dintr-o grupare infracţională amplă, care a acţionat, concertat, în Bucureşti, Braşov şi Constanţa, în perioada martie - mai 2009, în scopul comiterii de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice, în vederea transferării şi retragerii frauduloase a unor sume de bani din conturile bancare ale unor cetăţeni români.

Din ancheta efectuată a rezultat că liderul grupării, Nicolae Radu Firoiu, cu sprijinul lui Radu Chiriţă şi Marius Fota, toţi aflaţi în Bucureşti, au obţinut prin phishing date ale titularilor unor conturi deschise la o unitate bancară din România, iar apoi s-au logat neautorizat de pe internet în sistemul on-line al băncii, pe conturile acestora, ordonând "fără ştiinţa şi consimţământul lor", transferuri frauduloase de bani din acele conturi în conturile altor persoane recrutate de liderii celulelor teritoriale ale grupării, deschise în acest scop la aceeaşi bancă.

Dintre membrii grupului au mai fost identificaţi Gavriel Galiu, Mihai Galiu, Andone Manole, Ciprian Ghiţă, Ioan Simon, Mihail Cătălin Vasile, Cludiu Ionciu şi Cezar Lukacs, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii DIICOT precizează că în acest dosar au fost deja arestaţi preventiv Radu Nicolae Firoiu, Radu Chiriţă, Marius Fota, Gavriela Galiu, Mihai Galiu, Andone Manole, Ciprian Ghiţă, Ioan Simon, Mihail Cătălin Vasile, Andrei Vilagi, Adrian Simion, Daniel Iosif Galbân, Marius Moroianu, Claudiu Ionciu, Cezar Lukacs şi Mihai Marian Hanu.

Potrivit procurorilor, din martie 2009, la solicitarea lui  Radu Nicolae Firoiu, Gavriel Galiu şi Alen Daniel Moisin le-au propus lui Miahi Galiu, Andone Manole, Florin Vrîncianu, Ciprian Ghiţă, Ioan Simon şi Mihail Cătălin Vasile să găsească persoane fără ocupaţie, cu antecedente penale, dispuse să-şi deschidă conturi în lei şi valută la o anumită unitate bancară, în schimbul unui procent din sumele ce urmau să fie virate şi ulterior retrase.

"Părţile vătămate, deţinători de conturi la unitatea bancară şi utilizatori ai sistemului on-line al acesteia au primit prin poşta electronică, pe adresele de e-mail personale, mesaje spam, nesolicitate, trimise de inculpatul Radu Nicolae Firoiu împreună cu inculpaţii Radu Chiriţă şi Marius Fota, provenind aparent de la banca respectivă, prin care, sub diferite pretexte, au fost invitaţi să acceseze un link către o pagină web falsă, purtând aparent aceeaşi titulatură, aproape identică din punct de vedere al construcţiei şi conţinutului cu cea originală aparţinând băncii. Conform instrucţiunilor din pagină, părţile vătămate au accesat pagina şi au introdus codul de utilizator, parola de acces pe cont şi ultimele opt cifre din numărul cardului care, astfel, au intrat în posesia membrilor grupului infracţional", se mai arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit sursei citate, punctul de colectare a datelor (o adresă de e-mail) a fost controlat de Radu Nicolae Firoiu, Radu Chiriţă şi Marius Fota.

Folosind datele astfel obţinute, imediat sau la foarte scurt timp, aceştia s-au logat neautorizat pe Internet în sistemul on-line, pe conturile părţilor vătămate, de la trei adrese fizice din Bucureşti, unde deţineau echipamentul hardware şi software şi conexiunea la Internet necesare.

DIICOT precizează că logarea s-a realizat folosind IP-uri având locaţia fizică în alte state decât România, folosind programe de ascundere a identităţii, pe internet.

"Astfel, inculpatul Firoiu Radu Nicolae, cu sprijinul inculpaţilor Chiriţă Radu şi Fota Marius au ordonat, fără ştiinţa şi consimţământul părţilor vătămate, transferuri de bani frauduloase din conturile lor în alte conturi, deschise în prealabil, de regulă în aceeaşi zi, la bancă de persoanele recrutate de către inculpaţii Alen Daniel Moisin, Gavriel Galiu, Mihai Galiu, Andone Manole, Florin Vrîncianu, Ciprian Ghiţă, Ioan Simon, Mihai Cătălin Vasile, Claudiu Ionciu şi Cezar Lukacs, intermediari în lanţul infracţional", se mai arată în comunicat.

Mihai Galiu a fost depistat în 20 iulie pe Aeroportul Bucureşti Băneasa, în timp ce încerca să se îmbarce cu destinaţia Londra, având asupra sa un dispozitiv electronic confecţionat artizanal, destinat montării pe ATM-urilor şi copierii informaţiilor de pe banda magnetică a cardurilor bancare (un skimer), disimulat într-un aparat radio, pe care a intenţionat să-l scoată din ţară, în vederea folosirii lui în Anglia, împreună cu alte persoane.

DIICOT precizează că până acum s-a stabilit că au fost transferate fraudulos şi retrase (cash şi de la ATM-uri), din localităţile Braşov şi Săcele, sumele de 142.782 de lei şi 3.000 de euro.

Procurorii DIICOT au fost sprijiniţi la realizarea acţiunii de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Braşov şi de ofiţerii Direcţiei Operaţiuni Speciale Bucureşti.

Alen Moisin a fost implicat, în 1999, în dosarul "Scotch Club". Atunci, două grupări din lumea interlopă braşoveană, una condusă de Anatolie Ciumac, iar cealaltă de Moisin, s-au luat la bătaie în faţa unui club de noapte. În timpul conflictului, Ciumac l-a împuşcat cu o armă de vânătoare pe Alen Moisin, faptă pentru care a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor, mandat pus în executare în martie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici