Mandate de arestare prelungite pentru fostul prefect de Buzău Paul Beganu şi alte două persoane

Mandatele de arestare preventivă au fost prelungite cu încă 30 de zile pentru fostul prefect de Buzău Paul Beganu, avocatul Mihail Cosmin Vasile şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, implicaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure din Buzău.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Mandate de arestare prelungite pentru fostul prefect de Buzău Paul Beganu şi alte două persoane

Mandate de arestare prelungite pentru fostul prefect de Buzău Paul Beganu şi alte două persoane (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis, în noaptea de marţi spre miercuri, prelungirea măsurii arestării preventive cu încă 30 de zile în cazul fostului prefect de Buzău Paul Beganu, al avocatului Cosmin Vasile şi al omului de afaceri Gheorghe Ceteraş.

Decizia instanţei poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi sub control judiciar judecătorul Neculae Toader, fost preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele, şi inginerul silvic Ion Irimia.

Potrivit procurorilor DNA Ploieşti, care instrumentează acest dosar, Beganu, Irimia şi Toader sunt suspectaţi că ar fi luat mită 2.250.000 de euro pentru a favoriza retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure lui Gheorghe Ceteraş, cumpărătorul unor drepturi litigioase de la un moştenitor al unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare.

Conform anchetatorilor, în anul 2010, Gheorghe Ceteraş, cumpărătorul unor drepturi litigioase de la un moştenitor al unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare, împreună cu moştenitorul şi avocatul Mihail Cosmin Vasile s-au înţeles să obţină, în condiţii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5134,29 de hectare de pădure care aparţinuse Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele nou înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrată de moştenitor. Societatea avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră şi servicii anexe, scopul declarat fiind "redobândirea patrimoniului Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră".

În acest scop, Ceteraş i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranşe, lui Ion Irimia, angajat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, care avea influenţă asupra lui Beganu, şi a altor funcţionari din cadrul regiei, pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 de hectare revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate.

Anchetatorii mai spun că, în acelaşi scop, Ceteraş i-ar fi dat 1.000.000 de euro prefectului judeţului Buzău Paul Beganu. În schimb, Beganu, în perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresă şi a determinat o persoană să falsifice o altă adresă, astfel încât Gheorghe Ceteraş să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moştenitorii nu au primit răspuns la contestaţiile formulate. Aceasta, în condiţiile în care, în perioada 2006 - 2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor.

Ca urmare, în anul 2011, Ceteraş a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele, după care i-ar fi dat 250.000 euro judecătorului Neculae Toader de la Judecătoria Pătârlagele, pentru a pronunţa o soluţie favorabilă acestuia. În schimb, magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5132,29 de hectare de pădure (din care suprafaţa de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti în proprietatea statului), în favoarea lui Gheorghe Ceteraş, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Forestiera Ardeleana SRL. Aceasta, în condiţiile în care această societate nu deţinea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.

Judecătorul Neculae Toader a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toţi acţionarii Societăţii Anonime au înţeles să se constituie în aşa zisa noua formă asociativă, astfel cauzând statului un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane de euro).

Deşi sentinţa judecătorească putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, obligaţie care revenea reprezentanţilor celor două comisii (comisia locală Gura Teghii şi a comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, astfel că decizia a devenit irevocabilă prin nerecurare. De asemenea, deşi Direcţia Silvică Buzău a solicitat Prefecturii Buzău, Comisiei Judeţene pentru fond funciar şi Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea deciziei instanţei, acesta nu a fost formulat, mai notează procurorii.

Paul Beganu, fost membru PDL, a fost prefect al judeţului Buzău din octombrie 2009 şi până în mai 2012. El este de profesie inginer silvic, iar înainte de a fi prefect a lucrat la Romsilva. Din vara anului 2012, el lucra la Comisariatul Judeţean Buzău al Gărzii de Mediu, fiind comisar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici