Mandatul lui Dragnea, validat de comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor

Mandatul de deputat a liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost validat marţi de comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.

Urmărește
2704 afișări
Imaginea articolului Mandatul lui Dragnea, validat de comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor

Mandatul lui Dragnea, validat de comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Mandatul de deputat a liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost validat marţi de comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.''Comisia de validare a validat mandatele pentru 326 de deputaţi. În cazul celor 326 s-a îndeplinit condiţiile legale pentru validarea mandatelor'', a declarat preşedintele Comisiei de validare, social-democratul Florin Iordache.

El a mai spus că a fost amânată validarea mandatelor a trei deputaţi - doi de la PSD şi unul din partea minorităţilor naţionale - deoarece nu au adus toate documentele necesare.

Liberalii şi deputaţii USR au cerut invalidarea mandatului liderului PSD, Liviu Dragnea, dar, supusă la vot, solicitarea a fost respinsă cu 20 de voturi împotrivă şi 10 pentru.

''Noi am respectat ceea ce s-a stabilit în subcomisie, unde a fost respinsă acea solicitare. Poţi să vii cu o solicitare, dar dacă ea excede regulamentul şi procedurile de validare, nu poţi, numai pentru că este ordin de partid... Pe de o parte li s-a respins solicitarea în subcomisie, apoi în plenul comisiei'', a conchis Iordache.

Decizia vine după ce subcomisia de validare a mandatelor de deputat în care s-a dezbătut situaţia lui Liviu Dragnea a respins marţi cererea PNL de invalidare a mandatului liderului social-democraţilor, susţinând că referendumul nu este un proces electoral.

"Subcomisia noastră a validat toate mandatele care au fost prezentate din circumscripţiile pe care le-am avut repartizate. Un punct deosebit a fost solicitarea reprezentantei grupului PNL, doamna Schelean, care a propus invalidarea mandatului domnului Dragnea, invocând articolul 7 alineatul 3. Evident că ne-am expus fiecare punctul de vedere. Eu am spus că articolul 7, alineatul 3 se referă la săvârşirea de infracţiuni legate de derularea procesului electoral. După cum ştiţi, cazul respectiv se referea la referendum. Referendumul nu este un proces electoral şi prin urmare, nefiind un proces electoral, articolul 7 alineatul 3 nu este opozabil acestui caz. Electoral înseamnă referitor la alegeri sau la alegători, în legăturã cu alegerile. Referendumul este consultarea directă a cetăţenilor, nu este un proces electoral. E adevărat că existã voturi şi într-o parte şi în alta, dar voturile la referendum nu sunt voturi electorale, sunt voturi de decizie în cazul referendumului decizional. În cazul referendumului consultativ este exprimarea directă a voinţei cetăţenilor, nu este un proces electoral", a explicat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

''Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral'', se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind una definitivă. Dragnea a fost acuzat, în dosarul Referendumului, de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici