Mănescu, "ministru interimar" pe un proiect privind lansarea în spaţiu a "corpurilor materiale"

Ramona Mănescu figurează ca "ministru interimar" al Transporturilor pe un proiect de ordin privind lansarea în spaţiu a "diverselor corpuri materiale", care prevede că rachetele fără pilot folosite în scopuri sportive, de divertisment sau lucrative pot fi propulsate numai între răsărit şi apus.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Mănescu, "ministru interimar" pe un proiect privind lansarea în spaţiu a "corpurilor materiale"

Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

Proiectul de ordin vizează stabilirea activităţilor, altele decât aeronautice civile, având drept efect ajungerea în spaţiul aerian a diverselor corpuri materiale care pot pune în pericol siguranţa aviaţiei, precum şi aprobarea condiţiilor de autorizare a acestora.

Lansarea în spaţiul aerian a articolelor pirotehnice de divertisment, cu material incandescent şi a rachetelor fără pilot utilizate în scopuri sportive, de divertisment sau în scopuri lucrative civile sunt activităţi care pot constitui, în anumite condiţii, un pericol pentru siguranţa aviaţiei.

Concluzia aparţine unui grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor/ Direcţia Aviaţie Civilă şi Spaţiu Aerian, Ministerului Apărării Naţionale / Statul Major al Forţelor Aeriene, Ministerului Afacerilor Interne / Inspectoratul General al Aviaţiei, Autorităţii Aeronautice Civile Române şi Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Apărării Naţionale.

Pornind de la riscurile la adresa siguranţei zborului pe care le au activităţile de lansare în spaţiul aerian a articolelor pirotehnice de divertisment, în special atunci când se desfăşoară în zonele cu servituţi aeronautice stabilite pentru aerodromurile civile sau militare, se propune ca acestea să poată fi desfăşurate în respectivele zone numai în condiţiile unei autorizări care poate fi acordată, după caz, de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau de către administratorul aerodromului în cauză.

Pe de altă parte, lansarea obiectelor cu material incandescent reprezintă un pericol pentru siguranţa zborului care nu poate fi eliminat prin autorizare, avându-se în vedere deplasarea necontrolată a acestor obiecte în spaţiul aerian. Prin urmare, lansarea acestora în zonele cu servituţi aeronautice stabilite pentru aerodromurile civile sau militare este interzisă.

"Lansarea în spaţiul aerian a rachetelor fără pilot utilizate în scopuri sportive, de divertisment sau în scopuri lucrative civile se poate efectua numai între răsăritul şi apusul soarelui şi numai în condiţiile autorizării din partea Autorităţii Aeronautice Civile Române, cu excepţia rachetelor antigrindină sau pentru creşterea cantităţii de precipitaţii, a căror lansare se autorizează în condiţiile protocoalelor şi procedurilor încheiate conform Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă. Fac excepţie de la obligaţia autorizării şi lansările de rachete efectuate numai în spaţiul de clasă G şi fără depăşirea înălţimii de 150 metri, înălţime sub care, în situaţii normale, este interzisă activitatea de zbor", se mai arată în referat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici