- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mang: Propun Guvernului HG de anulare a celei de înfiinţare a noii facultăţi la UMF Târgu Mureş
Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, după câteva ore de discuţii cu reprezentanţii UMF din Târgu Mureş, că va propune Executivului adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se anuleze HG de înfiinţare a Facultăţii de Medicină şi Farmacie la UMF.
Mang: Propun Guvernului HG de anulare a celei de înfiinţare a noii facultăţi la UMF Târgu Mureş
Ioan Mang a afirmat că a constatat, după câteva ore de discuţii cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, că nici conducerea Universităţii, dar nici "partea care doreşte linie de predare maghiară" nu agreează ideea unei facultăţi maghiare separate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul a spus că Hotărârea de Guvern de înfiinţare a Facultăţii de Medicină şi Farmacie la UMF Târgu Mureş a reprezentat "o forţare oarecum venită din partea fostului Guvern".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Mang spune că din moment ce nimeni nu îşi doreşte facultatea înfiinţată prin HG va propune Executivului adoptarea unei alte decizii de Guvern prin care să se anuleze cea privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie la UMF Târgu Mureş.
"Eu am să merg la Guvern cu propunerea de a lua o Hotărâre de Guvern prin care să anulăm HG cu înfiinţarea facultăţii, pentru că toată lumea a fost de acord că nu e cazul de facultate, noi ne dorim altceva. Ne dorim linii de predare şi eventual departamente. Am să încerc să mai vin peste câteva săptămâni la Târgu Mureş pentru a discuta cu Senatul (UMF). Este delicat, autonomia universitară trebuie s-o respectăm, m-am angajat să respect autonomia universitară şi vreau s-o respect", a spus Mang.
În opinia acestuia, legea Educaţiei "este destul de bine gândită la învăţământul în limbile minorităţilor", însă "problema mare" apare în domeniul sănătăţii, "unde este mult mai delicat să se facă inclusiv practica în limba maghiară".
"Şi aici trebuie să fie de acord şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Naţional al Medicilor şi ARACIS - sunt o serie de factori care vor trebui să-şi spună cuvântul", a spus Mang, subliniind că practica în sănătate se desfăşoară acum, conform legii, în limba română.
"Linia de predare în limba maghiară este o chestiune cu care conducerea este de acord, dar aici este o problemă - orele de practică se fac în română, potrivit normelor ARACIS. Trebuie să vedem ce trebuie să modificăm în legislaţie, la ARACIS. (...) Cred că este în interesul studentului să facă practica în limba română, dacă găsim varianta să fie bilingvă e şi mai bine. Poate un compromis cu linie în care să fie un departament cu practica în limba română ar fi cel mai bun. Astăzi nu am ajuns la un astfel de compromis", a spus Mang, care a subliniat că trebuie să discute toate aceste aspecte cu ARACIS, care este un for autonom.
"Se doreşte bilingv. Încă o dată: Legea Educaţiei nu poate prevala în sănătate peste Legea Sănătăţii", a spus Mang, adăugând că nu va veni "cu măsuri de forţă", ci îşi doreşte să se ajungă la o soluţie de compromis, o "formulă de biligvism".
Între ideile de compromis avansate joi la discuţii se numără înfiinţarea unei linii cu departamente separate în care să se studieze în maghiară, însă practica să se desfăşoare în limba română, dar şi ca la patul bolnavului să se "înveţe bilingv".
Mang a precizat că, înainte de adoptarea moţiunii de cenzură, actuala putere dorea anularea HG referitoare la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul UMF Târgu Mureş, însă sentinţa de suspendare a aplicării acesteia, dată vineri de Curtea de Apel Târgu Mureş, şi celelalte procese în care se cere anularea HG au complicat situaţia.
El a arătat că va propune Executivului adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se anuleze HG de înfiinţare a Facultăţii de Medicină şi Farmacie la UMF Târgu Mureş, întrucât conducerea universităţii a adresat Guvernului o plângere prealabilă, cerând anularea actului normativ, însă miercuri a expirat termenul de 30 de zile şi nu a primit răspuns.
În altă ordine de idei, ministrul a arătat că va verifica dacă paragraful din Legea Educaţiei care permite Ministerului Educaţiei să ia decizia înfiinţării de facultăţi, peste conducerea unviersităţilor vizate, încalcă principiul autonomiei universitare, iar dacă va constata că este aşa, va propune modificarea legii.
"Dacă legea Educaţiei prevede că Guvernul poate înfiinţa facultăţi fără aprobarea Senatului universităţii, fără autorizări, înseamnă că încalcă autonomia universitară şi (prevederea) trebuie abrogată", a conchis Mang.
Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a sosit, joi, în jurul orei 12.30, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, pentru a discuta cu reprezentanţii universităţii despre situaţia Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi - ca urmare a deciziei noului Guvern de a retrage recursul formulat de fostul Executiv la sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş privind suspendarea aplicării HG.
La sosire, Mang a declarat jurnaliştilor că îşi doreşte să identifice o soluţie care să mulţumească toate părţile şi totodată să respecte hotărârea instanţei.
El a apreciat că Universitatea "Babeş-Bolyai" poate fi "un model" de soluţionare a problemei.
Ministrul s-a întâlnit cu preşedintele Senatului UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, fost rector, şi cu rectorul Leonard Azamfirei şi a avut întâlniri cu cadrele didactice maghiare şi reprezentanţi ai studenţilor români şi maghiari.
Ministrul de Externe, Andrei Marga, fost rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, nu a sosit, deşi era anunţat în delegaţia care urma să vină la UMF Târgu Mureş.
Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, vinerea trecută, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.
Luni, Guvernul Ungureanu a atacat însă cu recurs sentinţa de suspendare.
Guvernul a decis în şedinţa de marţi să retragă recursul formulat de fostul Executiv la decizia instanţei de suspendare a hotărârii fostului Cabinet privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.
Premierul Victor Ponta preciza că o delegaţie a Guvernului se va deplasa la Târgu Mureş pentru a "media" o soluţie în acest caz, în conformitate cu principiile autonomiei locale. Astfel, ministrul Educaţiei, Ioan Mang, însoţit însă şi de cel al Externelor, Andrei Marga, urma să plece la Târgu Mureş pentru a identifica o soluţie cu reprezentanţii universităţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:47
-
astăzi, 07:43
„Momentul adevărului” pentru primul tratat mondial privind poluarea cu plastic