Manifestări în patru oraşe din Covasna pentru comemorarea semnării Tratatului de la Trianon
Manifestările organizate, sâmbătă, în judeţul Covasna, cu ocazia comemorării semnării Tratatului de la Trianon, s-au desfăşurat sub semnul "Ziua Solidarităţii Naţionale", iniţiată de Parlamentul Ungariei, sute de etnici maghiari participând la aceste evenimente, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Ziua Solidarităţii Naţionale", organizată în 4 iunie, ziua semnării Tratatului de la Trianon, a fost marcată în patru oraşe din judeţul Covasna, respectiv Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc şi Baraolt.
Manifestările au fost organizate de UDMR, în colaborare cu Asociaţia Tinerilor maghiari din judeţul Covasna, HARIT, dar la acestea au participat şi reprezentanţi ai altor organizaţii maghiare -PCM, CNMT, CNS.
În municipiul Sfântu Gheorghe,"Ziua Solidarităţii Naţionale" a fost organizată la Muzeul Naţional Secuiesc, în program fiind cuprinse discursuri, precum şi o întâlnire cu un istoric care a vorbit despre Tratatul de la Trianon şi despre semnificaţia acestui eveniment istoric.
De asemenea, a avut loc vernisajul unei expoziţii de fotografii legate de acest moment, precum şi prezentarea unui film tematic.
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat că politicienii români care neagă şi astăzi existenţa Ţinutului Secuiesc şi a unei populaţii care numără peste 600.000 de oameni nu au învăţat nimic în ultimii 91 de ani.
"Nu au învăţat absolut nimic, nici despre bunele relaţii între naţionalităţi, nici despre spiritul secuilor, spirit care de altfel reprezintă putere, care vine din interior, putere de a reclădi şi de a reînnoi întotdeauna naţiunea pe care o reprezintă”, a spus Tamas.
La răndul său, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că decizia de anul trecut a Parlamentului Ungariei ca ziua de 4 iunie să fie declarată "Ziua Solidarităţii Naţionale” a fost una foarte corectă.
"Cred că nu trebuie să mai privim spre trecut, ci trebuie să privim spre viitor", a spus Antal Arpad, adăugând că "este evident” că în 1920 s-a comis "o foarte mare nedreptate" faţă de maghiarii din Arcul Carpatin.
"Cred însă că în Uniunea Europeană, prin dispariţia graniţelor şi prin posibilitatea reală şi apropiată de a avea în Ţinutul Secuiesc autonomie, se corectează această greşeală. Consider că în secolul al XXI-lea popoarele, ţările, naţiunile din Europa Centrală şi de Est trebuie să se respecte mai mult decât au făcut-o în secolul XX. Cred că suntem pe drumul cel bun, dacă exceptăm ultimele săptămâni şi declaraţiile politicienilor români faţă de Ţinutul Secuiesc”, a afirmat liderul UDMR Sfântu Gheorghe.
Ulterior, aproximativ 200 de persoane au participat, în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, la comemorarea datei semnării Tratatului de la Trianon, la invitaţia PCM Sfântu Gheorghe, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi locali şi judeţeni al PCM, UDMR, CNMT, CNS, precum şi ai organizaţiilor de tineret maghiare.
Unii dintre participanţi au arborat drapelul secuiesc, cel ungar şi au purtat panglici de doliu.
Comemorarea a început cu bătaia clopotelor bisericilor istorice maghiare, urmată de discursuri, invitatul principal fiind preşedintele CNS, Izsak Balazs.
Manifestările s-au încheiat cu rugăciuni şi cu intonarea imnului secuiesc şi a imnului Ungariei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO