Manifestaţie de susţinere a lui Mazăre, în faţa Primăriei Constanţa

Câteva zeci de persoane, cele mai multe din campusul social Henri Coandă, participă, miercuri, în faţa sediului Primăriei Constanţa, la o nouă manifestaţie de susţinere a primarului Radu Mazăre.

Urmărește
664 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie de susţinere a lui Mazăre, în faţa Primăriei Constanţa

Manifestaţie de susţinere a lui Mazăre, în faţa Primăriei Constanţa (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Oamenii s-au adunat, începând cu ora 10.45, în faţa sediului Primăriei Constanţa, unde scandează "Libertate", "Vrem primarul", "Mazăre, Mazăre", "Vrem la Bucureşti".

De asemenea, manifestanţii au foi pe care scrie "DNA, Henri Coandă v-a lupta", "Mazăre nu uita, noi suntem puterea ta", "Pe vânt, pe ploaie chioru i-a bătaie", "La greu, la bine, noi suntem cu tine", "Avem oraş, avem valoare, avem primaru' de onoare".

La acţiune participă şi copii.

La un moment dat, o femeie a venit între manifestanţi şi a spus că nu este de acord cu acest protest şi nici cu tot ceea ce a făcut primarul Radu Mazăre în municipiu, fapt care a atras nemulţumirea celor prezenţi, care au huiduit-o şi au îmbrâncit-o, încercând să o determine să plece din faţa primăriei. Femeia a plecat, intrând în sediul primăriei.

Unul dintre protestatari, Nicolae Mavrodin, a spus că, începând de joi, va coordona aceste acţiuni, cel de astăzi fiind un protest spontan. El a menţionat că de joi oamenii vor primi autorizaţie.

El a mai spus că doreşte eliberarea primarului Radu Mazăre şi că asemenea proteste vor avea loc în fiecare zi până când acest lucru se va întâmpla.

Mavrodin a mai spus că, tot de joi, va începe o campanie de strângere de semnături pentru iniţierea unui proiect de lege care să ducă la tragerea la răspundere a judecătorilor şi procurorilor care fac fapte penale.

Mavrodin a mai spus că, tot de joi, asemenea manifestaţii vor avea loc nu doar în Constanţa, ci şi în alte oraşe din ţară, între care Bucureşti, Braşov şi Craiova.

Nicolae Mavordin este unul dintre liderii protestarilor de la manifestaţiile care au avut loc în Constanţa, în anul 2012, împotriva Guvernului.

Marţi seară, peste o sută de locuitori ai campusului social Henri Coandă, din Constanţa, au participat, pentru aproximativ două ore, la o manifestaţie de susţinere a primarului Radu Mazăre, evenimentul, desfăşurat în mijlocul cartierului, încheindu-se cu puţin timp înaintea reţinerii acestuia.

În campusul social Henri Coandă locuiesc aproximativ trei mii de persoane

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost reţinut, marţi noapte, pentru 24 de ore, de către procurorii anticorupţie, în urma audierilor de la sediul central al DNA, urmând ca edilul să fie prezentat instanţei, cu propunerea de arestare preventivă.

Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă", pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează, într-un comunicat de marţi seară, că Radu Mazăre este urmărit penal pentru luare de mită, iar Avraham Morgenstern, "reprezentant al unei societăţi comerciale", pentru dare de mită.

Cei doi au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi, miercuri, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă, a mai precizat sursa citată.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, la începutul anului 2011, primarul Radu Mazăre a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social "Henri Coandă", aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa.

Pe fondul demarării acestui proiect, susţin anchetatorii, Avraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată.

"Astfel, în cursul anului 2011, (Morgenstern - n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală", arată DNA.

În schimbul acestor sume de bani, mai susţin procurorii, Mazăre ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, cum ar fi iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de Morgenstern.

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constanţei, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de Mazăre.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, a mai precizat DNA.

După emiterea ordonanţei de reţinere, Mazăre a fost scos încătuşat din sediul DNA şi urcat într-o dubă, pentru a fi dus în arest.

"Am construit locuinţe sociale la cel mai mic preţ şi uitaţi ce mi se întâmplă", a spus primarul, la ieşirea din sediul DNA.

Întrebat dacă dosarul în care a fost reţinut este, în opinia lui, unul politic, el a răspuns afirmativ.

Radu Mazăre a fost adus la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de mascaţi, în jurul orei 15.00, el declarând că această acţiune face parte din "sârba procurorilor" şi că era conştient că este cercetat încă din 2005.

Întrebat dacă îi este frică de puşcărie, Radu Mazăre a spus: "Nu mi-e frică de puşcărie, doar de Dumnezeu".

Edilul a fost ridicat de mascaţi de pe terasa unui restaurant din parcul bucureştean Herăstrău, de unde a fost dus la DNA. Cei care au mers să îl ridice pe Mazăre i-au prezentat acestuia actele în baza cărora are loc acţiunea. După ce a citit documentele, la masă, pe terasa restaurantului, Mazăre a plecat însoţit de mascaţi.

Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte persoane, tot într-un dosar legat de retrocedări, acesta judecându-se la Curtea de Apel Bucureşti.

Primaria Constanţa a finalizat în vara anului trecut acest cartier de locuinţe sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent şi premierul Victor Ponta.

Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuinţe - 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu două camere şi 171 de apartamente cu trei camere. În cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 7 milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici