Mansardarea imobilelor, cu acordul celor de la ultimul etaj şi a 2/3 din membrii asociaţiei

Supraetajarea şi mansardarea imobilelor va fi realizată cu aprobarea a două treimi dintre membrii asociaţiei de proprietari şi cu acordul tuturor proprietarilor apartamentelor de la ultimul etaj, potrivit unui proiect MDLPL pentru modificarea legii asociaţiilor de proprietari.

Urmărește
544 afișări
Imaginea articolului Mansardarea imobilelor, cu acordul celor de la ultimul etaj şi a 2/3 din membrii asociaţiei

Mansardarea imobilelor, cu acordul celor de la ultimul etaj şi a 2/3 din membrii asociaţiei (Imagine: www.luxproiect.ro)

Propunerea de modificare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari aparţine Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) şi are în vedere ca lucrările de supraetajare şi/sau mansardare a unui imobil să se realizeze de către asociaţia de proprietari, dacă decizia este aprobată de două treimi dintre membrii asociaţiei şi de toţi proprietarii locuinţelor aflate la ultimul etaj al imobilului.

Modificarea legislativă este necesară pentru a permite realizarea de lucrări de reabilitare şi mansardare a blocurilor de locuinţe şi reglementează decizia de iniţiere a lucrărilor, precum şi înstrăinarea cotei părţi indivize aferentă proprietăţilor individuale din terasa blocului.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, prevederile referitoare la decizia asociaţiei de proprietari de a iniţia lucrări de reabilitare termică şi mansardare "nu sunt suficient de explicite", acest lucru împiedicând "o implicare în program a anumitor asociaţii de proprietari".

Întrucât realizarea mansardării nu se face de către asociaţia de proprietari, iar spaţiile de locuit construite astfel nu devin proprietate a asociaţiei, modificarea legislaţiei permite reglementarea situaţiei proprietăţii terasei pe care se va construi mansarda şi care, potrivit statutului asociaţiei de proprietari, revine tuturor proprietarilor de locuinţe din bloc, în cote părţi indivize.

Legea 230/2007 stabileşte şi faptul că proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, iar pentru clădirile afectate de seisme, aceştia trebuie să ia măsuri urgente pentru consolidare, cu sprijinul autorităţilor competente.

De asemenea, prin programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe şi condominii, în conformitate cu prevederile OUG 187/2005, Guvernul pune la dispoziţie resurse financiare importante pentru investiţii în reabilitarea termică şi asigurarea eficienţei energetice a acestor imobile, finanţarea cheltuielilor fiind asigurate în proporţie de 34 la sută de la bugetul de stat, 33 la sută de la bugetele locale şi 33 la sută din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari.

Proiectul legislativ se află în dezbatere publică, pe site-ul MDLPL, până în 14 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici