- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.10.2023, 22:40)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Manuscrisele antice de la Herculaneum sunt acum lizibile datorită tehnologiei AI
Oamenii de ştiinţă spun că manuscrisele antice de la Herculaneum sunt acum lizibile datorită tehnologiei AI. După ce au supravieţuit erupţiei Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., documentele vechi de aproape 2.000 de ani se distrugeau dacă cineva încerca să le deruleze, potrivit CNN.
Urmărește
1652 afișări
La prima vedere, manuscrisele de la Herculaneum arată banal, ca nişte bucăţi de cărbune. După ce au supravieţuit erupţiei Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., documentele vechi de aproape 2.000 de ani se distrugeau dacă cineva încerca să le deruleze, iar bucăţile supravieţuitoare cu scris erau considerate aproape ilizibile pentru ochiul uman - până acum.
După două milenii, primul cuvânt complet de pe unul dintre papirusurile antice nedeschise a fost descifrat cu ajutorul tehnologiei informatice şi al inteligenţei artificiale avansate, potrivit unui anunţ făcut de o echipă de cercetători care a lansat „Vesuvius Challenge”, o competiţie menită să accelereze descoperirile făcute pe pergamente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Cuvântul, „πορφυρας” sau „porphyras”, care este cuvântul grecesc pentru violet, a fost găsit primul de către Luke Farritor, student la informatică la Universitatea din Nebraska, care a participat la concurs, care cere concurenţilor să aplice o tehnică cunoscută sub numele de „înfăşurare virtuală” la două pergamente rulate lansate pe site, în încercarea de a descifra cuvintele ascunse.
Desfăşurarea virtuală începe cu tomografia computerizată, o procedură cu raze X care este folosită pentru a scana fiecare papirus înfăşurat şi deformat. După ce urmăresc de-a lungul straturilor curbate din scanare, cercetătorii aplatizează apoi virtual sulurile şi le explorează cu ajutorul unei inteligenţe artificiale avansate, care a fost antrenată să găsească cerneala de pe pagină. Tehnologia a fost creată de profesorul de informatică de la Universitatea din Kentucky, Brent Seales, şi este în curs de dezvoltare de aproape 20 de ani.
Însă eforturile de interpretare a pergamentelor durează de mult mai mult timp.
Erupţia din anul 79 d.Hr. a Vezuviului, un vulcan situat în apropiere de Napoli, Italia, a acoperit cu noroi vulcanic oraşele romane antice Pompei şi Herculaneum. Herculaneum şi manuscrisele au rămas îngropate până la redescoperirea accidentală a oraşului de către un muncitor care fora pentru un puţ la începutul anilor 1700, potrivit Societăţii Herculaneum.
Aproximativ 1.100 de pergamente carbonizate, denumite în prezent pergamentele Herculaneum, au fost recuperate dintr-o clădire despre care se credea că ar fi casa socrului lui Iulius Cezar, potrivit Universităţii din Kentucky. Colecţia este menţionată ca fiind singura bibliotecă de mari dimensiuni cunoscută din antichitatea clasică.
În secolul al XIX-lea, sute de suluri au fost desprinse cu ajutorul unei maşini, iar papirusurile fragile au fost lăsate în bucăţi, potrivit site-ului universităţii.
La fel ca mulţi alţi papirologi de la Herculaneum, Michael McOsker, cercetător postdoctoral în papirologie la University College London, care nu a fost implicat în această descoperire, a studiat sulurile care au fost derulate anterior, ceea ce a făcut ca papirusurile să fie fragmentare şi greu de citit, a spus el.
„Evident, mai este mult până când vom putea citi o rolă întreagă, care este adevăratul obiectiv, dar sunt sigur că este o problemă care poate fi rezolvată acum şi care s-ar putea să nu dureze atât de mult”, a declarat McOsker într-un e-mail, referitor la recenta descoperire.
„Papirusurile derulate sunt satisfăcătoare şi importante, dar va fi un salt cuantic înainte să avem texte complete... Sunt cutremurat de numărul de opţiuni şi mă simt doar recunoscător pentru orice lucrare nouă din antichitate pe care o găsim. Va fi atât de interesant să studiem orice vom găsi”.
Farritor şi Youssef Nader, absolvent de biorobotică la Universitatea Freie din Berlin, au lucrat independent unul de celălalt şi au găsit acelaşi cuvânt. Ei au câştigat „Premiul pentru primele litere”, în valoare de 50.000 de dolari, dar marele premiu al provocării Vesuvius Challenge - 700.000 de dolari pentru prima echipă care poate citi patru pasaje continue la o lungime minimă de 140 de caractere - este încă în joc.
Seales speră că un pergament parţial citit, care să satisfacă condiţiile de concurs, va fi văzut până la sfârşitul acestui an, în timp ce un pergament întreg ar putea fi descifrat până la sfârşitul anului 2024.
„Acest material datează de 2.000 de ani - au existat oameni care au scris acest lucru”, a spus Seales. „Au scris despre dragoste, au scris despre război, au scris despre pace, s-au certat între ei. Aceste manuscrise sunt dialoguri pe care le purtau despre viziuni filosofice asupra lumii. Şi astfel, chiar dacă nu aflăm nimic, dar legătura profundă pe care o avem cu anticii în ceea ce priveşte umanitatea, este totuşi semnificativă”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20