MApN desecretizează documentele privind Revoluţia

MApN face demersurile legale necesare pentru declasificarea informaţiilor clasificate secret de stat în legătură cu Revoluţia din decembrie 1989, după ce, la 15 ianuarie, a declasificat 1.989 de documente conţinând 2.684 de file referitoare la Revoluţie.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului MApN desecretizează documentele privind Revoluţia

MApN desecretizează documentele privind Revoluţia (Imagine: Mediafax Foto)

Biroul de presă al MApN a comunicat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, că la 15 ianuarie, la solicitarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Ministerul a declasificat 1.989 de documente secret de serviciu, respectiv 2.684 de file, care au fost deja comunicate Secţiei Parchetelor Militare.

Totodată, Ministerul Apărării precizează că "face deja demersuri" pentru declasificarea informaţiilor clasificate secret de stat, care pot deveni publice numai printr-o Hotărâre de Guvern.

"Declasificarea informaţiilor clasificate secret de stat se face prin Hotărâre de Guvern", a explicat MApN, precizând că proiectul de hotărâre de Guvern va fi înaintat "factorilor de drept" pentru avizare şi aprobare.

Precizările vin după ce ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a răspuns cererii de audienţă adresată de Asociaţia 21 decembrie 1989 şi s-a întâlnit, vineri, cu membrii acesteia.

Avocatul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Ionuţ Matei, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că cele peste 2.600 de file din dosare vizând Revoluţia din decembrie 1989 declasificate deja conţineau informaţii cu statutul de secret de serviciu.

"Ele au fost desecretizate şi majoritatea ne-au fost deja transmise", a spus Matei.

Avocatul a mai spus că, potrivit datelor pe care le deţine, la MApN mai există 8.635 de file cuprinse în documente clasificate ca secret de stat.

"În timpul întâlnirii de vinerea trecută, ministrul Oprea ne-a promis că în 10 februarie va aduce în guvern un proiect de HG prin care 7.617 file dintre acestea să fie desecretizate. În legătură cu restul de 1.018 care ar rămâne secrete, ministrul ne-a asigurat că se va analiza conţinutul lor şi ne-a promis că va desecretiza orice filă conţinând referiri la Revoluţia din decembrie 1989", a mai spus Ionuţ Matei.

Avocatul Asociaţiei 21 Decembrie a participat, vineri, alături de şeful organizaţiei, Teodor Mărieş, la o întrevedere cu ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Întâlnirea a avut loc în contextul protestului declanşat de Mărieş pentru obţinerea dosarului penal având ca obiect cele petrecute în decembrie 1989.

Mărieş se află, luni, în a 28-a zi de grevă a foamei, nemulţumit că autorităţile de la Bucureşti nu respectă întocmai decizia CEDO, care a dispus ca organizaţia să primească toate documentele cuprinse în dosarul Revoluţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici