MApN: Pregătirea celor care execută serviciu în unitate presupune un control psihologic anual

Personalul militar care execută serviciu în unitate este supus unui control psihologic anual, potrivit prevederilor militare în vigoare, care impun astfel de testări, precizează MApN, la solicitarea MEDIAFAX.

Urmărește
467 afișări

Potrivit unui răspuns MApN transmis MEDIAFAX, procedurile de selecţie, evaluare şi asistenţă psihologică a personalului militar în Ministerul Apărării Naţionale sunt organizate şi aplicate în cadrul unităţilor de către personalul de specialitate, potrivit dispoziţiilor legale şi reglementărilor militare, în conformitate cu prevederile specifice acestui domeniu.

Astfel, evaluarea şi asistenţa psihologică a personalului care a participat la misiuni în teatrele de operaţii se realizează în mod obligatoriu, pentru întregul personal repatriat, în două etape. Prima este evaluarea psihologică post-misiune, iar cea de-a doua cuprinde asistenţa psihologică după repatriere.

"Personalul este evaluat psihologic post-misiune, imediat după revenirea în ţară din teatrul de operaţii, în mod individual, de către psiholog, cu metode specifice care urmăresc identificarea prezenţei unor eventuale tulburări de adaptare de diferite intensităţi. În scop preventiv şi/sau ameliorativ, procedura prevede ca, în cazul în care se identifică persoane cu simptome ale unor astfel de tulburări, să fie îndrumate spre serviciile de asistenţă psihologică sau psihiatrică corespunzătoare", precizează MApN.

Ministerul mai arată că selecţionarea şi pregătirea personalului care execută serviciu în unitate cuprinde şi o evaluare psihologică anuală. "În ceea ce priveşte selecţionarea şi pregătirea militarilor care execută serviciul interior în unitate, aceasta cuprinde, potrivit reglementărilor, o evaluare psihologică anuală, în urma căreia personalul desemnat este admis la executarea serviciului, pregătirea de specialitate (teoretică şi practică) periodică, precum şi vizita medicală periodică şi controlul medical înainte de intrarea în serviciu. Selecţionarea şi evaluarea psihologică anuală se realizează conform metodologiilor de cunoaştere individuală, precum şi prin parcurgerea unui interviu psihologic cu fiecare persoană nominalizată să execute serviciul interior în unitate", explică MApN.

Ministerul mai arată că în cazul anchetei desfăşurate de către organele abilitate, în urma producerii evenimentului de la Buzău, din data de 26 aprilie, UM 01654 Buzău a pus la dispoziţia acestora datele şi informaţiile necesare stabilirii circumstanţelor în care s-a produs acest eveniment grav.

MApN nu a precizat însă în răspunsul transmis MEDIAFAX când i-a fost făcut ultimul control psihologic sergentului major Ion Aniţoiu şi nici dacă în cadrul anchetei întreprinse de procurorii militari şi reprezentanţii UM unde era încadrat militarul respectiv se ia în calcul şi verificarea măsurilor de securitate din cadrul unităţii care au făcut posibil ca sergentul major să plece din post.

Sergentul major Ionel Aniţoiu, în vârstă de 34 de ani, şi-a împuşcat mortal soţia cu arma din dotare, în noaptea de luni spre marţi, apoi s-a sinucis, incidentul având loc într-o benzinărie din Buzău.

Potrivit anchetatorilor, cele două cadavre au fost descoperite, luni noapte, în jurul orei 01.40, de un tânăr de 17 ani care intrase în benzinărie pentru a-şi cumpăra ţigări. Speriat, adolescentul a cărui mamă îl aştepta afară şi-a anunţat părintele că două cadavre se aflau pe podea, moment în care în zonă au ajuns şi angajaţii firmei de pază. Aceştia au anunţat Poliţia, în urma cercetărilor oamenii legii identificând cele două cadavre, precum şi arma cu care s-a tras.

Incidentul a fost înregistrat pe camerele de supraveghere din incinta benzinăriei. Astfel, bărbatul şi-a ucis soţia cu două focuri de armă, apoi s-a sinucis.

Anchetatorii au stabilit că, puţin după miezul nopţii, bărbatul a venit la benzinărie, unde soţia sa era de serviciu. El a venit cu maşina personală, a parcat-o într-un loc ferit, s-a schimbat de hainele militare care au fost găsite în autoturism, după care a mers la benzinăria unde lucra soţia sa.

Camerele de supraveghere au arătat că cei doi s-au certat câteva minute, după care militarul a scos pistolul pe care îl avea la piept şi a împuşcat-o pe femeie de două ori în cap. La câteva secunde, bărbatul a îndreptat arma înspre el şi s-a împuşcat, cele două cadavre fiind descoperite unul lângă altul.

MApN a precizat că sergentul major se afla în timpul serviciului şi a părăsit fără aprobare unitatea militară. Potrivit MApN, sergentul major Ionel Aniţoiu, aflat în serviciu la Unitatea Militară 01654 Buzău a părăsit fără aprobare unitatea, având asupra sa un pistol de calibru 7,65 milimetri şi muniţia aferentă. Sergentul major era angajat în armată din anul 2002 şi avea doi copii.

Conform procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar, iar o comisie din cadrul UM 01654 cercetează circumstanţele producerii incidentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici