MApN: Se pot lua preventiv anumite măsuri pentru a nu fi afectată securitatea
Secretarul de stat în MApN Mihai Ozunu a declarat vineri, întrebat dacă nu trebuie decretată o anumită situaţie pentru aplicarea articolului 53 din Constituţie, că sunt astfel de situaţii dar că se pot lua preventiv anumite măsuri pentru a nu fi afectată securitatea naţională.
MApN: Se pot lua preventiv anumite măsuri pentru a nu fi afectată securitatea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Întrebat în calitatea sa de fost şef al Colegiului Naţional de Apărare în ce cazuri se poate invoca articolul 53 din Constituţie pentru apărarea securităţii naţionale şi dacă nu trebuie întrunit CSAT sau decretată situaţie de urgenţă, Ozunu a răspuns:
"Nu neapărat. Nu neapărat. Tocmai pentru a nu se ajunge la astfel de situaţii se poate face apel (la acest articol - n.r.). Sunt situaţii în care într-adevăr este nevoie să se decreteze o anumită situaţie, dar se poate şi preventiv să se ia o anumită măsură tocmai ca să nu se ajungă la afectarea securităţii naţionale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Întrebat dacă este posibilă aplicarea preventivă a unor astfel de măsuri în condiţiile în care România nu a adoptat o doctrină preventivă în ceea ce priveşte securitatea, Ozunu a spus că a fost înlocuit conceptul de apărare cu cel de securitate, care are ca principală componentă prevenţia.
"La ora actuală, conceptul de securitate are ca principală componentă prevenţia. De aceea s-a înlocuit conceptul de apărare cu cel de securitate, pentru că este mai preventiv şi mai anticipativ", a spus el.
Premierul Emil Boc a declarat miercuri că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.
Articolul 53 din Constituţie prevede că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO