- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.12.2016, 15:09)
- Andreea Traicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MApN:Valoarea programului "Corveta Multifuncţională" este 1,6 miliarde euro. Achiziţia, transparentă
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) explică programele strategice de înzestrare “Corvetă multifuncţională” şi “Transportor blindat pentru trupe 8x8”, precizând că procedurile de achiziţie sunt transparente.
Urmărește
1024 afișări
MApN:Valoarea programului "Corveta Multifuncţională" este 1,6 miliarde euro. Achiziţia, transparentă (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)
"În cazul programului strategic “Transportor blindat pentru trupe 8x8” (TBT 8x8), s-au creat premisele producerii acestui tip de tehnică în România, prin înfiinţarea unei societăţi mixte româno-germane prin parteneriatul dintre Uzina Automecanică Moreni, producătorul transportoarelor amfibii blindate aflate în prezent în dotarea armatei noastre şi unul dintre cei mai mari producători de profil din lume, Rheinmetall Landsysteme. Cei doi parteneri îşi propun realizarea noului transportor blindat pentru trupe 8x8 la standardele operaţionale formulate de Forţele Terestre Române, cu transfer de know-how de la partenerul străin către uzina românească. Producţia noilor transportoare la Moreni este o opţiune în direcţia relansării industriei româneşti de apărare, reprezentând o oportunitate majoră de dezvoltare nu doar pentru economia din zonă,ci şi la nivel naţional, prin atragerea pe orizontală a altor agenţi economici din ţară, atât în procesul de producţie, cât şi pe latura de mentenanţă", explică ministerul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
MApN precizează că ministerul este beneficiarul viitorului produs rezultat din această cooperare, ce va fi dezvoltat pornind de la o soluţie de cercetare românească (proiect finanţat de la buget şi care trebuie valorificat), în raport de cerinţele militare şi tehnice formulate de Forţele Terestre. În ceea ce priveşte costurile, contractul cu MApN va fi semnat după negocieri, cooperarea urmând să se desfăşoare pe parcursul mai multor ani.
"În acest stadiu şi fiind vorba de un produs nou şi fabricat în România, nu se pot lua în considerare decât indicii de cost şi preţ", explică ministerul.
În ceea ce priveşte programul strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” "a parcurs o procedură de transparenţă decizională în materie de achiziţii fără precedent în România (proiectul de HG a fost prezentat pe site), care a urmat cu rigurozitate toţi paşii impuşi de legile în vigoare", transmite MApN.
MApN explică stadiul programului.
"Având în vedere faptul că valoarea estimată a contractului, fără TVA, este mai mare decât echivalentul în lei a 100 milioane euro, Ministerul Apărării Naţionale a transmis Parlamentului României, în data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicită aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurii de atribuire. (...) În pregătirea atribuirii contractului de achiziţie, Guvernul României a aprobat, aşa cum prevede legea, circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial", susţine Ministerul Apărării.
Valoarea estimată a acestui program, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.
"Având în vedere forma standardizată a formularelor stabilite prin lege pentru publicarea în procedură de transparenţă a actelor normative, în prima formă a notei de fundamentare publicată pe site-ul MApN a fost precizat impactul bugetar (şi nu valoarea totală a contractului) pentru primii patru ani, care se situa la aproximativ 800 de milioane de euro. În urma consultărilor inter-instituţionale, având în vedere faptul că durata de derulare a contractului va fi de şapte ani, în vederea asigurării previzibilităţii resurselor financiare, s-a luat decizia precizării în cadrul notei de fundamentare a valorii totale a contractului, incluzând, aşa cum am precizat deja, toate dimensiunile proiectului (producţia propriu-zisă a navelor, achiziţia muniţiilor, suportul logistic iniţial şi instruirea echipajelor)", se arată în comunicatul de presă al MApN.
Potrivit sursei citate, decizia de a propune Parlamentului României derularea contractului cu Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, pentru producerea a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514 în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., a avut în vedere un studiu-concept în care au fost analizate 13 proiecte de corvete. În cadrul acestui studiu au fost identificate patru proiecte care puteau răspunde cerinţelor formulate de Forţele Navale Române.
"Dintre toate aceste proiecte, nava din clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje:·posibilitatea producerii lor la Galaţi îndeplineşte interesul esenţial de securitate al ţării noastre, respectiv asigurarea securităţii furnizării navelor după producerea lor şi a securităţii mentenanţei, după intrarea în exploatare; Şantierul Naval Damen Galaţi S.A va colabora cu reprezentanţi ai industriei naţionale de apărare, atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât şi în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze, ceea ce va atrage oportunităţi importante de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil naţională, cât şi în spectrul mai larg,al altor companii româneşti", susţine MApn.
Activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale Forţelor Navale Române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România, cu aceleaşi avantaje prezentate anterior.
Citeşte şi: ALEGERI PARLAMENTARE 2016. MAI: Numărul sesizărilor din campania electorală este de 2,6 ori mai mic faţă de 2012
Citeşte şi: Vremea va fi caldă în ziua alegerilor. În toată ţara vor fi temperaturi peste media acestei perioade
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe