Maramureş: Zeci de case şi gospodării, inundate sau izolate

Peste 50 de locuinţe şi gospodării au fost inundate, în noaptea de joi spre vineri, în judeţul Maramureş după ce râul Vişeu a ieşit din matcă, iar câteva sute de gospodării au rămas izolate în oraşul Borşa în urma revărsării apelor.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Maramureş: Zeci de case şi gospodării, inundate sau izolate

Zeci de case şi gospodării inundate sau izolate, în Maramureş (Imagine: Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă, a declarat, vineri, că o primă centralizare a datelor din teren arată că problemele cele mai mari din cauza inundaţiilor s-au înregistrat în oraşul Borşa, respectiv în comunele Şieu şi Bistra. În cele trei localităţi au fost inundate 20 de locuinţe şi 34 de anexe gospodăreşti.

De asemenea, au fost afectate de inundaţii 16,8 kilometri de drumuri comunale, cinci podeţe, două punţi pietonale şi un kilometru şi jumătate de apărare de mal. Apele râurilor s-au revărsat şi au inundat 12 hectare de păşuni şi fâneţe.

Subprefectul de Maramureş, Ştefan Gönczi, a declarat că structuri din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, împreună cu membrii comitetelor locale şi reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş şi SC Drumuri şi Poduri SA, s-au deplasat la locurile afectate de inundaţii şi au intervenit cu mijloace tehnice pentru deblocarea podeţelor şi rigolelor de scurgere, respectiv au format diguri de protecţie din saci de nisip.

Pompieri militari, jandarmi şi poliţişti au participat în cursul nopţii la misiuni de intervenţie, restricţionare a circulaţiei rutiere şi de pază a bunurilor populaţiei afectate de inundaţii.

Borşa: Ploile torenţiale au afectat mai multe cartiere

Primarul oraşului Borşa, Remus Şteţco, a declarat că ploile torenţiale au afectat mai multe cartiere, iar câteva sute de case au rămas izolate. La aceste locuinţe nu se mai poate ajunge nici măcar pe jos pentru că pe unde era drum acum curge apa, a spus primarul.

"Putea să fie un dezastru dacă mai ploua. Spun asta fără nicio exagerare. Putem spune că am avut noroc, dacă se poate numi aşa... Nu am avut victime, iar ăsta este lucrul cel mai important", a declarat primarul oraşului Borşa.

Probleme mai mici au fost în oraşul Vişeu de Sus, unde nu s-au semnalat pagube în urma revărsării râului Vişeu. Viceprimarul Oliver Barany a declarat că mai mulţi buşteni şi bucăţi de lemn aduse de ape, pe Valea Vaserului, au blocat un pod şi l-au obturat. ”Am intervenit rapid şi am deblocat podul, aşa încât am evitat situaţiile neplăcute şi am făcut să nu avem pagube”, a declarat acesta.

Precipitaţiile abundente căzute în Maramureşul istoric joi seară au provocat scurgeri importante de pe versanţi şi viituri care au afectat locuinţe, anexe gospodăreşti şi infrastructura rutieră. În cursul dimineţii de vineri era depăşită cu 20 de centimetri cota de inundaţie pe Tisa, la Valea Vişeului, iar debitele sunt în creştere, pentru că unda de viitură de pe afluentul Vişeu nu a trecut. Pe celelalte cursuri de apă sunt atinse doar cotele de atenţie, la Sighet, tot pe Tisa, aceasta fiind la orele dimineţii cu şase centimetri peste normal (236 centimetri).

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş au precizat însă că nu există pericol de inundaţii pe râul Tisa, chiar dacă debitele sunt crescute în urma precipitaţiilor abundente din Maramureş, cât şi din Ucraina.

380 de hectare de teren şi şase gospodării inundate în comuna Remeţi

 

Comuna maramureşeană Remeţi, aflată la graniţa dintre România şi Ucraina, a fost afectată de inundaţii în cursul zilei de vineri, după ce debitele crescute de pe râul Tisa au rupt digul de apărare în două locuri şi au inundat 380 de hectare de teren şi şase gospodării.

Subprefectul judeţului Maramureş, Pamfil Bercean, a declarat că s-a deplasat în zonele afectate de inundaţii, constatând că situaţia este sub control.

"Pagubele sunt limitate deocamdată, însă pericolul persistă. Am primit informaţii că debitele vor fi în scădere în următoarele ore, atât din partea autorităţilor române, cât şi a celor ucrainene. Există pericolul în cazul creşterii debitelor râului Tisa ca traversa de la digul de apărare să cedeze, iar atunci circa 280 de gospodării riscă să fie inundate. Vom monitoriza situaţia până când pericolul va trece", a spus subprefectul Pamfil Bercean.

Primarul localităţii Remeţi, Petru Şofineţi, a declarat că digul de apărare pe râul Tisa a cedat în două locuri, iar într-un loc apa a trecut peste ele.

"S-au creat două breşe, una de cinci metri şi alta de zece metri, iar într-o zonă apa a trecut peste dig şi nu s-a mai putut interveni pentru că atingea peste jumătate de oră. Sunt 380 de hectare inundate, atât teren agricol, cât şi grădini ori culturi de porumb şi cartofi. În plus, până în prezent sunt şase gospodării afectate", a spus primarul.

El a precizat că o altă zonă aflată în pericol este la Teceu, un sat situat la câteva zeci de metri de malul Tisei şi prin care trece DN 19, care face legătura între Sighetu Marmaţiei şi Satu Mare. El a precizat că s-au pus saci cu nisip pentru a împiedica apa să pătrundă pe carosabil, dar a arătat că deocamdată nu sunt probleme în ceea ce priveşte traficul şi că acesta se desfăşoară normal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici