Marea Barieră de Corali suferă al şaselea episod de albire în masă. 91% din recifele analizate sunt afectate

  • Încălzirea apelor, cauzată de intensificarea schimbărilor climatice, a provocat în acest an albirea coralilor în 91% din recifele analizate de-a lungul Marii Bariere de Corali, potrivit noilor concluzii ale unei agenţii guvernamentale australiene.
  • Oamenii de ştiinţă de la Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA) au confirmat în martie că acesta a fost al şaselea eveniment de albire în masă a recifului înregistrat şi al patrulea din 2016 încoace.
  • Raportul de marţi, Reef snapshot: vara 2021-22, a constatat că aproape fiecare recif de corali analizat în sistemul de 2.300 de kilometri a fost afectat de albire.
Urmărește
1579 afișări
Imaginea articolului Marea Barieră de Corali suferă al şaselea episod de albire în masă. 91% din recifele analizate sunt afectate

Marea Barieră de Corali suferă al şaselea episod de albire în masă. 91% din recifele analizate sunt afectate

Albirea coralilor tinde să se producă atunci când temperaturile apei sunt mult mai ridicate decât în mod normal. Dar, pentru prima dată, această albire în masă are loc în ciuda La Niña, un eveniment meteorologic care se caracterizează prin temperaturi mai scăzute decât în mod normal în Oceanul Pacific ecuatorial, au declarat oamenii de ştiinţă ai Autorităţii, potrivit CNN.
 
Raportul a analizat un total de 719 recife de la bordul unui avion care zbura la joasă înălţime în timpul sezonului estival australian 2021-2022 şi a constatat că 654 de recife, adică 91%, "au prezentat o anumită albire".
 
Sondajele confirmă un eveniment de albire în masă, cu albirea coralilor observată la mai multe recife din toate regiunile. Acesta este al patrulea eveniment de albire în masă din 2016 şi al şaselea care are loc în Marea Barieră de Corali din 1998", a declarat Autoritatea parcului marin Marea Barieră de Corali din cadrul guvernului australian în concluziile sale.
 
Apele Marii Bariere de Corali au început să se încălzească în decembrie 2021 şi au depăşit "maximele istorice de vară". Aceasta a fost afectată de trei valuri de căldură distincte de-a lungul verii până la începutul lunii aprilie 2022, ceea ce a crescut "stresul termic" în toată zona centrală şi nordică a recifului, potrivit raportului.
 
Coralul stresat ejectează algele din interiorul ţesutului său, privându-l de o sursă de hrană. Dacă condiţiile nu se îmbunătăţesc, coralul poate muri de foame şi poate muri, devenind alb pe măsură ce scheletul său de carbonat este expus.
 
Oamenii de ştiinţă spun că timpul se scurge pentru ca recifele să se poată reface şi că guvernele trebuie să abordeze urgent cauza principală: criza climatică.
 
Recifele de corali sunt unele dintre cele mai vibrante ecosisteme marine de pe Pământ, între un sfert şi o treime din toate speciile marine depind de ele la un moment dat în ciclul lor de viaţă. Însă încălzirea rapidă a planetei, cauzată de emisiile umane de gaze care captează căldura, provoacă temperaturi ale apei peste medie, ceea ce duce la evenimente de stres precum albirea în masă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici