Marga: Finanţarea din resurse publice a universităţilor devine prea dependentă de minister

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, Andrei Marga, critică proiectul metodologiei de finanţare a universităţilor prezentat de Ministerul Educaţiei, susţinând că finanţarea din resurse publice a universităţilor devine prea dependentă de minister, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
10 afișări

Marga a afirmat, într-o declaraţie de presă transmisă luni, că finanţarea instituţiilor de învăţământ superior ar trebui "să fie transferată unor criterii şi instituţii depolitizate, cum se face în ţările democratice".

"Recent, Ministerul Educaţiei a prezentat proiectul metodologiei de finanţare a universităţilor. În stadiul actual al deciziilor, am, însă, obiecţii majore. Prima este aceea că finanţarea din resurse publice a universităţilor devine prea dependentă de minister, în loc să fie transferată, în cea mai mare măsură posibilă, unor criterii şi instituţii depolitizate, cum se face în ţările democratice. Finanţarea prin granturi este doar «propusă» de CNFIS, finanţarea suplimentară este la îndemâna ministerului, la fel ca şi finanţarea pentru dezvoltare", a subliniat Andrei Marga.

Rectorul UBB a susţinut că formula de finanţare a universităţilor "poate stârni doar la necunoscători impresia noutăţii şi obiectivităţii".

"Impresia este înşelătoare, nu numai pentru că nu se pot prinde într-o formulă toate componentele finanţării, ci din motivul simplu că variabilele care se introduc în formulă sunt, de fapt, evaluări făcute până la urmă tot de minister. Concluzia este că rămâne nesatisfacută nevoia de altă abordare a finanţării din resurse publice a universităţilor, elaborată de oameni care se pricep efectiv la asemenea lucruri", a arătat Andrei Marga.

În ceea ce priveşte metodologia de evaluare a universităţilor în vederea clasificării acestora, rectorul UBB a susţinut că "autorităţile române de astăzi, reprezentate de amatori numiţi demnitari de către iresponsabili ajunşi să ia decizii politice, se joacă cu valorile şi cu performanţele".

"Obiecţia mea majoră se referă la cele cinci criterii de clasificare. Niciunul dintre criterii - rezultate ale cercetării ştiinţifice, centrarea învăţării pe student, relaţiile instituţionale cu mediul extern, calitatea serviciilor studenţeşti şi capacitatea instituţională - nu este operaţionalizat cum trebuie. Şi nici nu poate fi operaţionalizat în optica îngustă în care se operează", a subliniat Marga.

În opinia acestuia, în metodologia de evaluare a universităţilor "formulările rămân fatalmente vagi şi lasă loc, inevitabil, gusturilor subiective".

"Din nefericire, concepţia asupra acestor criterii este strâmtă, incultă şi nu se practică nicăieri în lumea civilizată. (...) Autorii acestor proiecte ale ministerului sunt persoane sesizabil fără cultură, care nu înţeleg diversele prestaţii ale diferitelor specializări şi, pe deasupra, nu stăpănesc cultura instituţională a universităţilor. Caracterul imprecis al criteriilor creează alt spaţiu pentru decizii arbritare, pe care ministeriali abuzivi şi incompetenţi se vor grăbi să le ia în dauna universităţilor şi, în fond, în pofida intereselor acestei ţări", a afirmat Andrei Marga.

Rectorul UBB a criticat şi metodologia de evaluare a programelor de studii, ale cărei criterii sunt "cam după ureche şi nu au cum să susţină o efectivă punere în mişcare a energiilor".

"Toate aceste metodologii sunt doar o încercare de a redistribui resurse pentru programe de studii care nu atrag studenţi", a conchis Andrei Marga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici