Marian Moţoc: Una din vulnerabilităţile în activitatea poliţiştilor este diminuarea salarială
Directorul adjunct al Direcţiei Poliţiei Rutiere, comisar şef Marian Moţoc, a declarat, miercuri, la Suceava, că una din vulnerabilităţile în activitatea poliţiştilor este diminuarea salarială, dar a subliniat că nimeni nu este obligat să stea cu forţa în sistem, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Comisarul şef Marian Moţoc, din cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere din IGPR, însoţit de comisarul şef Gabriel Constantin, de la Direcţia Prevenire din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au avut, miercuri, la Suceava, o acţiune de reinstruire a poliţiştilor rutieri din IPJ Suceava pe tema anticorupţiei, precum şi modul în care poliţiştii cunosc şi respectă metodologiile şi procedurile de lucru.
Cei doi au explicat, într-o conferinţă de presă, că, pe de o parte, poliţiştii rutieri sunt reinstruiţi astfel încât să acţioneze pentru reducerea riscului rutier, mai ales că în perioada următoare în judeţ va creşte traficul fiind sezon estival, dar, pe de altă parte, şi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei.
Comisarul şef Gabriel Constantin a explicat că poliţiştii rutieri au o activitate în legătură directă cu cetăţeanul, constată contravenţii sau infracţiuni şi sunt mai vulnerabili la corupţie decât ceilalţi poliţişti.
Întrebat dacă printre vulnerabilităţi se numără diminuarea salarială şi reducerea normei de hrană, acesta a spus că şi acestea sunt legate de riscurile la corupţie.
La rândul său, comisarul şef Marian Moţoc a arătat că Poliţia Rutieră lucrează pe o strategie, iar în analiza SWAT pe programul de acţiune şi atitudine 2010-2012 diminuările salariale sunt înscrise atât la ameninţări, cât şi la vulnerabilităţi.
"În analiza SWAT sunt înscrise atât la ameninţări, cât şi la vulnerabilităţi aceste diminuări care în momentul de faţă sunt salariale. Dar instituţia noastră s-a confruntat şi cu probleme privind dotarea, privind nivelul de pregătire al lucrătorilor", a spus Moţoc.
El a subliniat că un management eficient pune în balanţă şi partea de resursă umană pe lângă partea de resurse materiale.
Comisarul şef a ţinut să menţioneze că acţiunea de reinstruire care se face cu poliţiştii rutieri nu a fost programată, în mod special, în această perioadă în care se discută despre diminuări de venituri pentru poliţişti.
"Momentul în care ne aflăm acum nu este un moment ales în mod special. S-a suprapus cu această situaţie în care ne aflăm, cu discuţiile legate de aceste probleme salariale, dar programul de măsuri este făcut din ianuarie", a spus Moţoc.
El a mai declarat că profesia unui poliţist este în legătură cu moralitatea şi a subliniat că nimeni nu este ţinut cu forţa în sistem.
"Trebuie să conştientizezi care sunt problemele la nivelul instituţiei în care îţi desfăşori activitatea. Nu este nimeni obligat să stea cu forţa ca să creezi un dezavantaj cetăţeanului care probabil şi el suferă, că este o situaţie la nivel naţional", a spus Moţoc.
În ceea ce priveşte disponibilizările din Poliţia Rutieră, el nu a putut spune care este numărul poliţiştilor ce vor fi concediaţi, adăugând că în cadrul programului pe care el îl desfăşoară sunt instruiţi toţi poliţiştii de Poliţie Rutieră şi cei desemnaţi să desfăşoare atribuţii pe linie rutieră.
"La nivelul tuturor structurilor, conducerile inspectoratelor au elemente de definire a posturilor pe care le vor disponibiliza sau restructura. Este un proces în derulare, în analiză", a mai spus Moţoc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO