Pe 21 octombrie 1997, pentru prima oară în România şi la şase ani după moartea sa, filosoful Petre Ţuţea era reabilitat de Curtea Supremă de Justiţie din România, actuala Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie.
Petre Ţuţea a stat aproape 13 ani în închisorile comuniste, fiind arestat de două ori, în baza unor probe fabricate, rămânând sub supravegherea organelor de Securitate comuniste până în ziua Revoluţiei din 22 decembrie 1989. În plus, i-a fost confiscată averea.
Filosoful s-a născut pe 6 octombrie 1902 în comuna Boteni din Argeş şi a fost arestat pentru prima dată în aprilie 1948. Era acuzat de spionaj pentru anglo-americani.
S-a stins din viaţă pe 3 decembrie 1991, într-un spital din Bucureşti.
Instanţa Supremă l-a achitat la şase ani distanţă, în urma unei solicitări venite de la Viorel Ţuţea, nepotul său.
„Mi-a spus că lucrurile au fost aşa de îngrozitoare încât în istoria unui popor nu se mai pot repeta asemenea aberaţii.”, a spus Viorel Ţuţea, nepotul lui Petre Ţuţea, după reabilitarea renumitului filosof.
Petre Ţuţea a fost un autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician şi publicist român, membru al Mişcării Legionare, victimă a regimului comunist din România.