Marian Sârbu ar putea fi urmărit penal pentru abuz şi neglijenţă în serviciu

Fostul ministru al Muncii Marian Sârbu, fost social-democrat ajuns în Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), ar putea fi urmărit penal pentru abuz şi neglijenţă în serviciu şi pentru favorizarea infractorilor, în urma unei decizii a magistraţilor ICCJ, care însă nu este definitivă.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Marian Sârbu ar putea fi urmărit penal pentru abuz şi neglijenţă în serviciu

Marian Sârbu ar putea fi urmărit penal (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Marian Sârbu a fost reclamat la DNA, alături de Mariana Basuc, fost şef al Inspecţiei Muncii, şi alţi 13 foşti subordonaţi ai săi din Ministerul Muncii, de un coleg de-al lor pe nume Dănuţ Gheorghe Radu. Acesta a denunţat procurorilor faptul că Marian Sârbu ar fi săvârşit faptele de abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, favorizarea infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare, totul în contextul achiziţiei unor sedii pentru instituţiile din subordinea ministerului, la preţuri mai mari decât cele ale pieţei.

Procurorii sesizaţi de Dănuţ Radu Gheorghe au decis însă neînceperea urmăririi penale în ceea ce-l priveşte pe Sârbu şi pe ceilalţi 14 foşti subordonaţi de-ai săi din minister. Rezoluţia procurorilor a fost atacată de petent la instanţa supremă, plângerea acestuia fiind admisă.

Astfel, în 25 mai, instanţa supremă a decis "desfinţarea rezoluţiei 4321/II/2/2009, din data de 24 august 2009" şi trimiterea cauzei la procurori pentru "începerea urmăririi penale faţă de intimaţii în cauză", conform minutei şedinţei în care magistraţii au dezbătut plângerea împotriva lui Sârbu.

Alături de Marian Sârbu, în acest dosar sunt cercetaţi, potrivit actelor din dosar, şi Mariana Basuc, fost şef al Inspecţiei Muncii, precum şi alţi 13 foşti angajaţi ai instituţiei.

Decizia judecătorilor, care nu este definitivă, a fost deja contestată de opt dintre cei 15 reclamaţi: Mirela Voicu, Toma Gheorghe, Luminiţa Niculescu, Viorica Pavlu, Virgil Găman, Nicolae Voinoiu, Gabriel Radu şi Horia Plăiaşu.

Cotidianul "România Liberă" a relatat, în ediţia de luni, că Sârbu şi ceilalţi 14 sunt acuzaţi că ar fi achiziţionat "dubios" 57 de sedii, în valoare de peste o sută de miliarde lei vechi, "licitaţiile dubioase" având loc în anii 2001-2002.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici