Marian Vanghelie rămâne în arest la domiciliu, instanţa i-a respins cererea de înlocuire a măsurii

Primarul suspendat al Sectorului 5 Marian Vanghelie rămâne în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cererea de înlocuire a măsurii cu controlul judiciar, în dosarul în care este acuzat că a atribuit preferenţial contracte de achiziţii publice, în schimbul unui "comision".

Urmărește
236 afișări
Imaginea articolului Marian Vanghelie rămâne în arest la domiciliu, instanţa i-a respins cererea de înlocuire a măsurii

Marian Vanghelie (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a luat joi în discuţie contestaţia formulată de Marian Vanghelie după ce Tribunalul Capitalei i-a respins, în 3 august, cererea de înlocuire a arestului la domiciliu cu controlul judiciar.

După câteva ore de deliberări, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins solicitarea, pe motiv că este nefondată. Decizia este definitivă, astfel că Marian Vanghelie va fi judecat în continuare în arest la domiciliu.

Marian Vanghelie a declarat, înainte ca instanţa să se pronunţe, că vrea ca la naşterea copilului său să fie alături de Oana Niculescu Mizil, de aceea le-a cerut procurorilor să înlocuiască arestul la domiciliu cu controlul judiciar.

Primarul suspendat al Sectorului 5 a mai spus că l-a călit viaţa şi a prins curaj, astfel că acum îi este frică "doar de Dumnezeu". Vanghelie a mai spus că, după ce a văzut că este posibil orice, a ajuns la concluzia că poate trece peste tot ce ar putea să i se întâmple.

Întrebat dacă are emoţii pentru naşterea copilului său, Marian Vanghelie a spus: "Emoţiile vin pe parcurs, în momentul când te apropii de eveniment, atunci sunt emoţiile cele mai mari. Ca să fac o glumă, când l-a născut prima soţie pe Alexandru, m-am dus la spital şi eram cu colegul meu Piedone şi sora medicală i l-a pus în braţe lui. La un moment dat începusem să plângem amândoi şi sora medicală nu ştia cine este tatăl".

Primarul suspendat al Sectorului 5 a fost eliberat din arest preventiv în 10 iulie şi este judecat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA, în 7 iulie, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, unele săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.

În acelaşi dosar sunt judecaţi, sub control judiciar, şi omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din încasări.

"Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii susţin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani, încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului unei societăţi comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.

De asemenea, ar fi fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, oferite ceasuri, încheiate contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie şi ar fi fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Mai mult, procurorii au arătat că alte "foloase necuvenite" au constat în: suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Marian Vanghelie, suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de primarul suspendat, dar şi de achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infracţională a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.

În aceeaşi perioadă, "o parte considerabilă din sumele de bani şi din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operaţiuni de spălare de bani", procurorii susţinând că au fost utilizate circuite financiare fictive, desfăşurate de Vanghelie, Niculae şi de Laura şi Sorin Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracţiunilor.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Adrian Murgoci într-un dosar separat, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice - Partidul Social Românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici