Marica: Stimulentele au fost introduse în salariul de bază, în medie reprezintă un sfert de salariu

Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că stimulentele primite de angajaţii din finanţe au fost introduse în salariul de bază, potrivit legii salarizării din sistemul public, astfel că fiecare angajat va primi, în medie, încă un sfert de salariu lunar.

Urmărește
1313 afișări
Imaginea articolului Marica: Stimulentele au fost introduse în salariul de bază, în medie reprezintă un sfert de salariu

Marica: Stimulentele au fost introduse în salariul de bază, în medie reprezintă un sfert de salariu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Chiar dacă Guvernul a eliminat fondul de stimulente, pe salariaţii din finanţe nu îi afectează, pentru că le-am introdus în salariul de bază. Pentru asta m-am bătut şi am reuşit să le introducem, astfel că fiecare angajat va primi în plus la salariu încă un sfert de salariu lunar", a precizat Marica.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, măsura abrogării tuturor prevederilor din actele normative în vigoare prin care se autorizează unele instituţii şi autorităţi publice ale administraţiei publice centrale de a reţine o parte din veniturile realizate şi a constitui fonduri pentru stimularea personalului bugetar angajat în aceste instituţii şi autorităţi publice.

"Conform Scrisorii de intenţie, semnată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în iunie, România şi-a luat angajamentul de a elimina baza legală pentru fondurile de stimulente cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2012. România s-a angajat ca până la sfârşitul lunii august 2011 să fie aprobat de către Guvern actul normativ de abrogare a bazei legale de constituire a fondurilor de stimulente, acest reprezentând un criteriu de referinţă structural de a cărui îndeplinire depinde continuarea Acordului Stand-by încheiat cu FMI", au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, deşi prin legea cadru privind salarizarea în sectorul bugetar, în vigoare de la 1 ianuarie, au fost luate în considerare toate drepturile salariale stabilite prin acte normative speciale, au rămas în vigoare acte legislative care permit unor instituţii şi autorităţi ale administraţiei publice centrale să constituie fonduri pentru stimularea angajaţilor.

Prin urmare, Guvernul a adecis abrogarea prevederilor din Lega petrolului şi Legea minelor privind constituirea unor fonduri de stimulente de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, dar şi prevederile care permiteau Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat sau Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului să folosească veniturile extrabugetare pentru stimulente.

De asemenea, personalul din sistemul judiciar nu va mai beneficia de stimulentele constituite din taxa de timbru judiciar, Guvernul eliminând din lege şi prevederea ca o cotă parte din veniturile strânse din vânzarea timbrului judiciar să poată fi folosită la construcţia şi cumpărarea de locuinţe de serviciu.

Conform deciziei Guvernului, poliţişitii nu vor mai putea fi recompensaţi cu până la 1% din cuantumul veniturilor aduse prin acţiunile acestora, iar vameşii şi angajaţii Gărzii Financiare nu vor mai beneficia de stimulentele acordate drept cotă parte din amenzi, confiscări sau alte venituri.

Funcţionarii din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi direcţiilor financiare teritoriale, personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătăţii sau autorităţilor de sănătate publică, precum şi angajaţii Ministerului Mediului, Administraţeiei Fondului de Mediu, Administraţiei Naţionale Apele Române, Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei nu vor mai putea beneficia nici ei de fondurile de stimulente.

Printre cei care nu vor mai primi stimulente se mai regăsesc agajaţii Oficiului Român al Drepturilor de Autor, Agenţiei Naţionale Antidoping şi personalul din domeniul silvic, Guvernul luând decizia de a abroga totodată "orice alte dispoziţii prin care se reglementează constituirea de fonduri pentru stimularea personalului".

Potrivit surselor citate, Guvernul va reglementa, pentru personalul bugetar afectat, modul de compensare a drepturilor băneşti eliminate prin legea legea de salarizare pentru anul 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici