- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.09.2015, 17:45)
- Cătălin Lupăşteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mărieş: Dosarul Mineriadei nu are nici număr de înregistrare la Secţia Parchetelor Militare
Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat, marţi, că anchetele în dosarele Revoluţiei şi Mineriadei stagnează, iar dosarul Mineriadei nu are nici număr de înregistrare, el susţinând că ”totul se întâmplă din cauza unor grupuri politice interesate de nefinalizarea acestora”.
Urmărește
196 afișări
Mărieş: Dosarul Mineriadei nu are nici număr de înregistrare la Secţia Parchetelor Militare (Imagine: Bogdan Maran / Mediafax Foto)
Mărieş a mers, marţi, la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), unde a fost primit de anchetatori de la Secţia Parchetelor militare pentru discuţii despre anchetatele în dosarele Revoluţiei, Mineridei şi în cel privind crimele comunismului.
La ieşirea din sediul PICCJ, Mărieş a spus că a vorbit cu anchetatorii despre aceste dosare şi că a simţit un interes din partea lor, faţă de audienţa anterioară avută cu procurorii.
"În dosarul Revoluţiei, cred că încă există o comandă politică şi nu se doreşte cercetarea pentru că se află de mai bine de un şi jumătate la Secţia militară şi încă nu avem semne că s-ar fi lucrat la el. În dosarul Mineriadei, se invocă faptul că se află la instanţa supremă, cu un proces intentat de o victimă şi de opt luni de zile este ţinut nejustificat, din punctul nostru de vedere. Este vorba despre (petentul) Stoica, cel care a câştigat la CEDO. Motivaţia celor de la Parchetul Militar este că ei nu pot intervi la judecătorii de la Curtea Supremă, dar instituţiile statului ar trebui să colaboreze şi nu cred că nu s-ar găsi soluţii şi înţelegere dacă s-ar dori. Se poate foarte bine disjunge faţă de această persoană, iar restul să fie trimis la direcţia de crimă organizată pentru că el de acolo a plecat, cei de acolo să facă procedura şi să-l remită după şapte-opt ani de zile parchetelor militare. Cei de la militar nu au număr de dosar în acest moment pe dosarul Mineriadei", a precizat Mărieş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul plănuia să îl asasineze pe Trump înainte de realegerea sa ca Președinte. Procurorii federali din Manhattan acuză agenții IRGC de complot
-
S-a aflat cine a fost mai întâi dintre ou şi găină
-
FBI dezvăluie că a dejucat un complot iranian pus la cale să-l ucidă pe Trump
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Discuţie în 3, Trump-Zelenski-Musk / Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
El a mai susţinut că aceste dosare stagnează ”din cauza unor grupuri politice interesate de nefinalizarea acestora”.
"Eu mereu îi invoc, există o grupare politică ce a ţinut aceste dosare în nelucrare, prin diverse tertipuri politice, timp de 25 de ani. Când au avut oamenii lor la Parchet, le-au ţinut în nelucrare sau au dat soluţii de neîncepere şi scoatere de sub urmărire penală sau când nu au avut oameni au invocat decizii ale Curţii Constituţionale, după care le-au închis, cum e dosarul Mineriadei, închis definitiv. Dar avem decizia CEDO, care spune «sunteţi obligaţi să-l redeschideţi» şi l-au redeschis. Sunt inepuizabili în tergiversare", a mai spus liderul Asociaţiei Decembrie 1989.
Întrebat care este stadiul actual al discuţiei privind dosarul Mineriadei, Mărieş a arătat că anchetatorii au cerut asociaţiei două zile pentru a se vedea cum soluţionează ICCJ solicitarea petentului Stoica, Mărieş susţinând că dacă nu se va soluţiona în data de 24 septembrie se vor adresa Direcţiei de Crimă Organizată, căreia îi vor solicita să remită o adresă instanţei supreme, pentru punerea la dispoziţie a dosarului.
Mărieş a mai spus că le-a pus la dispoziţie acestora 21 de CD-uri care conţin documente de anchetă din perioada 2005-2007, fotocopiate, precum expertize din dosar, declaraţii ale unor persoane sau documente procedurale ale anchetatorilor, precum ordonanaţe de punere sau scoatere de sub urmărire penală.
Procurorii de la Parchetul Militar fac verificări cu privire la filmul evenimentelor din decembrie '89, după ce în martie 2014 au preluat acest dosar de la Secţia de urmărire penală a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală. Cazul se afla la PICCJ din aprilie 2011, după ce Secţia Parchetelor Militare (SPM) şi-a declinat competenţa de soluţionare. Anterior, în 2009, cauza fusese preluată de Parchetul instanţei supreme de la Parchetele Militare, acolo unde existau câteva mii de anchete, care au fost, în urmă cu cinci ani, comasate într-un singur dosar.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român de mai multe ori în urma plângerilor făcute de foşti revoluţionari şi rude ale acestora. Oamenii au fost despăgubiţi pentru modul de desfăşurare a anchetei în cauza cunoscută ca "dosarul Revoluţiei".
România a fost condamnată ultima dată în 21 aprilie, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru lipsa unei investigaţii efective în dosarul Revoluţiei, trebuind să plătească 15.000 de euro văduvei unui bărbat omorât în casă, de un glonţ care a trecut prin fereastră.
Istanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.
Judecătorii de la ICCJ au constatat că soluţia Parchetului de pe lângă instanţa supremă, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legală şi temeinică.
Decizia ICCJ este definitivă, dosarul fiind repartizat unui procuror care va emite, în baza probelor strânse, o rezoluţie. Acest procuror urmează să stabilească dacă se impune fie trimitere în judecată a celor implicaţi în dosar, fie clasarea cazului.
În 5 februarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din iunie 1990.
Parchetul instanţei supreme arăta, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus infirmarea a trei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz.
"În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstanţele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul Bucureşti, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rănirea prin împuşcare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare au propus infirmarea parţială a rezoluţiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, şi redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum şi infirmarea rezoluţiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 şi 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică", a precizat sursa citată.
Cercetările în cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 vor fi, astfel, reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, unele victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară.
Citește pe alephnews.ro: Trump, Zelenski și Elon Musk au discutat la telefon despre războiul din Ucraina. Convorbirea a avut loc înainte de orice discuție cu Putin
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Citește și: Petre Roman despre redeschiderea dosarului mineriadei: Aş vrea să îi găsim pe cei care au instigat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:30
Patru români morţi în inundaţiile din Spania şi 7 români în continuare dispăruţi
-
astăzi, 19:13