Marile oraşe se confruntă cu o invazie de şobolani, iar cauza este una singură
Încălzirea globală duce la o explozie a populaţiei de şobolani în marile oraşe ale lumii, arată un nou studiu publicat în revista Science Advances.
Cercetătorii au analizat date din 16 metropole, dintre care 13 din Statele Unite şi trei internaţionale: Toronto, Tokyo şi Amsterdam.
Jonathan Richardson, profesor de biologie la Universitatea din Richmond, şi echipa sa au descoperit că în 11 din cele 16 oraşe studiate numărul rozătoarelor a crescut semnificativ. Washington DC, San Francisco, Toronto, New York şi Amsterdam au înregistrat cele mai mari creşteri. Doar trei oraşe au avut scăderi în acest sen: New Orleans, Louisville şi Tokyo, citează CNN.
Temperatura mai ridicată, în special iarna, le permite şobolanilor să petreacă mai mult timp în exterior căutând hrană şi, mai important, să se reproducă pe tot parcursul anului. În plus, sezoanele mai calde prelungesc perioada de vegetaţie, oferindu-le mai multă hrană şi ascunzători.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Problema este serioasă: şobolanii produc pagube de aproximativ 27 de miliarde de dolari anual doar în SUA, deteriorând infrastructura, contaminând alimentele şi provocând incendii prin roaderea cablurilor electrice. Mai grav, ei pot transmite peste 50 de agenţi patogeni periculoşi pentru oameni prin urină, fecale, salivă şi paraziţi.
Washington DC se remarcă negativ în studiu, cu o creştere de 1,5 ori mai mare a populaţiei de şobolani decât New York. Gerard Brown, responsabilul programului de control al rozătoarelor din DC, speră că valul de frig din decembrie şi ianuarie va ajuta la reducerea numărului acestora, explicând că „frigul acţionează ca un exterminator natural".
Cercetătorii recomandă autorităţilor să se concentreze mai puţin pe eliminarea letală a rozătoarelor şi mai mult pe limitarea accesului la resurse precum deşeurile alimentare şi gunoaie. „Dacă nu ai situaţia sub control, va deveni doar mai rea. Nu vrei să fii ca Sisif împingând bolovanul pe deal", avertizează Richardson.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO