Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii: Vineri se publică protocolul dintre SRI şi Parchetul General/ Ofiţerii SRI nu au efectuat anchete penale alături de procurori

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, a declarat, joi, seara, într-un interviu pentru B1 TV, că vineri urmează să fie publicat, pe site-ul instituţiei, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General şi a adăugat că ofiţerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuţia acestora fiind aceea de a furniza informaţii către parchete.

Urmărește
1825 afișări
Imaginea articolului Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii: Vineri se publică protocolul dintre SRI şi Parchetul General/ Ofiţerii SRI nu au efectuat anchete penale alături de procurori

Marincea (SRI): Vineri se publică protocolul dintre SRI şi Parchetul General

"Mâine (vineri- n.r.), a semnat deja domnul director, dar mâine va fi publicat protocolul din 2009, dintre Parchetul General şi Serviciului Român de Informaţii. (...) Nu protocolul cu DNA, pentru că SRI nu a încheiat niciun protocol cu DNA, ci cu Parchetul General", a declarat Ovidiu Marincea.

Întrebat dacă ofiţerii SRI au efectuat anchete penale alături de procurori, Ovidiu Marincea a spus:" Răspunsul este nu. Nu, protocolul nu prevede ca ofiţerul SRI să îşi aroge atribuţii altele decât cele prevăzute de lege. (...)Nu veţi avea surprize citind acest protocol pentru că veţi constata că se vorbeşte despre regulile pe care trebuie să le respecte ambele instituţii atunci când aplică legea. Se vorbeşte despre drepturile cetăţenilor care trebuie respectate în acest protocol. Sunt invocate decizii ale CAST şi nu cred că veţi găsi ceva ilegal".

Marincea a explicat că ofiţerii SRI au atribuţia de a furniza informaţii către procurori, urmând, mai departe, ca parchetul să decidă ce au de făcut cu acele date.

"Foarte mulţi oameni şi-au imaginat că ofiţerii SRI ar fi putut să îşi depăşească atribuţiile, însă, ofiţetii SRI au furnizat informaţii, potrivit legii, procurorilor, iar procurorii, cu acele informaţii, trebuia să producă probe pe care să le furnizeze ulterior instanţelor de judecată. (...) Dacă există un caz de derapaj, ne arătăm toate disponibilitatea şi nu vrem să muşamalizăm un astfel de caz dacă există", a precizat Marincea.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii a exlicat că protocoalele dintre SRI şi alte instituţii nu sunt decât norme de aplicare a legii.

"Aceste protocoale (...) reprezintă acorduri bilaterale sau multilaterale cu mai multe instituţii ale statului, care stabilesc metode de aplicare a cooperării dintre aceste instituţii, nu pe lângă lege, nu dând atribuţii suplimentare nici Serviciului Român de Informaţii, nici celorlalte instituţii, ci punând în aplicare legea. Sunt norme de lucru. (...) Majoritatea instituţiilor manipulează documente cu caracter clasificat, iar SRI este autoritate naţională pentru protecţia acestor documente cu caracter clasificat", a mai spus reprezentantul SRI.

De asemenea, acesta a confirmat că SRI-ul are protocoale încheiate şi cu alte instituţii ale statului, cum ar fi CNAS, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială, AJOFM, Inspecţia Muncii sau Ministerul Culturii.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii a precizat că protocolul încheiat în 2009 între SRI şi Parchetul General nu se mai aplică după decizia 61/20216 a Curţii Constituţionale, menţionând că declasificarea acestuia nu mai poate afecta securitatea naţională în niciun fel.

Marţi, Parchetul General a anunţat că a fost finalizată analiza privind procedura de desecretizare a protocolului încheiat între instituţie şi SRI, concluzia fiind aceea că sunt îndeplinite condiţiile legislaţiei în vigoare pentru declasificarea documentului.

"Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securităţii naţionale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele: La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea documentului menţionat. În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public aşteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informaţii, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituţiei cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita şi competenţele specifice prevăzute de lege", au precizat reprezentanţii Parchetului General, într-un comunicat de presă.

Precizările vin după ce Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI, a declarat că a discutat din nou cu directorul Serviciului Român de Informaţii, care este de acord cu desecretizarea protocolului încheiat de SRI cu Parchetul General, dar că trebuie să existe un accept şi din partea acestei instituţii.

"Am avut încă o discuţie cu directorul SRI, faţă de situaţia anterioară a ajuns la concluzia că toate articolele din protocol pot să fie declasificate şi prezentate în spaţiul public.A rămasca astăzi sau mâine, SRI să trimită la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie acordul lor de a desecretiza. Prootocolul este încheiat între Parchet şi SRI, nu între SRI şi Parchet, are număr secret la SRI şi la Parchet şi este clar că va fi nevoie şi de acordul Parchetului pt a fi prezentat publicului", a declarat Claudiu Manda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici