- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marius Oprea: Fosta Securitate a executat peste 10.000 de oameni
Coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, istoricul Marius Oprea, a declarat, vineri, într-o conferinţă susţinută la Deva, că "fosta Securitate a executat peste 10.000 de oameni, care au fost ridicaţi de acasă şi executaţi fără niciun proces".
Istoricul Marius Oprea, coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe cu tema "Poporul pierdut - în căutarea victimelor comunismului", că instituţia pe care o conduce a înaintat 400 de dosare procurorilor, cu referire la persoane pe care le consideră vinovate de înfăptuirea unor crime, în toate cazurile primindu-se rezoluţii de neînceperea urmăririi penale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Fosta Securitate a executat peste 10.000 de oameni, care au fost ridicaţi de acasă şi executaţi fără niciun proces. Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România a înaintat 400 de dosare procurorilor, însă până acum nu avem niciun condamnat.(…) Trăim într-o Românie a paradoxului, într-o ţară în care noi am condamnat comunismul, dar o ideologie nu poate fi adusă în faţa instanţei de judecată. Aici aduci probe, criminali, oameni, nu ideologii. Tocmai acest stil de abordare pe care l-am avut în timpul activităţii mele din fruntea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului mi-a adus, într-un fel, pieirea, pentru că am ajuns prea departe şi prea sus, cu foarte mulţi", a declarat istoricul Marius Oprea.
El a anunţat că vrea să înfiinţeze, din toamna acestui an, un centru special de pregătire într-un domeniu care îmbină arheologia cu medicina legală, mod de lucru practicat deja în activităţile legate de identificarea mormintelor fostelor victime ale regimului comunist.
Centrul va funcţiona în localitatea hunedoreană Sarmizegetusa, unde istoricul şi-a cumpărat, de curând, o casă.
"Este o activitate interdisciplinară: mergem în arhive, descoperim documente, facem istorie orală cu oamenii de pe sate, documentăm dosare întregi. Noi nu găsim doar nişte schelete, noi descoperim şi povestea. Vreau să pun bazele acestei cercetări interdisciplinare şi să mut toată activitatea la Hunedoara, la Sarmizegetusa, unde am lucrat şapte ani şi am şi fost arestat de Securitate în anul 1988", a spus Marius Oprea.
La conferinţa organizată de coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România în sala mică a Casei de Cultură "Drăgan Muntean" din Deva au participat peste o sută de persoane.
În afară de discursul istoricului, au fost prezentate două filme documentare - "Execuţia" şi "Dealul Crucii", în care cei prezenţi au putut să vadă disperarea prin care trec familiile celor executaţi de fosta Securitate.
În cursul zilei de vineri, Consiliul Local Deva a decis să-i acorde lui Marius Oprea titlul de "cetăţean de onoare", proiectul fiind aprobat cu votul a opt dintre cei 14 consilieri prezenţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Reuters: Biden pregăteşte un pachet de ajutor pentru armament de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina
-
Elon Musk a făcut publice numele angajaţilor guvernamentali pe care vrea să îi concedieze
-
Ambasadorul Ucrainei la ONU spune că Phenianul a trimis deja peste 20.000 de containere cu arme către Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO