- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marius Petcu ar putea fi eliberat sub control judiciar
Marius Petcu a cerut, miercuri, la primul termen al procesului în care este judecat pentru corupţie, să fie eliberat provizoriu sub control judiciar, avocaţii acestuia prezentând instanţei declaraţii de la vecinii sindicalistului, pentru a arăta "buna moralitate" a acestuia.
Marius Petcu ar putea fi eliberat sub control judiciar (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Tribunalul Bucureşti a început, miercuri, discuţiile în procesul în care Marius Petcu a fost trimis în judecată pentru luare de mită.
La primul termen al procesului, avocaţii lui Petcu au făcut o nouă cerere de eliberare provizorie sub control judiciar pentru clientul lor, motivele principale fiind legate de "buna moralitate" a lui Petcu.
În susţinerea acestor motive, avocaţii lui Petcu au depus o serie de declaraţii luate de la vecinii sindicalistului care ar trebui să demonstreze comportamentul său în societate. Astfel, instanţa l-a audiat pe Petcu, care a arătat că aduce declaraţiile vecinilor săi care spun că el are un comportament exemplar în societate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Avocaţii au mai arătat că dacă ar fi lăsat liber, sub control judiciar, Petcu nu ar putea influenţa cursul judecării, pentru că toate probele materiale ale procurorilor se află în posesia instanţei de judecată şi că martorii cheie ai acuzării oricum se află "în duşmănie" cu fostul lider sindical.
În replică, procurorul anticorupţie prezent la proces a depus minuta deciziei de arestare a lui Marius Petcu şi a arătat instanţei că motivele pentru care sindicalistul a fost arestat nu au dispărut. Procurorul a dezvoltat motivele pentru care a cerut respingerea acestei cereri invocând caracterul repetat al infracţiunii comise de Marius Petcu, sumele "foarte mari" de bani cerute de acesta, respectiv 40.000 de euro şi peste un milion de lei, precum şi circumstanţele personale ale sindicalistului, care "tocmai de aceea nu trebuia să comită astfel de fapte".
În final, Petcu a susţinut încă o dată că este nevinovat, că vrea să dea o declaraţie completă, prin care să demonteze acuzaţiile, arătând că până la acest moment nu i s-a dat această posibilitate.
Instanţa a rămas în pronunţare pe această cerere de eliberare provizorie şi a stabilit un nou termen în proces pentru 8 iunie, amânând astfel cauza din motive procedurale.
Marius Petcu a mai cerut eliberarea provizorie sub control judiciar, solicitarea fiind respinsă atât de Curtea de Apel Bucureşti, cât şi de instanţa supremă, în recurs.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arăta în decizia de arestare a lui Marius Petcu că acesta a luat bani din fondurile sindicaliştilor, că insistenţa sa în plata cotelor, funcţia pe care o deţinea şi chiar modalităţile în care acesta negocia cu afaceristul Scrieciu denotă un pericol public la adresa societăţii.
"Nu era vorba despre acceptarea unei oferte sau despre un impuls de moment, ci de o solicitare insistentă în plata cotelor din «comisionul» fixat, aspecte ce reflectă o anumită mentalitate şi sugerează că inculpatul nu era la o primă «negociere» de acest fel", notează cei trei judecători care au decis arestarea lui Petcu.
Totodată, instanţa supremă arată că deşi Petcu este cunoscut în societate ca o persoană cu un comportament bun, modalitatea de comitere a faptelor atestă că este vorba în realitate de o aparenţă.
În opinia judecătorilor ICCJ, faptele de care este acuzat Petcu sunt grave pentru că pot crea impresia, "la nivelul mentalului colectiv, că mişcarea sindicală reprezintă o modalitate prin care câteva persoane îşi realizează interese strict personale, profitând tocmai de încrederea cu care au fost învestite".
Marius Petcu este în arest din 31 martie, după ce, în 24 martie, a fost prins luând mită 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, sumă ce ar fi reprezentat o parte din banii ceruţi pentru ca firma omului de afaceri să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.
În 21 aprilie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Marius Petcu, pentru luare de mită, în formă continuată, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat legalitatea arestării fostului lider sindical.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO