Marius Savu: În zece spitale verificate până acum deficitul de personal este de 25 la sută
Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, a declarat, miercuri, că în urma controalelor efectuate la zece din cele 21 de spitale ale municipalităţii, din datele prezentate de unităţile medicale rezultă un deficit de personal de 25 la sută.
Marius Savu: În zece spitale verificate până acum deficitul de personal este de 25 la sută (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Deşi controlul în unităţile medicale nu s-a finalizat şi nici nu a urmărit în principal calcularea unui deficit de personal, s-a constatat că în cele 10 spitale verificate până acum, 25 la sută din necesarul de personal este deficitar. Aşteptăm ultimele cifre pentru a avea o situaţie exactă", a spus Marius Savu.
Directorul ASSMB a explicat că scopul principal al controlului îl reprezintă verificarea contractelor, urmând ca echipe de specialişti de la Distrigaz, Electrica şi alte instituţii de profil să verifice efectiv instalaţiile şi sistemele de siguranţă.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, luni, că speră ca până la sfârşitul săptămânii să fie finalizate controalele la toate cele 21 de spitale care aparţin municipalităţii. El preciza că la cele şapte spitale la care până în 20 august era încheiată verificarea s-a constatat că este un deficit de personal, 365 de locuri fiind neocupate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Lipsa personalului este o realitate. Ministrul Sănătăţii a făcut deja demersurile necesare cu privire la această problemă, dar Guvernul se mai gândeşte", a subliniat Oprescu.
Edilul şef al Capitalei mai spunea că la controalele începute în spitalele municipalităţii au fost găsite probleme la detectoarele de fum şi la sistemele de alarmare, arătând că va analiza posibilitatea angajării propriilor pompieri pentru cele 21 de unităţi sanitare.
Sorin Oprescu a adăugat că fiecare spital trebuie să aibă un regulament de funcţionare, în care fiecare angajat să-şi cunoască şi să respecte atribuţiile ce îi revin.
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, declara, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că incubatoarele în care erau bebeluşii de la Maternitatea Giuleşti au sistem de avertizare ca şi instalaţiile de fum, dar în spatele lor trebuiau să fie oameni. El preciza că deblocarea posturilor din sănătate este un pas important în acest sens.
Controalele în cele 21 de spitale ale municipalităţii au început după incendiul produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri de la Maternitatea Giuleşti, unitate aflată în administrarea Primăriei Capitalei
În afara acestor controale, primarul general al Capitalei le-a cerut managerilor celor 21 de spitale, cu care s-a întâlnit luni, ca în termen de 30 de zile să facă o analiză tehnică a tuturor instalaţiilor electrice, de gaz, de alimentare cu apă şi de aer condiţionat.
Oprescu mai spunea că în perioada următoare va solicita o expertizare a tuturor clădirilor, cât şi analiza şi controlul inspecţiilor intraspitaliceşti.
Cinci bebeluş au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Cei şase bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".
În acest caz a fost arestată, marţi, asistenta Florentina Cîrstea, de la Maternitatea Giuleşti, pe care procurorii Parchetului instanţei supreme o acuză de ucidere din culptă şi vătămare corporală din culpă.
Procurorii susţin în propunerea de arestare preventivă că asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă.
Procurorii Parchetului instanţei supreme au dispus începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti, sancţiunile putând merge până la desfiinţarea unităţii sanitare, a anunţat, miercuri, Marius Iacob, şeful Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul PICCJ.
Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.
De asemenea, Marius Iacob a arătat că anchetatorii iau în calcul luarea unor măsuri asiguratorii pe bunurile spitalului, care însă să nu afecteze bunul mers al unităţii sanitare. La dosar s-a depus o asigurare medicală de malpraxis în valoare de 500.000 de euro încheiată anul trecut, însă prejudiciul estimat în această fază a cercetărilor este mai mare de un milion de euro.
Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO