Video Marius Tucă Show. Gelu Voican Voiculescu: Dacă două zile revenea Ceauşescu, eram cu toţii suprimaţi. Vidul de putere putea ajunge la desfiinţarea României

Într-un interviu la emisiunea Marius Tucă Show, fostul membru CFSN şi vicepremier Gelu Voican Voiculescu a vorbit despre trimiterea sa în judecată în Dosarul Revoluţiei, despre acuzaţiile care i se aduc în acest dosar, dar şi despre momentele fierbinţi din decembrie în 1989, anchetate acum şi puse la îndoială: a fost Revoluţie sau lovitură de stat?

Urmărește
4300 afișări

Gelu Voican Voiculescu este convins că în decembrie 1989 a fost o Revoluţie şi nu o lovitură de stat, că apariţiile membrilor CFSN la televizor erau o necesitate pentru a preveni contropirea României, dar şi că au existat terorişti.

Redăm rezumatul principalelor declaraţii ale lui Gelu Voican Voiculescu la emisiunea Marius Tucă Show:

Despre Dosarul Revoluţiei: “Este o răzbunare a lui Băsescu şi preluată acum de succesorul lui. Aşa e firea lui Băsescu şi undeva s-a exprimat că nu ar vrea să-l vadă pe Iliescu la închisoare, dar măcar să dea cu subsemnatul, citez textual. (...) Cred că e şi un calcul electoral (nr a lui Klaus Iohannis). Adică vrea să pozeze în omul care după 30 de ani face lumină şi dreptate, ca şi cum nimic nu s-ar fi făcut de-atunci încoace”.

Despre acuzaţia de grup preconstituit: “În realitate, nu ne cunoşteam între noi. Eu cunoşteam doar două persoane. Nu-l cunoşteam pe Ion Iliescu, Petre Roman. Şi toţi cei care ne-am alăturat în seara de 22 decembrie şi ne-am agregat în jurul lui Ion Iliescu, nu ne cunoşteam între noi, dar fiecare credeam că ceilalţi se cunosc că aşa se întâmplă în astfel de împrejurări şi priveam cu oarecare atenţie să remarc ceva. (...) Nu ştiu cum un organ de anchetă poate să stabilească cum se cunoşteau nişte oameni dinainte. Foarte greu de demonstrat.(...) Faptul că ne cunoşteam e aberant”.

Despre probele din dosar: “Când este vorba despre o comandă politică nu mai ai ce comenta. Ca după 30 de ani să spui că ai reconstituit, că am indus, că am făcut tot felul de diversiuni, care au determinat moartea a 862 de oameni nu înseamnă decât vorbe. Asemenea lucruri trebuie probate. Justiţia se face cu probe. Nu am avocat, că nu are sens. Mă apăr singur şi o revoluţie în general nu poate fi dată în judecată. Cunosc legislaţia necesară în cauza asta şi, dacă există comanda, atunci apărarea este superfluă. Orice ai spune, tot am fi condamnaţi”.

Despre varianta loviturii de stat: “E o chestiune de dicţionar. Dacă noi am fi dat o lovitură de stat, trebuia să fim din echipa lui Ceauşescu, din cei aflaţi la putere, în momentul acela în decembrie. O parte din tovarăşii lui Ceauşescu îl dădeau pe el la o parte şi preluau ei puterea, în locul lui. Asta se cheamă  lovitură de stat, traducerea lui coup d’etat. Asta se întâmplă fără ieşirea mulţimilor în stradă, se întâmplă în intimitatea structurilor centrale ale puterii, populaţia află de la radio”.

Despre preluarea puterii: “Aşa se întâmplă la o revoluţie. Ăsta e scopul unei revoluţii, nu e un gest galant, nu e o chestiune negociabilă. E un act violent. De cele mai multe ori sângeros prin care se produce o ruptură, o discontinuitate în viaţa socială şi prin arbitrariul ei revoluţia este profund ilegală în raport cu ordinea de drept existentă, pe care o răstoarnă. Şi din punctul ăsta de vedere e limpede că dacă două zile revenea Ceauşescu noi eram cu toţii suprimaţi”

Despre procurorul general: “Procurorul Lazăr s-a precipitat să rezolve Dosarul Revoluţiei, dar eu vă spun că acum sunt încă oameni audiaţi în dosarul ăsta. Şi atunci cum se încheie rechizitoriul şi cum se poate anunţa că e gata Dosarul Revoluţiei? Pur şi simplu a abuzat de acest truc ieftin ca să poate să acopere vinovăţia din epoca Aiudului cu un fapt contemporan. Nu i-a reuşit pentru că se vorbeşte în continuare de tot ce a făcut la Aiud şi despre noi nu se mai vorbeşte pentru că, v-am spus, că nu e nicio surpriză”.

Despre faptul că a fost o Revoluţie: “Dar ceea ce se uită, toate analizele şi în tot ce se scrie despre revoluţie este faptul că, cum o fi fost Revoluţia, cu oameni care se cunoşteau dinainte, cu tot ce i se impută, se uită că această Revoluţie a fost validată de votul unei naţiuni la 20 mai 1990, cu o prezenţă de 90% la vot, deci un absenteism minim, şi s-a obţinut 67% majoritate şi Iliescu 85%. Asta înseamnă consfinţirea de către naţiune a Revoluţiei. A fost o revoluţie pentru că a înlăturat un sistem politic, o ordine politică şi constituţională comunistă totalitară”.

Despre vidul de putere: „De ce ne duceam la televiziune? Ca să vadă populaţia, opinia publică că la vârf există cineva şi că ţara nu e lipsită de conducere. Am vrut să nu se creeze o impresie de vid de putere care putea ajunge la desfiinţarea României pentru că atunci când e un vid de putere anumiţi vecini puteau să intre şi să ocupe”.

Despre terorişti: “Au fost prinşi şi a văzut toată lumea şi există... televiziunile au secvenţe cu oameni cu trei rânduri de haine pe ei, cu legitimaţii, cu tot felul de situaţii echivoce, mulţi au fost bătuţi până la desfigurare. Personal, împreună cu Petre Roman, am văzut la liftul de la etajul 11 (din TVR) trei asemenea inşi prinşi de paraşutişti şi aveau într-adevăr trei rânduri de haine pe ei şi sunt dovezi incontestabile că au fost oameni care au jucat acest rol. Eram convins că există terorişti. I-am şi văzut”.

Despre Reţeaua R: „ Se pare că au existat o serie de grupe răzleţe, de oameni care nu aparţineau nici Securităţii, nici Armatei, dar fuseseră ofiţeri, dar erau şi buni trăgători şi care au fost selectaţi pentru asemenea grupe de operaţiuni speciale, cam 5-6 inşi, care s-au înfiinţat în 1968, după invazia Cehoslovaciei, şi care se numea formula teritoriu vremelnic ocupat. Să intre în acţiune şi să creeze o mişcare de partizani. Aceste grupe erau răzleţe, nu aveau comandă unică, aveau depozite secrete şi domicilii”.

Interviul integral îl puteţi urmări în VIDEO.

Partea a doua a emisiunii Marius Tucă Show va fi difuzată joi, 18 aprilie 2019, de la ora 19:00, pe  MEDIAFAX şi Gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici