- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.10.2013, 19:23)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mărmureanu: Cutremurul de zilele trecute nu poate fi un factor declanşator pentru un seism puternic
Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pământului, a declarat că seismul de zilele trecute de 5,5 pe scara Richter nu poate fi un factor declanşator pentru un cutremur puternic şi a arătat că zona Vrancea e periculoasă atunci când magnitudinea pe Richter e peste 7,1.
Urmărește
1752 afișări
Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pământului (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)
"A fost un cutremur zilele trecute de 5,5 pe scara Richter, ăsta nu poate fi un factor declanşator pentru un cutremur puternic. Toate marile cutremure din 1940, 1977 au avut nişte factori declanşatori cutremure de peste 6,5, 6,7 pe scara Richter. De exemplu, cel din 1977 a fost pe 5 octombrie şi a fost de 6,6 pe scara Richter, iar cel din 1940 a fost pe 20 noiembrie şi a fost 6,7 pe scara Richter", a explicat Gheorghe Mărgureanu.
"Nu va fi un cutremur nici de 6,5 pentru că nu are cum după 5,5 nu poate fi 6,5", a mai spus Mărmureanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
El a arătat că infirmă ipotezele lansate de tot felul de prezicători potrivit cărora ar urma un cutremur de 6,5 pe scara Richter în România.
"Vrancea la 6,5 dansează. Nu e nicio problemă. (...) Vrancea e periculoasă atunci când magnitudinea pe scara Richter e de peste 7 - 7,1. De exemplu, în 1986 a fost un cutremur la 131 de kilometri adâncime şi a fost exact de 7 şi suntem toţi aici", a mai spus Mărmureanu.
Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a participat la o dezbatere organizată la Parlament de deputatul FC Dan Cristian Popescu pentru pregătirea unui proiect legislativ privind reducerea riscului seismic. La dezbatere au participat mai mulţi specialişti, reprezentanţi ai primăriilor, deputatul precizând că doreşte ca această iniţiativă să fie finalizată într-o lună.
Dan Cristian Popescu a declarat că propune o iniţiativă legislativă prin care să fie închisă temporar funcţionarea instituţiilor publice, a societăţilor comerciale în clădirile cu risc seismic până când acestea vor fi consolidate, precum şi avertizarea prin panouri, "pe modelul pachetelor de ţigări, la intrarea în clădiri".
"Intenţia mea este de a introduce în lege ridicarea de urgenţă a funcţionării unităţilor în clădirile cu risc seismic, cum ar fi societăţilor comerciale, instituţiilor publice. Apoi ar trebui să semnalizăm corespunzător până la consolidare sau demolare, acea bulină roşie a avut mai mult intenţia de a marca o clădire care trebuie consolidată, dar nu a avut efect de a descuraja intrarea în acea clădire. Trebuie semnalizate aceste clădiri pe modelul pachetelor de ţigări", a precizat deputatul FC.
El a adăugat că în lege va fi prevăzută obligativitatea administratorului de a avertiza asupra riscurilor pe panouri mari la intrarea în clădirile cu risc seismic.
"E mult mai important să nu putem viaţa oamenilor în pericol, statul trebuie să găsească alte sedii", a adăugat el.
La dezbatere au participat şi Dan Lungu, profesor pentru siguranţa clădirilor, precum şi Mugur Mihăescu.
Citește pe alephnews.ro: China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe