Marş de protest: angajaţii RAAN îi cer Guvernului bani pentru funcţionarea companiei
Aproximativ 1.200 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au pornit, marţi, într-un marş de protest de la sediile Romag Prod şi Romag Termo până la Prefectura Mehedinţi, cerând Guvernului bani pentru funcţionarea companiei până la închiderea controlată a acesteia.
Marş de protest a 1.200 de angajaţi ai RAAN, care cer Guvernului bani pentru funcţionarea companiei (Foto: Justin Stavaru / Mediafax Foto)
Cei 1.200 de angajaţi au plecat, marţi dimineaţă, în jurul 7:30, de la unităţile Romag Prod şi Romag Termo într-un marş care s-a întins pe aproximativ nouă kilometri până la Prefectura Mehedinţi, din centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Coloana însoţită de jandarmi şi poliţişti s-a întins pe aproximativ doi kilometri, circulaţia fiind restricţionată în timpul marşului de protest pe Calea Târgu Jiului - Bulevardul I.C. Brătianu - str. Smârdan - str. Traian din municipiu.
Oamenii au scandat lozinci împotriva Guvernului, au huiduit şi au afişat pancarte cu lozinci de genul: "Nu vrem milă, vrem decenţă!", "RAAN în faliment, judeţ în descompunere", "Jos Guvernul mincinos", "RAAN distrus, Guvern trădător", "Ponta, nu uita va veni şi ziua ta".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În jurul orei 9:40, coloana de protestatari a ajuns în faţa Prefecturii Mehedinţi, unde sindicatele au obţinut autorizaţie de protest până la ora 12:00.
Nemulţumirile oamenilor sunt legate de faptul că Guvernul nu a alocat sumele promise pentru funcţionarea platformelor Romag Prod şi Romag Termo, până la închiderea controlată a unităţilor.
Potrivit sindicaliştilor, Guvernul a promis că va aloca 25 de milioane de lei în luna mai şi alte 25 de milioane în luna iunie, dar până în prezent banii nu au fost primiţi, iar angajaţii au de primit restanţe salariale din luna mai.
Angajaţilor de la RAAN li s-au alăturat, în timpul marşului de protest, şi angajaţi ai minei Husnicioara a căror activitate depinde în proporţie de 90 la sută de funcţionarea RAAN.
La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii se află în faţa Prefecturii Mehedinţi, unde scandează şi aşteaptă o reacţie din partea autorităţilor judeţene.
Salariaţi ai platformelor Romag Prod şi Romag Termo din cadrul RAAN au refuzat şi luni să intre la lucru în tura I, protestând în faţa unităţilor şi cerând Guvernului bani pentru funcţionarea companiei până la închiderea controlată.
Liderii de sindicat şi şefii celor două unităţi au discutat cu oamenii, explicându-le care este situaţia în privinţa restanţelor salariale şi a banilor pe care Guvernul s-a angajat, potrivit sindicaliştilor, să îi furnizeze pentru funcţionarea în continuare a celor două unităţi, până la închiderea controlată a instalaţiilor.
Potrivit liderului Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, care este şi vicepreşedinte al confederaţiei Energetica din cadrul Blocului Naţional Sindical, prin protestul organizat luni dimineaţa salariaţii au cerut asigurarea de urgenţă a fondurilor necesare pentru plata salariilor şi funcţionarea RAAN până la epuizarea duratei de viaţă a instalaţiilor de la sucursala Romag Prod.
Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finanţarea de către Guvern a închiderii controlate a instalaţiilor unităţii în care se produce apă grea este absolut necesară, pentru a fi evitat impactul de mediu local şi chiar transfrontalier.
El a arătat că oprirea controlată a unităţilor ar asigura şi măsuri sociale în cazul angajaţilor.
Marţi, la Bucureşti are loc întrunirea creditorilor RAAN cu administratorul judiciar, administratorul special şi reprezentanţi ai Ministerului Energiei.
Preşedintele Sindicatului Termo Halânga, Alexandru Tănase, anunţa, sâmbătă, că angajaţii platformelor Romag Termo şi Romag Prod, ambele componente ale RAAN, împreună cu cei 700 de angajaţi ai Minei Husnicioara care furnizează cărbune către RAAN, vor începe acţiuni ample de protest, întrucât Guvernul nu a virat banii promişi pentru funcţionarea companiei până la sfârşitul lunii august, când ar începe procedurile de închidere controlată.
Prin acţiunile de protest, sindicatele solicită Guvernului bani pentru funcţionare, pentru cărbune şi păcură, salarii şi oprirea în regim de siguranţă.
Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.
Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.
RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.
Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.
Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO