Marşul demnităţii "Me sem Rom, me sem Romni!": Aproximativ 300 de persoane au participat la un marş antidiscriminare

Aproximativ 300 de persoane, majoritatea romi, au participat, sâmbătă, la un marş în Capitală pentru "mândria şi demnitatea romilor", atrăgând în acest fel atenţia asupra discriminării la care sunt supuşi membrii acestei etnii.

Urmărește
605 afișări

Marşul demnităţii "Me sem Rom, me sem Romni!" a început în jurul orei 16.30, pe Bulevardul Unirii, unde organizatorii le-au transmis participanţilor că s-au adunat pentru "mândria şi demnitatea romilor".

Reprezentanţii Romani CRISS, unul dintre organizatorii evenimentului, i-au sfătuit pe toţi romii să îşi declare cu mândrie etnia la recensământul care va avea loc la sfârşitul lunii octombrie.

Magda Matache, director executiv la Romani CRISS, le-a spus celor prezenţi că prin acest marş vor să arate că sunt mândri de etnia lor, evenimentul lor fiind în acelaşi timp şi de solidarizare cu romii din Bulgaria, Cehia şi Slovacia, care în ultimele zile au fost supuşi unor atacuri extremiste.

"Vă rugăm să vă declaraţi cu mândrie etnia la recensământul care va avea loc între 20 şi 31 octombrie", le-a a spus Magda Matache participanţilor la marş.

Înainte de a pleca în marş, o fată de etnie romă a intonat imnul romilor, fiind acompaniată şi de unii dintre participanţii la protest.

Actriţa Doiniţa Oancea le-a spus participanţilor la marş că în cei 28 de ani ai săi nu i-a fost niciodată ruşine că este de etnie romă, chiar dacă uneori a avut probleme ca urmare a faptului că şi-a recunoscut apartenenţa la această etnie.

"Ceea ce ar trebui să ştie majoritarii este că infracţionalitatea nu are culoare. Nu ar trebui asociaţi romii cu infractorii. Sunt aici oameni buni, curaţi, frumoşi, talentaţi, oameni care au studiat", a spus Doiniţa Oancea.

Un reprezentant al Asociaţiei Studenţilor Romi a dat apoi citire unei scrisori adresate tutoror romilor de către ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.

"Este important ca toţi românii să preţuiască tradiţia romilor, iar următorul recensământ ar trebui să fie un moment în care să demonstraţi că sunteţi mândri de etnia voastră", se arată în scrisoarea ambasadorului Mark Gitenstein.

Un grup de copii din comunitatea de romi turci din Babadag, judeţul Tulcea, a dansat înainte ca participanţii să plece în marş.

Reprezentantul grupului de dansatori, supranumit "Tarzan", a spus că părinţii lor se ocupă cu comerţul ambulant iar unii au plecat să muncească în Portugalia, ei rămânând în grija bunicilor. "Tarzan" a mai spus că el şi colegii lui şi-ar dori să fie şi ei priviţi ca ceilalţi copii români.

O fată din grup a adăugat că le este foarte greu copiilor de etnie romă în viaţa de zi cu zi, pentru că şi la şcoală sunt aşezaţi în ultimul rând, ceilalţi copii nu se joacă cu ei şi pe stradă sunt priviţi altfel, iar ei nu pot avea prieteni decât de etnie romă.

O femeie care s-a alăturat protestului a spus că nu sunt de ajuns manifestări de genul acesta pentru ca discriminarea să dispară, ci este nevoie de "politici publice afirmative". Ea a adăugat că "orice pădure are uscăturile ei", dar în momente de criză toată vina este aruncată pe minorităţi, în orice colţ al lumii. "Romii fac tot ce se poate pentru a schimba mentalitatea şi a nu mai fi discriminaţi, în timp ce majoritarii nu fac eforturi", a spus aceasta, susţinând că este de la Centrul Filia şi a venit la protest din solidaritate cu romii.

O altă participantă la protest care nu este de etnie romă a spus că ar trebui să dispară discursurile publice rasiste şi să fie schimbată mentalitatea, "pentru că nu este normal să îi vedem pe toţi romii infractori". Întrebată dacă a avut vreodată probleme cu cetăţeni de etnie romă, aceasta a răspuns că de fiecare dată când a avut probleme, pentru ea nu a contat etnia, ci doar faptul că i-a făcut rău.

Participanţii la protest purtau tricouri albe pe care scria cu albastru "Me sem Rom" ("Sunt rom"), iar cei au venit din solidaritate cu romii au avut tricouri pe care era scris "M-am săturat de rasişti".

După aproximativ o jumătate de oră, participanţii la protest au plecat de pe Bulevardul Unirii, din faţa sediului Tribunalului Bucureşti, spre Piaţa Alba Iulia. Marşul s-a încheiat după aproximativ 45 de minute, pe traseu participanţii dansând pe muzică ţigănească.

Marsul demnităţii "Me sem Rom, me sem Romni!", organizat de mai multe ONG-uri de apărare a drepturilor romilor, a avut loc simultan în mai multe ţări din Europa.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici