- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Martor în dosarul Ciorogârla: Fraţii Preda se ocupau cu şantaj, cămătărie, recuperare de bani
Un martor sub acoperire, a cărui declaraţie se află la dosarul privind furtul armelor de la Ciorogârla, susţine că Eugen şi Adrian Preda se ocupau cu şantaj, cămătărie şi recuperări de bani, acţiunile lor fiind de notorietate, martorul arătând că ştie aceste detalii de la persoane ameninţate de ei.
Martor în dosarul Ciorogârla: Fraţii Preda se ocupau cu şantaj, cămătărie, recuperare de bani (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)
Potrivit susţinerilor unui martor sub acoperire, făcute în faţa procurorilor DIICOT şi care se regăsesc în volumele de urmărire penală ale dosarului aflat la Curtea de Apel Bucureşti, Eugen Preda acţiona în zonele Mall Plaza şi Clubul Vanity din Bucureşti, el obişnuind să ofere bani cu camătă jucătorilor din cazinourile din cartierul Militari.
Redăm în continuare o parte din declaraţia martorului sub acoperire cu numele de cod "Constantin Viorel":
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Cunosc faptul că Preda Eugen dă bani cu camătă, având ca zonă de acţiune Mall Plaza şi Clubul Vanity din Bucureşti, în special jucătorilor din cazinourile din cartierul Militari. Este de notorietate în lumea interlopă din cartierul Militari că numiţii Preda Eugen şi Preda Adrian au ca principale preocupări infracţionale şantajul, recuperările de sume de bani date cu camătă sau în alt fel, fiind deosebit de violenţi, deţinând arme de foc, acest ultim aspect auzindu-l de la mai multe persoane care au fost ameninţate şi şantajate de ei.
În momentul în care se ocupă de o asemenea recuperare de bani sau şantaj, Preda Adrian şi Preda Eugen, care au o poziţie de lideri, în special acesta din urma fiind şi fratele mai mare, se adună în grupuri mari, de cel puţin 10-20 de persoane, în funcţie de cât consideră ei că este necesar pentru a avea succes, în special sportivi, foşti luptători, culturişti. Din acest grup fac parte şi numiţii «Ţîru», «Măcinic», «Cîcă» (din câte ştiu acesta s-a certat cu ei în urmă cu circa 2 luni întrucât Preda Eugen i-a dat o plamă în urma unor neînţelegeri legate de nişte bani daţi cu camătă de ei lui Alex Becali) şi mulţi alţii, eu necunoscându-i după nume pe toţi.
Toţi aceştia participă la cererea lui Preda Eugen la săvârşirea faptelor la care m-am referit mai sus. Gruparea condusă de Preda Eugen este cunoscută în lumea interlopă sub numele de «Clanul Luptătorilor» şi sub numele «Clanul Urechiaţilor» datorită urechilor deformate, specifice luptătorilor de performanţă, pe care le au o mare parte dintre oamenii săi. Denumirea «Clanul Preda» le-a fost atribuită de mass-media, fiind cunoscuţi acum şi sub acest nume.
Din gruparea condusă de Preda Eugen fac parte şi persoane din alte cartiere, nu doar din Militari, din care îi cunosc pe «Faraonul» şi «Bloju» care locuiesc în Drumul Taberei, «Ulise», acesta fiind un fost boxeur, bodyguard la restaurantul «Pui de urs» din cartierul Regie, bodyguarzii de la discotecile din aceeaşi zonă ... şi mulţi alţii. Din Clanul Preda fac parte şi numiţii «Gore» şi «Bulgarul».
În toamna anului 2009 am intrat în posesia unor informaţii conform cărora «Bulgarul» avea în acea dată o spălătorie în localitatea Domneşti, 100 de kilograme de heroină pe care intenţiona să o vândă contra sumei de 20.000 euro/kg. Despre cantitatea de heroină respectivă avea cunoştinţă şi numitul «Ţîru», el întrebându-mă dacă aveam unde să vând cantitatea de 100 kg heroină.
Cunosc faptul că «Gore» şi «Bulgarul» obişnuiesc să se joace la jocurile de noroc pierzând sume de zeci de mii de euro, inclusiv la Rin Grand Hotel, unde se adună membri ai grupării lui Preda Eugen. Am aflat de la persoane din anturajul lui «Bulgarul» că acesta a pierdut luni, la jocurile de noroc, peste 1.500.000 (un milion şi jumătate) euro.
Am aflat de la «Ţîru» că numitul «Gore» se ocupă cu traficul de heroină România-Europa de Vest, respectiv Franţa, Germania, tot el.... Menţionez faptul că «Ţîru» i-a vândut lui «Gore» în vara anului 2009 un ... de 2.500 de euro, el bucurându-se că îl păcălise cu acest preţ", a notat martorul "Constantin Viorel" în declaraţia dată în faţa anchetatorilor DIICOT.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, marţi, pentru 12 ianuarie, judecarea contestaţiilor în cazul persoanelor arestate în dosarul armelor furate de la unitatea din Ciorogârla, pe motiv că avocatul ales al unuia dintre acuzaţi nu s-a prezentat la proces.
În 28 decembrie 2009, instanţa Tribunalului Bucureşti i-a arestat preventiv pentru 29 de zile pe Eugen Preda, Alin Viorel Câcă, George Laurenţiu Dinu, Adrian Mincu, Marius Costea, Nicolae Alexandru Iordan, Marius Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu Chiriţă, Daniel Nicolae Stinghe, Dan Vasile Sandu, Adrian Ioan Marius Mustăţea, Mihai Ştefan Zugravu şi Gigel Gheorghe. Adrian Preda, fratele lui Eugen Preda, reţinut şi el de procurori în acest caz, a fost lăsat liber.
O parte din membrii grupării suspectate de furtul de armament comis în luna ianuarie la Unitatea Militară din Ciorogârla sunt cercetaţi şi pentru trafic internaţional de droguri de mare risc.
Anchetatorii au descins, în 27 decembrie 2009, în 45 de locuri,
fiind găsite 35 de arme din cele furate în urmă cu un an de la unitatea militară din Ciorogârla
. În noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009 au fost furate 62 de arme militare şi alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucureşti, situat în incinta UM 01916 Ciorogârla.
Armele găsite în urma percheziţiilor sunt în stare de funcţionare şi nu au fost folosite până în prezent, fiind furate fără muniţia aferentă, declara, la sfârşitul anului trecut, inspectorul general al Poliţiei Române, Petre Tobă.
Şeful DIICOT, Codruţ Olaru, preciza că sunt luate în calcul două variante ipotetice privind motivul furtului. Una ar fi varianta folosirii acestor arme ca monedă de schimb în traficul de droguri pentru achiziţionarea de heroină, iar o alta ar fi aceea de înzestrare cu logistică a grupării.
În dosarul privind furtul armelor de la UM din Ciorogârla, în 2 martie 2009 au fost deferiţi justiţiei 11 militari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO