- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (11.01.2020, 22:03)
- Departamentul Corespondenti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mărturia sfâşietoare a profesorului din Cluj, condamnat la 8 ani de închisoare în China: Am trecut prin umilinţe şi torturi / Am fost lacom, pe lângă faptul că am fost un prost - AUDIO
Marius Balo, profesorul clujean condamnat la închisoare în China, a transmis un mesaj sfâşietor, în care povesteşte umilinţele şi torturile la care a fost supus în închisoarea comunistă. „Urâţenia acestui loc înfiorător n-a fost în stare să îmi sfâşie sufletul”, spune profesorul.
Urmărește
7461 afișări
Sursa FOTO: Facebook
Mesajul audio transmis de profesorul clujean Marius Balo, încarcerat într-o închisoare din China, a fost înregistrat în data de 8 septembrie 2019. El a mulţumit celor care au putut face în aşa fel încât el să fie transferat în România, pentru a-şi continua pedeapsa pentru complicitate la evaziune fiscală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
-
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”
„Excelenţa dumneavoastră, domnule preşedinte al României, Excelenţele voastre, domnilor miniştri ai Justiţiei şi Afacerilor Externe, distinşi demnitari ai puterii legislative, iubiţi fraţi români, numele meu este Marius Balo, sunt cetăţean român, m-am născut în urmă cu 38 de ani în Cluj-Napoca, iar de 5 ani şi jumătate sunt întemniţat în Republica Populară Chineză la Shanghai, în inima raiului comunist. Am fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru acuzaţia de complicitate la fraudă contractuală, o infracţiune economică iniţiată şi pusă în executare de către 3 cetăţeni chinezi, care, în cunoştinţă de cauză, au fugit din ţară în exact ziua în care eu am fost arestat, fiind scăpaţi basma curată de către autorităţi”, îşi începe profesorul povestea.
Acesta spune că nu vrea să se eschiveze de partea sa de vină, aceea de a fi avut încredere în cetăţenii chinezi care l-au convins că participarea în afacerea lor era perfect legală, legitimă şi de dorit.
„Am fost lacom, pe lângă faptul că am fost un prost. (...) Doresc pe această cale să aduc un prinos omagiu şi recunoştinţă în primul rând bunului Dumnezeu pentru că m-a ocrotit şi m-a întărit în toţi aceşti ani, aşa încât teroarea acestui sistem aservit răului şi urâţenia acestui loc înfiorător nu au fost în stare să îmi sfâşie sufletul. (,,,) Paradoxal, puterea sufletească a sporit. Doresc, de asemenea, să mulţumesc tuturor oficialilor din aparatul central care s-au interesat de soarta mea, Excelenţei Sale, domnul ambasador din Republica Populară Chineză, ÎPS Mitropolitului Andrei, Mitropolitul Clujului, familiei mele dragi, prietenilor mei, presei, avocaţilor şi tuturor. Doresc să îi asigur pe toţi de rugăciunile mele zilnice către bunul Dumnezeu, pentru dânşii şi pentru toţi cei dragi lor”, spune Marius Balo.
Acesta povesteşte că imediat după condamnarea sa, în luna august 2016, a trimis o cerere Ministerului Justiţiei de la Bucureşti, prin intermediul Consulatului General al României la Shanghai, prin care şi-a exprimat nădejdea de a fi încarcerat în ţară şi de a ispăşi în România pedeapsa.
„Cu ceva timp înainte citisem în ziarul guvernamental chinezesc de limbă engleză (...) un articol în care se specifica faptul că un cetăţean român condamnat în China a fost transferat în România în anul 1993, primul caz de acest fel dintre cele două ţări. Motivele pe care le-am invocat în sprijinul cererii mele nu erau neapărat legate de condiţiile de viaţă din închisorile chinezeşti. E drept, am trecut prin umilinţe şi torturi de care mă doare să îmi amintesc. Dumnezeul Sfânt mi-a fost alături, mi-a fost atât de teamă la început. Se zvonea că voi fi condamnat la pedeapsa cu moartea, care, în China, se aplică şi în cazul infracţiunilor financiare. Trăiam zilnic într-o spaimă de nedescris, însă acum, prin mijlocirea harului dumnezeiesc nu îmi mai este frică nici de ei şi nici de moarte. Am ajuns să înţeleg că ceea ce se întâmplă în viaţa noastră se întâmplă doar cu permisiune şi cu voia Bunului Dumnezeu”, a mai spus Marius Balo în mesajul audio.
Profesorul clujean povesteşte chinurile la care sunt supuşi cei care îşi ispăşesc pedeapsa în închisorile comuniste chineze şi cum întreaga dezvoltare se bazează pe munca silnică depusă de persoanele condamnate.
„Din cunoştinţele mele, Codul Penal al fiecărei ţări din lume prevede ca un condamnat care a ispăşit două treimi din pedeapsă să devină eligibili pentru a fi eliberaţi. Fiecare ţară din lume, cu excepţia Chinei, unde se face tot posibilul ca pedepsele uriaşe să fie ispăşite în totalitate pentru ca ritmul infernal de muncă silnică la care sunt supuşi întemniţaţii, 7 zile din 7, minim 12 ore pe zi, să fie menţinut cu rigurozitate. Trendul uriaş de creştere economică a Chinei este menţinut prin eforturile supraomeneşti a milioane şi milioane de întemniţaţi, dezindividualizaţi, dezbrăcaţi de orice drept, sclavii roboţi trudesc zi-lumină în întunericul închisorilor comuniste (...) De-a dreptul înspăimântător este faptul că în cazul anumitor infracţiuni nu eşti automat eliberat la sfârşitul pedepsei şi cu câteva zile înainte de expirarea termenului de încarcerare eşti dus din nou în faţa judecătorului care, la recomandarea procurorilor trebuie să decidă dacă mai ai nevoie de timp să te reformezi. Bineînţeles că decizia este arbitrară, însă judecătorul are libertatea de a-ţi oferi ani suplimentari de pedeapsă, maximul admis fiind egalul pedepsei iniţiale dintr-o simplă lovitură de ciocan judecătorul poate oferi încă un maxim unei persoane, iar legea îi permite să facă acest lucru de trei ori la rând”, mai spune Balo.
Profesorul spune chiar că cei din închisoare au încercat să îi insufle credinţa lor.
„Nu am ascuns niciodată că sunt creştin, iar ei au încercat să mă facă să slujesc la Dumnezeul Comunist, să las Dumnezeul iubirii şi să mă rog la Dumnezeul terorii”, mai povesteşte Marius Balo.
Ministerul Justiţiei (MJ) a fost informat, joi, că autorităţile chineze au aprobat transferarea lui Marius Balo, profesorul universitar condamnat la opt ani de închisoare în statul asiatic, în România.
„Acordul autorităţilor chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice şi diplomatice ale Ministerului Justiţiei din România alături de Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, Ministerul Justiţiei a corespondat cu omologii chinezi pentru obţinerea documentaţiei de transfer şi a sesizat autorităţile judiciare române în vederea recunoaşterii pedepsei aplicate de instanţele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoaşterea şi transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curţii de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităţilor române privind transferarea acestuia”, anunţă Ministerul Justiţiei.
În urma acestei decizii, Ministerul Justiţiei a obţinut de la autorităţile chineze acordul de transferare, urmând ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în ţară a lui Marius Balo, în cel mai scurt timp.
Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie 2019 de avocatul Eugen Iordăchescu care declara într-o conferinţă de presă că Balo, profesor universitar şi antreprenor clujean, se află închis de peste cinci ani într-o închisoare din China unde este chinuit şi forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.
Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 şi a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcţia de trainer. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.
„Procurorii chinezi au susţinut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără ca acesta să ştie că suma provenea din comiterea unei infracţiuni. În exact aceeaşi situaţie s-a aflat şi un cetăţean britanic, care primise aceeaşi sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenţiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situaţia românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, explica avocatul clujean.
Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ţinut timp de doi ani şi jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă „o cuşcă de 16 m pătraţi, în care se mai aflau 12 cetăţeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună şi, legat de mâini şi de picioare într-un scaun de metal, era ameninţat de gardieni să recunoască faptele <cu lacrimi în ochi> în faţa judecătorului, pentru a-i inspira milă”.
„În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi ulterior încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.
Eugen Iordăchescu a criticat în iulie „impotenţa” instituţiilor statului român şi „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetăţean român aflat într-o stare dificilă.
„Miniştrii Tudorel Toader şi Teodor Melecşcaunu nu a făcut nimic în apărarea intereselor unui concetăţean. Memoriu adresat preşedintelui Klaus Iohannis a rămas fără răspuns. În urma discuţiilor recente la Ministerul Justiţiei, am observat că ministrul Ana Birchall are o atitudine pozitivă în acest moment. Facem demersuri ca Marius Balo să revină în ţară şi să îşi execute pedeapsa în ţară, pentru că este dreptul lui”, menţiona Eugen Iordăchescu.
În octombrie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei spuneau că vot depune toate eforturile ca Marius Balo să fie transferat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Instanţa din Cluj a recunoscut pedeapsa aplicată de cea din China, astfel că bărbatul ar putea fi adus în ţară.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe